Brand New Day Review mijn ervaringen

Brand New Day review: mijn ervaringen

Ik beleg sinds 2019 bij Brand New Day voor mijn aanvullend pensioen en sinds 2023 ook op een vrije beleggingsrekening. Ik heb daarom al veel ervaring opgedaan met het platform. In deze Brand New Day review deel ik mijn ervaringen zodat je zelf een goede keuze kan maken. 

Tip: soms heeft Brand New Day een leuke actie voor mensen die willen starten met beleggen of sparen en als dat zo is, dan vind je die hier

Samenvatting Brand New Day review

Brand New Day is een neobank waar je kunt beleggen en sparen in verschillende vormen (met verschillende belastingvoordelen), voor jezelf, pensioen en voor je kind(eren). Als je investeert, kies je uit indexfondsen die je zelf kan kiezen. Brand New Day is betrouwbaar en wordt gereguleerd door de Nederlandse AFM.

Voordelen:Nadelen:
+ Erg overzichtelijk en gemakkelijk– Weinig keuze in beleggingsproducten
+ Automatisch investeren– Niet geschikt voor de actieve belegger
+ Goede en snelle klantenservice 
+ Niet duur 
+ Géén dividendlekkage 
+ Verschillende accounts mogelijk 

Wat is Brand New Day?

Brand New day is in 2010 opgericht door Kalo Bagijn en Thierry Schaap en zijn voormalig oprichters van BinckBank. Zij hebben Brand New Day opgericht als reactie op tegen de meer dan 7 miljoen woekerpolissen die er toen waren waarbij veel Nederlanders hun inleg in rook op zagen gaan. Brand New Day heeft als doel om simpele en goedkope beleggingsproducten te bieden met een goede service. Brand new Day heeft een eigen bankvergunning en zien zichzelf als een ‘neobank’ (lees; moderne bank). 

Brand New Day Dashboard

Welke producten biedt Brand New Day?

Je hebt bij Brand New Day eigenlijk 5 verschillende producten:

  • Vrije beleggingsrekening
  • Pensioenbeleggingsrekening
  • Kinderrekening (alleen investeren)
  • Vrije spaarrekening
  • Pensioenspaarrekening

Alle producten leg ik hieronder uit.

Vrije beleggingsrekening

Als je wil beginnen met beleggen, is dit een gemakkelijke optie. Je legt geld in, dit kan periodiek of eenmalig. Zodra het geld gestort is, wordt het ingelegd in de indexfondsen die jij vooraf hebt gekozen. Je kunt hierbij zelf kiezen voor vrij beleggen (waarbij je zelf de indexfondsen kiest) of modelbeleggen. Bij modelbeleggen, kies je een bepaald risicoprofiel. Dit loopt van zeer defensief en defensief in vooral obligaties naar offensief en zeer offensief in aandelen. Je kunt altijd je vermogen van de vrije beleggingsrekening onttrekken. 

Pensioenrekening-beleggen

Pensioenbeleggen werkt hetzelfde als bij de vrije beleggingsrekening. Het enige verschil is dat je het geld niet zomaar van de rekening mag halen. Dit zit namelijk vast tot jouw pensioensgerechtigde leeftijd. Daarna kun je er een uitkering van kopen. Tegenover deze nadelen van pensioenbeleggen staat een stevig belastingvoordeel, zoals:

  1. Je betaalt geen vermogensbelasting over de inleg én het rendement
  2. Je betaalt geen inkomensblasting over de inleg (die kun je later terugvragen bij de aangifte inkomstenbelasting)
  3. Doordat het geld vaak lange tijd vaststaat, kan het lang renderen en dat levert over het algemeen meer op door het compound effect

Je betaalt pas belasting als je met pensioen gaat en een uitkering koopt. Die uitkering voor gepensioneerden wordt lager belast dan voor werkenden. Er zitten dus zowel voordelen en nadelen bij pensioenbeleggen maar het is een goede manier om te voorkomen dat je een pensioentekort opbouwt. Je kunt overigens niet onbeperkt inleggen als je wil beleggen voor je pensioen. Dat is beperkt tot de jaarruimte, die je hier kunt berekenen. Ook als je pensioen via werkgever regelt, kan het voorkomen dat je nog jaarruimte hebt.

Tip: lees hier waarom beleggen en pensioenen zo goed samen gaan! 

Kinderrekening

Op de kinderrekening van Brand New Day, kun je investeren voor je kind. Zodra jouw kind 18 jaar wordt, wordt de rekening automatisch overgezet naar het kind. Het voordeel is dat er géén schenkbelasting betaald wordt! Verder werkt dit hetzelfde als de andere type beleggingsrekeningen via Brand New Day. Ik heb een apart artikel geschreven over de kinderrekening voor meer informatie. 

Vrije spaarrekening

Op een vrije spaarrekening stort je geld dat je hebt gespaard en hier ontvang je rente over. Het werkt net als een vrije opneembare spaarrekening bij andere banken. Je kunt dus ten alle tijden bij jouw spaargeld. 

Pensioen spaarrekening

De pensioen spaarrekening werkt hetzelfde als de vrije spaarrekening maar kent wel de voor- en nadelen van de pensioenrekening beleggen.

Combineren is ook mogelijk

Je kunt ook verschillende rekeningen openen. Dit kan ook erg handig zijn om verschillende doelen uit elkaar te houden. Dit is hoe ik sparen en beleggen combineer

Welke rekening past bij mij?

Je moet eerst bedenken welk doel je hebt en of daarbij beter sparen of beleggen past. Vervolgens moet je voor jezelf bepalen of je de voor- en nadelen van een pensioen- of kinderrekening wil accepteren. Deze handige tool kan in ieder geval veel verhelderen! Of gebruik deze pensioenplanner om binnen 5 minuten te zien of je wel genoeg inkomen hebt na jouw pensioen. Deze pagina kan ook helpen bij een keuze.

Ik heb zelf een vrije beleggingsrekening en een pensioenrekening-beleggen. Ik heb hierbij een zeer offensief profiel. 

Brand New Day beleggingsprofiel

Wat zijn de tarieven bij Brand New Day?

Brand New Day brengt verschillende kosten in rekening die afhankelijk zijn van welk product je afneemt. Een overzicht van de kosten vind je hieronder. 

Kosten bij sparen

Er zijn géén kosten voor het aanhouden van een spaarrekening. Ook niet als je meer dan €100.000,-. Voor de vrije spaarrekening betaal je geen afsluitkosten maar voor de pensioen spaarrekening betaal je €25,- afsluitkosten. BND is namelijk wettelijk verplicht om te ‘adviseren’ bij een complex product. Een pensioenproduct wordt gezien als een complex product. Verder zijn er dus géén kosten. 

Kosten bij beleggen

Als je beleggingen aanhoudt via Brand New Day, dan betaal je servicekosten. Als je een modelportefeuille hebt gekozen, betaal je 0,34% per jaar over het vermogen. Kies je zelf jouw BND fondsen uit? Dan betaal je 0,44% servicekosten per jaar. Je betaalt dit percentage dus over het gehele bedrag (inclusief wat je eventueel in cash hebt staan, maar niet op de spaarrekening). Dit wordt per kwartaal afgeschreven en op dagelijkse basis berekend. Aanvullend hierop zijn er fondskosten. De hoogte van de fondskosten wordt bepaald door de keuze van de fondsen en loopt van 0,15% t/m 0,26% als je zelf de fondsen wil kiezen.

 

Brand New Day Fondskosten

Kies je voor een modelportefeuille, dan lopen de fondskosten uiteen van 0,15% tot 0,17%.  

Dan zijn er nog transactiekosten binnen de fondsen. De fondsen worden onderliggend beheert door Vanguard of Northern Trust en zij kopen dagelijks aandelen of obligaties om de fondsen in balans te houden. De aandelenfondsen rekenen zo’n 0,01% tot 0,09%. De obligatiefondsen lopen van 0,02% tot 0,15%. Deze kosten lopen in het fonds en gaan dus jaarlijks af van het rendement van die fondsen. Zowel de fondsbeheerders Vanguard en Northern Trust verdienen hier niets aan. Er zijn overigens geen transactiekosten als je wil switchen van fonds. 

Er zijn ook stortingskosten van 0,50% van het gestorte bedrag. Dit geldt alleen voor de pensioenrekening-beleggen

Als laatste zijn er ook nog de afsluitkosten (€45,-) voor de pensioenrekening-beleggen. Brand New Day is wettelijk verplicht om kosten in rekening te brengen. Het openen van een beleggingsrekening voor jezelf of voor jou kind is gewoon gratis. 

Is Brand New Day duur?

Brand New Day is niet duur als je kijkt naar andere vergelijkbare aanbieders. Ik heb een apart artikel geschreven over de Brand New Day kosten waarin ook een vergelijking wordt gemaakt met een andere aanbieder waar je ook kunt kiezen voor pensioen beleggen. Je kunt de kosten overigens zelf ook laag houden door te kiezen voor modelbeleggen in plaats van zelf de fondsen uit te kiezen. Bovendien is Brand New Day een zogenoemde fiscale beleggingsinstelling (FBI). De indexfondsen van Brand New Day geven dividend en normaal gesproken blijft er altijd wat dividend achter vanwege belastingen. Brand New Day kan deze dividendbelasting terughalen waardoor  er vrijwel geen sprake is van een ‘dividendlekkage‘. Bij het meest gebruikte BND Wereld Indexfonds C-Hedged krijg je daardoor zo’n 0,50% dividend extra per jaar. Daarmee is een groot deel van de kosten al snel gedekt. 

Veiligheid bij Brand New Day

Het ergste wat je kan overkomen is je beleggingen in rook zijn opgegaan omdat het bijvoorbeeld ‘kwijt’ is. Brand New Day werd in 2010 opgericht en beschikt over een eigen bankvergunning. Ze vallen daarom onder het strenge toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dit zorgt ervoor dat Brand New Day zich aan strenge regels moet houden. Mocht Brand New Day failliet gaan (wat vrijwel niet voor komt), dan zijn de beleggingen beschermd. Alle indexfondsen worden namelijk in een apart bewaarbedrijf bewaard en vallen bijten een eventueel faillissement. Het spaargeld valt onder het depositogarantiestelsel en is gedekt tot een bedrag van €100.000,- per rekeninghouder. 

Je moet altijd inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord in combinatie met een sms-code die naar jouw telefoon wordt gestuurd. Je kunt alleen geld overboeken naar de tegenrekening die door jou gekozen is (dus niet naar een rekening van een hacker). Daarnaast moet elke verandering die je aanbrengt (zoals het gratis wisselen van indexfondsen) worden bevestigd met een sms-code.

Is Brand New Day betrouwbaar?

Brand New Day is betrouwbaar omdat het al sinds 2010 actief is en valt onder het strenge toezicht van de DNB en de AFM. Het is een online bank en ze hebben hun zaakjes goed op orde. Er zijn bijvoorbeeld géén datalekken bekend en online zijn ze goed beveiligd. Beleggingen worden apart bewaard en vallen altijd buiten een faillissement. Spaargeld is tot €100.000,- beschermd onder het depositogarantiestelsel. 

Services en features

Brand New Day hanteert lage kosten maar een zeer goede service met zeer nuttige features. Welke manier van beleggen je ook geburikt, je hebt altijd de volgende mogelijkheden:

Daarnaast is het erg handig dat je voor heel veel doelen bij Brand New Day terecht kan. Of je nu een beter pensioen wilt, door te investeren of te sparen voor je pensioen of wat extra wil opbouwen voor je kind, het kan allemaal. Bovendien is deze manier beleggen erg gunstig voor de klant omdat het rust geeft en breed gespreide indexfondsen (zoals het BND Wereld Indexfonds C-Unhedged) zorgt voor een beter rendement van 90% van de beleggers in losse aandelen. Dat maakt Brand New Day voor mij een fijne en betrouwbare partner! Daarnaast is bijvoorbeeld de klantenservice erg goed en helpen je snel verder. Het is fijn dat je binnen 1 minuut een echt mens aan de lijn krijgt bijvoorbeeld. 

Wat maakt Brand New Day zo uniek?

Veel van bovengenoemde features zijn ook aanwezig bij sommige andere aanbieders. Wat je echter nergens anders ziet is het automatisch risico afbouwen en het automatisch herbalandceren van de beleggingen. Dat laatste kans soms een flinke klus zijn maar bij Brand New Day kun je het met één klik regelen! 

Brand New Day beleggingsbeslissing

Voordelen van Brand New Day

Als ik mijn ervaring over Brand New Day mag laten spreken, dan vind ik het grootste voordeel wel dat alles automatisch verloopt. Zeker met pensioen wil je zo weinig mogelijk zorgen hebben. Alhoewel ikinvesteren leuk vind, zie ik het niet zitten om 40 jaar lang elke maand dezelfde handeling uit te voeren. Gelukkig neemt Brand New Day dat werk uit mijn handen. Daarnaast is het erg fijn dat er geen dividendlekkage is. Er wordt niet actief over gecommuniceerd maar door het dichtzetten van het dividendlek kun je vrijwel alle kosten wegstrepen. 

Natuurlijk heeft pensioenbeleggen an sich ook erg veel voordelen maar die kunnen we niet allemaal bespreken in deze review over Brand New Day. Hierover heb ik een apart artikel geschreven.

Nadelen van Brand New Day

En natuurlijk zijn er ook nadelen over Brand New Day, anders zou het geen échte review zijn. Voor het afsluiten van een pensioen product (sparen of investeren) worden kosten in rekening gebracht. Dat is jammer maar dat is Brand New Day wettelijk verplicht.

Verder vind ik dat de namen van de fondsen vereenvoudigd kunnen worden. Of er moet ergens direct een uitleg gegeven worden. Ik denk namelijk dat veel mensen niet begrijpen wat Hedged is en waarvoor de B of C staan. Ook mag duidelijker naar voren komen dat inleggen in modelportefeuilles goedkoper dan vrij beleggen in fondsen zijn. 

Mijn Brand New Day ervaringen

Al met al ben ik erg tevreden bij Brand New Day. Als ik vragen heb (en die heb ik best wel wat gehad) dan kun je ze altijd bellen en de website is helder en verfrissend. De fondsen zijn goed en de kosten zijn laag. Ik ben in ieder geval een tevreden klant en zie geen reden om ergens anders te kijken om mijn aanvullend pensioen op te bouwen! Ik ben er sterk van overtuigd dat het vermogen dat ik heb opgebouwd veilig staat bij Brand New Day. 

Ook is het dashboard waarmee ze werken erg handig en overzichtelijk:

Conclusie Brand New Day review

Mijn conclusie in deze review van Brand New Day is dus dat het voor iedereen geschikt is als je een aanvullend pensioen wilt opbouwen. Brand New Day zit naar mijn ervaring precies goed op het snijvlak tussen zelf regelen en laten regelen. Ook als je weinig vermogen hebt, kun je hier terecht. Je kunt al automatisch investeren vanaf €50,- per maand en elk gewenst bedrag via iDeal overmaken. Bij Brand New Day beleggen is dus eigenlijk best makkelijk en relaxt. 

Mochten ze een actie hebben, via deze link kun je verder met het openen van een rekening.

Ik beleg bij Brand New Day voor mijn aanvullend pensioen maar je kunt bij Brand New Day ook vrij beleggen en zelfs sparen. BND is een specialist in passief indexbeleggen en daarmee beleg je gespreid en voor de lange termijn. Wil je meer weten? Dan zijn deze artikels interessant:

Aanmelden bij Brand New Day kan via deze link

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *