De voordelen van dividendaandelen

Wat zijn de voordelen van dividendaandelen?

Dividendaandelen zijn enorm populair bij een grote groep beleggers. Het magische verschijnsel van het uitkeren van de winst aan jou als aandeelhouder heeft wel wat. In deze tweedelige serie gaan we kijken naar de voor- en nadelen van dividendaandelen. Zoals altijd beginnen we positief en kijken we naar de voordelen van dividendaandelen.

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die een beleid hanteren om periodiek dividend uit te keren. Ik heb een apart artikel geschreven wat dividend precies inhoudt. Dit soort aandelen laten zich vaak (maar niet altijd) kenmerken door een stabiele omzet, winst en bedrijfsmodel. Dividendaandelen zijn met name (maar ook niet altijd) populair bij beleggers die op zoek zijn naar dividenden als basis voor een (toekomstig) passief inkomen

Ik heb al verschillende artikelen geschreven over dividend, dus als je meer wil weten, check dan deze pagina

Voor nu gaan we kijken naar de voordelen dividendaandelen ten opzichte van overige aandelen. Wil je graag de full picture? Volgende week publiceer ik een artikel over de nadelen van dividendaandelen.

Dividend is een belangrijk onderdeel van het totale rendement

Sommige mensen zeggen dat het dividend er niet echt toe doet. Die paar procent. Maar die doen er wel degelijk toe! Sterker nog. In de afgelopen 90 jaar was dividend voor 40% verantwoordelijk van het totale rendement van de Amerikaanse aandelenmarkt, mits het rendement uiteraard opnieuw geïnvesteerd wordt.

Dividends contribution to toal return varies by decade

Als je dividend herinvesteert, gaat je rendement extra hard

Door die paar procent dividend te herinvesteren, kan dat geld ook weer aan het werk. In de eerste paar jaar zet dat nog geen zoden aan de dijk maar naar verloop van tijd, begint het toch flink bij te dragen aan het totale rendement. 

Hieronder zie je een afbeelding met een groot verschil tussen een situatie waarbij je het dividend wel óf niet herinvesteert in de S&P500 index.

Dividend reinvestment S&P500

Dividendgroeiaandelen presteren beter dan de totale aandelenmarkt

Althans in Amerika. Want de zogenaamde dividend aristocrats zetten toch een veel beter resultaat neer dan de onderliggende index (S&P500). Dat komt echter niet omdat deze bedrijven dividend uitkeren maar door het onderliggende bedrijfsmodel dat vaak erg stabiel is.

Dividend Aristocraten ETF

Dividendaandelen zijn vaak stabieler

Omdat de omzetten en winsten van dividendaandelen meestal stabieler zijn, zorgt dit ervoor dat de koers niet zo hard op en neer schommelt (volatiliteit). In principe maakt dit niet veel uit maar geloof mij, je slaapt er toch wat beter bij als je hier gevoelig voor bent. En dat is ook zeker wat waard.

Dividendaandelen dalen (meestal) minder hard

Ben je gevoelig voor de grillen op de beurs? Dan zijn dividendaandelen meer geschikt in jouw portefeuille dan bijvoorbeeld groeiaandelen. Dat komt omdat dividendaandelen over het algemeen minder hard dalen dan groeiaandelen omdat de winsten vaak zekerder zijn.

Dividend kan zorgen voor een stabiel (passief) inkomen

De droom van veel mensen; een passief inkomen. Met dividend is het mogelijk. Zeker als dit dividend elk jaar een beetje groeit omdat het bedrijf een groter deel van de winst uitkeert (of omdat de winst van het bedrijf blijft groeien). Het is daarom een veelgebruikte beleggingsstrategie

Veel bedrijven keren periodiek dividend uit en veel bedrijven daarvan (vooral Amerikaanse) zorgen er ook voor dat het dividend elk jaar wordt verhoogd. Hierdoor kun je een passief en stabiel inkomen opbouwen.

Dividend is onbelast in Nederland

Je moet dividendbelasting betalen in Nederland. Gelukkig kunnen wij als Nederlanders het dividend van Nederlandse bedrijven makkelijk terugvragen via de aangifte inkomstenbelasting (box 1). Heb je dus een inkomen uit loondienst of bedrijf? Dan kun je dit van de belasting aftrekken.

Ken jij nog voordelen van dividendaandelen?

Laat het anderen weten door een reactie hieronder te plaatsen!

Genoeg reden dus om meteen te beginnen?!

Ho stop! Er zijn ook genoeg nadelen aan dividendaandelen en die bespreken we in het volgende artikel. Helaas is het niet zo zonnig als het lijkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *