De nadelen van dividendaandelen

Wat zijn de nadelen van dividendaandelen?

Dividendaandelen zijn enorm populair bij een grote groep beleggers. Het magische verschijnsel van het uitkeren van de winst aan jou als aandeelhouder heeft wel wat. In deze tweedelige serie gaan we kijken naar de voor- en nadelen van dividendaandelen. In het vorige artikel hebben we de voordelen van dividendaandelen besproken dus nu kijken we naar de nadelen van dividendaandelen.

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die een beleid hanteren om periodiek dividend uit te keren. Ik heb een apart artikel geschreven wat dividend precies inhoudt. Dit soort aandelen laten zich vaak (maar niet altijd) kenmerken door een stabiele omzet, winst en bedrijfsmodel. Dividendaandelen zijn met name (maar ook niet altijd) populair bij beleggers die op zoek zijn naar dividenden als basis voor een (toekomstig) passief inkomen

Ik heb al verschillende artikelen geschreven over dividend, dus als je meer wil weten, check dan deze pagina

Voor nu gaan we kijken naar de voordelen dividendaandelen ten opzichte van overige aandelen. Wil je graag de full picture? Vorige week heb ik een artikel gepubliceerd over de voordelen van dividendaandelen.

Dividend is een sigaar uit eigen doos

Het eerste nadeel van dividendaandelen is het feit dat dividend altijd zorgt voor een koersdaling. Zodra dividend wordt uitgekeerd, daalt de waarde van het aandeel met hetzelfde bedrag als de uitkering van het dividend is. Natuurlijk kan het aandeel hier snel van herstellen (soms zelfs dezelfde dag) maar dat is te danken aan de werking van de markt en die zou je dus ook hebben als er geen dividend werd uitgekeerd. Kortom; je krijgt misschien wel dividend, maar het aandeel wordt er direct minder waard door. Hoe dit precies werkt, leg ik uit in dit artikel.

Twijfelachtig of je een beter rendement behaalt

Als een bedrijf dividend uitkeert, vloeit er dus kapitaal uit het bedrijf. Dit kapitaal kan het bedrijf niet meer aan het werk zetten maar moet jij als belegger aan het werk zetten. Het is maar de vraag wie een beter rendement haalt op dat kapitaal. Jij of het bedrijf? Als het bedrijf een hogere ROIC (Return on Invested Capital) behaalt dan jij, is het beter dat het bedrijf het geld houdt en dus geen dividend uitkeert.

Lager rendement-op-rendement effect

Dividend stroomt uit het aandeel en dat kan dus niet meer renderen (tenzij je het terug stopt in de aandelenmarkt). Hiermee gaat een groot deel van het rendement-op-rendement effect verloren omdat die paar procent dividend niet meer kan renderen. Dividend is een belangrijk deel van dit effect en dat gaat verloren op het moment dat je dit dividend wil gaan gebruiken als (vervanging van) inkomen. Dat maakt dividend investeren in mijn ogen erg tegenstrijdig.

Voor dividendaandelen moet je aandelen selecteren

Een ander nadeel van dividendaandelen is dat je ze moet selecteren. Je bent dus feitelijk bezig met stockpicking en we weten uit onderzoek dat ruim 90% van de beleggers op termijn een slechter rendement behalen dan gewoon een wereldwijd gespreide ETF te kopen. Passief beleggen levert dus meer rendement op. 

Door dividendaandelen te selecteren mis je veel kansen

Überhaupt selecteren van dividendaandelen is al een nadeel en zo’n 50% van de beursgenoteerde bedrijven keer niet eens dividend uit. Daarmee sluit je dus een groot deel van de markt uit en laat je mogelijk kansen liggen. Je beperkt jezelf dus als je alleen naar dividendaandelen kijkt. Deze opportunity costs kunnen erg hoog zijn als je bedenkt dat je hierdoor aandelen hebt gemist zoals Netflix, Google en Amazon. En er zijn natuurlijk ook prachtige bedrijven die in het verleden géén dividend uitkeerden zoals Apple. 

Dividend maakt een aandeel niet beter

Als alle andere factoren van een bedrijf exact hetzelfde zijn, en het enige verschil is dat bedrijf A wel dividend uitkeert en bedrijf B niet, dan is er geen reden om aan te nemen dat het dividend uitkerend bedrijf het beter doet. Waarom zou je dit dus mee willen nemen als voorwaarde voor het selecteren van een goed aandeel?

Groei van dividend doet er niet toe

Veel beleggers focussen zich op aandelen waarvan de bedrijven elk jaar het dividend verhogen. Deze dividendstrategie is echter nutteloos. Als het dividend groeit, groeit het aandeel namelijk mee. Als het aandeel groeit, groeit de totale aandelenmarkt ook gewoon mee. Je kunt dan wel méér dividend ontvangen voor het geïnvesteerde geld, maar als je het aandeel verkoopt, kun je met de opbrengsten eenzelfde aandeel kopen met hetzelfde dividend. Op korte termijn kan dit natuurlijk fluctueren (bijvoorbeeld lage koers, hoog dividend of andersom) maar op de lange termijn kun je niet tornen aan deze wetmatigheid. 

Met dividend wordt er 2x belasting betaald over de winsten

En dat maakt het minder aantrekkelijk want als aandeelhouder, houd je minder waarde over. Als een bedrijf winst maakt, worden die winsten belast met een winstbelasting. Vervolgens kan een beursgenoteerd bedrijf besluiten om (een deel van) de winst uit te keren aan aandeelhouders in de vorm van dividend. Op zo’n moment worden deze winsten (waar al belasting over is betaald) nóg een keer belast in de vorm van dividendbelasting. En je kunt niet altijd de volledige belasting terugkrijgen waardoor een dividendlekkage ontstaat. 

Je laat een bedrijf bepalen wanneer jij inkomsten nodig hebt

Veel beleggers verkiezen dividendaandelen boven andere aandelen omdat ze het dividend gebruiken als (vervanging van) inkomsten. Je laat dus het bedrijf bepalen wanneer jij inkomsten krijgt. Dat komt niet altijd overeen met het moment dat jij inkomsten nodig hebt. En aangezien we al vastgesteld hebben dat dividend afgetrokken wordt van de waarde van het aandeel, had je er ook voor kunnen kiezen om wat aandelen te verkopen op het moment dat jij de inkomsten wél nodig hebt!

Dividend kan een molensteen worden

Dividend is (soms) wel leuk voor beleggers maar voor het bedrijf kan het een last worden. Zodra bedrijven namelijk periodiek dividend uitkeren én dit dividend jaarlijks verhogen, creëert dat bij beleggers verwachtingen dat deze trend voor eeuwig door zal gaan. Zodra het bedrijf deze trend breekt en stopt met dividend uitkeren (of het dividend verlagen), dan daalt het aandeel vaak flink. Dat komt omdat dividendbeleggers dan vaak uit het aandeel stappen. Het gevolg is dat bedrijven vaak langer het dividend aanhouden (en verhogen) dan goed voor ze is. Dit weerhoudt bedrijven om de winst voor andere (belangrijkere) zaken te gebruiken, zoals schulden afbouwen, overnames te doen of te investeren in het bedrijf. Het gevolg is dat een bedrijf gaat lenen voor het dividend, dieper in de schulden komt of marktaandeel ziet verliezen aan bedrijven die wel de financieringsruimte hebben om te investeren. Het bedrijf (en de winst) groeit niet meer en het aandeel daarmee ook niet.

Mijn conclusie over dividendaandelen

Ik vind het een erg aantrekkelijk idee dat er een moment komt dat je kan leven van het dividend. Het heeft iets magisch. Toch spreken de feiten het tegen dat dit in de praktijk goed is. Mijn sterke voorkeur gaat daarom nog steeds uit naar passief beleggen omdat dit een bewezen methode is voor het beste rendement voor de meeste personen. 

Wil je graag zelf aandelen kunnen selecteren? Laat het dividend dan buiten beschouwing om te bepalen of je het aandeel wil kopen of niet. 

Lukt aandelen selecteren nog niet zo goed of wil je hier nóg beter in worden? Check dan mijn Aandelen Analyse Tool

Ken jij nog nadelen van dividendaandelen?

Laat het anderen weten door een reactie hieronder te plaatsen!

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *