Hoe bescherm je je portfolio tegen inflatie

Hoe bescherm je je portfolio tegen inflatie?

Na de coronacrash is er door veel overheden wereldwijd geprobeerd om de inflatie omhoog te krijgen. Zo zou de economie blijven draaien en het geld blijven rollen. Dat is met succes gelukt, maar meer dan twee jaar later is de inflatie nog steeds erg hoog. Deze inflatie gaat af van de netto behaalde winsten van beleggers, wat zonde is. Ook hebben bedrijven er last van, die hun prognoses moeten bijstellen op nieuwe prijsniveaus, wat terug te vinden is in de koersprijzen. Wat kun je nou als belegger doen om je portfolio te beschermen tegen inflatie?

Wanneer overheden inflatie willen tegen gaan, verhogen ze vaak de rentestanden. Dit lijkt ook na de coronacrisis het geval te zijn. Uiteindelijk, wanneer de rentestanden op spaarrekeningen dusdanig ver zijn opgelopen, kan dat al een bescherming bieden tegen inflatie, wanneer deze inflatie ook weer daalt. Echter, is het helemaal geen gegeven dat dat het geval is en zoeken beleggers vaker naar andere methoden om de inflatie bij te houden.

Inflatie gerelateerde obligaties

Obligaties met een lange looptijd hebben in verhouding het meeste last van inflatie. De waarde van deze obligaties daalt netto over de loop van tijd, zonder dat de belegger daar voor gecompenseerd wordt. Idealiter zou je een asset kunnen kopen dat beschermt tegen onverwachte inflatie, met lage kosten en weinig volatiliteit. Inflatie gerelateerde obligaties bieden deze mogelijkheid, maar beleggen daarin gaat wel sterk ten kostte van je mogelijke winsten en beperkt de keuze in verschillende obligaties. Deze obligaties worden vaak uitgegeven door overheden, en hun rentepercentages groeien alleen met de inflatie.

Voor beleggers op de korte termijn kan het ook een optie zijn om obligaties te kopen met een looptijd van bijvoorbeeld een maand. Deze looptijd is dusdanig laag, dat inflatie weinig tijd heeft om er een significant effect op te hebben.

Grondstoffen

Een hardnekkig gerucht in de beleggerswereld is dat beleggen in goud tegen inflatie zou moeten beschermen. Niks is echter minder waar. Alle data laat zien dat beleggen in grondstoffen geen betrouwbare beschermer tegen inflatie is. Het enige dat opvalt is dat de waarde van goud al wel heel lang te berekenen is, door de Romeinen die het als betaalmiddel gebruikten. Hierdoor kan gezegd worden dat het ook na 2000 jaar zijn waarde heeft behouden, wat natuurlijk niet bij de euro het geval is. In de praktijk zijn dit soort tijdspannen alleen ver buiten bereik van de horizon van beleggers en dus niet van toepassing.

Ik heb een volledig artikel geschreven over beleggen in grondstoffen als je hierover meer wil weten.

Beschermen aandelen genoeg tegen inflatie?

Van aandelen weten we dat ze op de lange termijn bescherming bieden tegen inflatie. Dit is niet zozeer omdat ze in zichzelf beschermen tegen de inflatie, maar omdat de compensatie van het marktrisico dat in aandelen verwerkt zit hoger is dan de inflatie. Verschillende type aandelen lijken wel verschillend te reageren op inflatie. Bedrijven waarvan verwacht wordt dat ze voornamelijk in de toekomst veel winst gaan maken (groeiaandelen), lijken meer last te hebben van inflatie. Dat is ook logisch, aangezien de toekomstige winsten van die bedrijven veel minder waard worden door de inflatie.

Bedrijven die in verhouding minder afhankelijk zijn van winsten in de toekomt hebben minder last van inflatie. Er is niet veel hard bewijs voor deze theorie, maar ook in 2022 lijkt dit het geval te zijn. Groeiaandelen gaan een stuk harder achteruit dan waarde aandelen.

Wereldwijde spreiding

Vroeger waren internationale markten minder afhankelijk van elkaar dan dat ze nu zijn en kon je meer voordeel halen uit het spreiden tussen aandelen uit verschillende landen. Hoewel de correlatie tussen internationale markten is afgenomen, is het nog steeds een verstandig idee om hier over te spreiden. Immers, wanneer de inflatie in het ene continent hoog ligt, hoeft dat niet in het andere continent het geval te zijn. Het dus ook geen verstandig idee om alleen maar in Amerikaanse aandelen te beleggen, ondanks dat de wereldeconomie op het gebied van aandelen voor ongeveer de helft uit de VS bestaat. In een groot deel van de 20e eeuw was Japan ruim de grootste speler op het wereldtoneel, maar de NIKKEI225 heeft al 35 jaar geen record verbroken.

Hoe kun je dus jouw vermogen het beste beschermen tegen inflatie?

De beste manier om inflatie tegen te gaan is een sterk gespreid portfolio, met verschillende soorten risico’s die los van elkaar staan. Dit is het beste te bereiken met een combinatie van aandelen en obligaties. Spreid deze over de hele wereld uit en breng een voorkeur aan voor waarde aandelen. Dit kan heel makkelijk via Offensief en Defensief beleggen bij Brand New Day. Beleggen in grondstoffen gaat je niet helpen tegen inflatie. De aller veiligste optie is om te beleggen in inflatie gerelateerde staatsobligaties (bijvoorbeeld de iShares € Inflation Linked Govt Bond ETF). Als je daar in belegt is misschien het grootste risico wat je neemt wel dat je geen risico neemt, wat je uiteindelijk waarschijnlijk meer gaat kosten dan dat het je oplevert.

Wouter Hoepman

Dit artikel is geschreven door Wouter, ook wel bekend als DUO investeerder. Iedere maand belegt hij een deel van zijn lening van DUO. Hij verdiept zich graag in beleggen om dit op een zo verantwoord mogelijke manier te doen, met hoofdzakelijk de literatuur als leidraad. Je kunt hem vinden op Instagram vinden als DUO_investeerder

2 gedachten over “Hoe bescherm je je portfolio tegen inflatie?”

    1. Bedankt (ook namens Wouter)!

      Aandelen van bedrijven met luxe producten kunnen inderdaad soms makkelijker inflatie inprijzen. Ik vind Nike overigens geen luxe merk (wel een sterk merk). Ik zou eerder denken aan zoiets als LVMH bijvoorbeeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *