VOOR- EN NADELEN VAN PENSIOENBELEGGEN

Wat zijn de voordelen en nadelen van pensioenbeleggen?

Op Instagram had ik gevraagd wie aan pensioenbeleggen doet. 43% gaf aan dat ze beleggen voor hun pensioen. Dat is top! Tijd om die 57% ook eens over te halen want beleggen voor het pensioen kan erg lucratief zijn maar er zijn ook nadelen. We gaan de voordelen en nadelen van pensioenbeleggen op een rijtje zetten.

Nederland heeft 3 pijlers in het pensioenstelsel. De eerste is de AOW-uitkering van de overheid. Iedereen die werkt of woont in Nederland heeft hier later recht op (nu vanaf 67 jarige leeftijd). Dit bedrag wordt kleiner als je een tijdje (tussen 15e en 67e levensjaar) in het buitenland hebt gewoond en gewerkt.

De 2e pijler is het pensioen dat je opbouwt via jouw werkgever. Niet alle werkgevers bieden een pensioenregeling en als je ondernemer of zzp’er bent, moet je dit zelf regelen. Gelukkig is het zo dat ongeveer 85%-90% pensioen opbouwt via de werkgever.

De 3e pijler is een eigen pensioenrekening. De belastingdienst noemt dit lijfrente. Je kunt zelf je pensioen aanvullen door te sparen, te beleggen of door te verzekeren. Ik heb een artikel geschreven waarom beleggen beter is dan sparen voor je pensioen. Het gebruik van de 3e pijler is alleen maar mogelijk als je in de 2e pijler (via de werkgever) niet voldoende pensioen opbouwt (pensioentekort). De meeste mensen die pensioen opbouwen via de werkgever (2e pijler) heeft echter een pensioentekort en bouwt dus (in de ogen van de overheid) onvoldoende pensioen op. Je kunt dit echter makkelijk zelf checken door te bekijken of je ‘jaarruimte’ hebt. Als je jaarruimte hebt, bouw je niet maximaal pensioen op. 

Tip: Lees dit artikel als je wilt weten of je een pensioentekort hebt (waarschijnlijk wel).

Wat is pensioenbeleggen?

Pensioenbeleggen (maar dit kan ook sparen zijn) is het beleggen van eigen geld speciaal voor de oude dag. Dat zit dus in die 3e pijler. Je kunt trouwens ook een verzekeringsproduct afsluiten maar dat gebeurt niet vaak meer.

Pensioenbeleggen is ook écht voor je pensioen. Dat betekent dat je het nu opbouwt en die pot pas kan aanspreken als je een pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Die pot krijg je niet in 1x maar moet je vervolgens een uitkering van kopen. Hoe groter de pot, hoe hoger de uitkering. Net als het pensioen dat je bij je werkgever hebt staan dus. Tot die tijd heb je overigens over die pot geen belasting betaald. Dat doe je pas als je het in de vorm van een uitkering ontvangt.

Het is overigens wel mogelijk om tussentijds het pensioenpotje aan te spreken, maar dan ga je wel de belasting hierover betalen (plus een ‘boete’). Dat tikt natuurlijk behoorlijk aan als je al jaren belastingvoordeel hebt ontvangen. Het komt dan ook bijna niet voor dat dit lucratief is. Hier zijn overigens wel wat uitzonderingen op, bijvoorbeeld als je arbeidsongeschikt raakt.

Bij welke partijen kun je pensioenbeleggen

Je kunt sowieso bij de grote verzekeraars terecht. Ook voor een beleggingsproduct. Daarnaast heb je in Nederland 2 specialisten, namelijk Brand New Day en Bright. Zij bieden fondsen aan. Dat zijn een soort van ETFs waarmee je met 1 product direct goed gespreid zit. Wil je lekker zelf aan de slag en zelf de aandelen of ETFs kiezen, dan kun je ook een pensioenrekening openen bij DEGIRO

Ik zit zelf bij Brand New Day en ben er erg tevreden mee. Lekker vol automatisch, geen omkijken na, ze schrijven elke maand een bedrag af en 1x per jaar check ik hoeveel jaarruimte ik nog heb en stort ik tot het maximale bedrag (van de jaarruimte) bij. Klaar.

De voordelen van pensioenbeleggen

We starten met de voordelen van pensioenbeleggen. Die zijn huge.

Bruto netto inleg

Het eerste voordeel, is het voordeel dat je ook hebt als je pensioen opbouwt via je werkgever. Je belegt namelijk met je bruto salaris. Dat heeft wel wat uitleg nodig. Als je werkt voor een werkgever, krijg je salaris. Dat is eerst bruto, dan gaat er belasting vanaf en dan is het netto. Nog voor de belasting eraf gaat, draag je pensioen af via de werkgever. Als je zelf pensioen belegt gaat dit net wat anders. Dan krijg je salaris, gaat er belasting vanaf en dan pas beleg je. Netto dus. 

Het verschil tussen netto en bruto krijg je vervolgens van de belastingdienst terug als je de aangifte voor de inkomstenbelasting moet doen. Omdat de meeste mensen in Nederland ongeveer 37% loonbelasting betalen, krijg je dus die 37% terug die je belegt voor je pensioen. Stel je belegt €1000,- in 2020 voor je pensioen. Dan krijg je dus bij de aangifte inkomstenbelasting in maart 2021 sowieso €370,- terug! 

Dus je belegt €1000,- en je hoeft daar maar €630,- voor te betalen. Dus met €630,- heb je al €1000,- belegt. Je hebt dus al direct een rendement van 58,73% gemaakt. Je start dus met een hoger bedrag en we weten allemaal dat hoge bedragen beter renderen dan lage bedragen.

Wat wil je nog meer?

Beleggen met korting.

Uitgestelde belasting

Ook met deze fiscale regeling ontkom je er niet aan. Je moet een keer belasting betalen. Maar dat is pas als je de uitkering ontvangt (na 67 jarige leeftijd). De inkomstenbelasting voor deze oudjes is echter een stuk lager. Waar werkenden ongeveer 37% betalen over de inkomsten, betalen de oudjes ongeveer 19%! Dat scheelt ook weer eens 18% die je niet aan de voorkant (wanneer je inlegt) hoeft te betalen, maar dus minder als je het uit wilt laten keren. Zo heeft het vermogen makkelijker kunnen renderen omdat er geen belasting is betaald.

Check hier trouwens wat de oudjes betalen en hier wat de werkenden betalen want het verschilt op basis van de hoogte van je inkomsten. Om dit artikel leesbaar te houden pak ik de percentages die op de meeste Nederlanders van toepassing is.

Geen vermogensbelasting bij pensioenbeleggen

Als je vermogen opbouwt, moet je vanaf een bedrag van €30.846,- in 2020 en €50.000,- vanaf 2021, vermogensbelasting betalen. Hier zijn echter wat uitzonderingen op. Eén van die uitzonderingen is….. pensioenbeleggen! 

Het is lastig om direct het voordeel te berekenen omdat het dus afhankelijk is van de hoogte van je vermogen en de hoogte van het opgebouwde pensioen. Toch gaan we een berekening proberen te maken met het volgende scenario:

Met belasting betalen in box 3: €238.538,-

Zonder belasting betalen in box 3: €248.552,-

Je voordeel is dus ongeveer €10.000,-! 

De lange termijn

Veel beleggers zeggen dat ze voor de lange termijn beleggen maar als je vraagt hoeveel jaar die lange termijn is, dan is het antwoord vaak 5 tot 10 jaar. Eén van de voordelen van pensioenbeleggen is dat deze lange termijn vast staat tot minimaal je pensioenleeftijd. Het is natuurlijk afhankelijk op welke leeftijd je start met pensioenbeleggen maar op 29 jarige leeftijd is dat al snel 40 jaar! En we weten allemaal, hoe langer het geld kan renderen, hoe meer vermogen je opbouwt. De fiscale regelgeving dwingt jou dus eigenlijk op je handen te laten zitten en niet het geld te onttrekken. Dit zorgt ervoor dat het geld langer kan renderen.

De nadelen van pensioenbeleggen

Zoals altijd zijn er ook wel wat nadelen. Deze gaan we hieronder bespreken.

Het zit vast

Je mag de pensioenpot pas om laten zetten tot een mooie uitkering in het jaar dat je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Wil je dit eerder doen dan klopt de belastingdienst aan je deur. Als je in het nieuwe lijfrente regime valt en vroegtijdig laat uitkeren wordt dit gezien als een bijzonder inkomen. Bam! 52% belasting. En daarbovenop vraagt de belastingdienst ook een revisierente (boeterente) van 20%. Stel je hebt €10.000,- in de pot zitten dan houd je nog maar €2.800,- over. Dat doet pijn. Sommige mensen voelen zich niet comfortabel bij het feit dat het bedrag dus vaststaat tot aan de pensioengerechtigde leeftijd. Dat is iets dat je moet accepteren zodra je hieraan begint. Je accepteert het ook van het pensioen dat via je werkgever loopt overigens.

Het in te leggen bedrag is beperkt

Bomen groeien niet in de hemel en dat geldt ook voor fiscale voordelen. De overheid stimuleert alleen om het pensioentekort op te vullen. Je kunt dus je pensioen in de 3e pijler aanvullen voor zo groot het pensioentekort is. Dit pensioentekort vertaalt zich in de jaarruimte. Je kunt elk jaar dus alleen de hoogte van je jaarruimte inleggen. Hoe je die berekent vind je in dit artikel terug. Het komt er kort op neer, hoe kleiner de pensioenbijdrage is via de werkgever, hoe groter jouw jaarruimte is. En dit bedrag is gekoppeld aan 70% van het laatst verdiende loon minus de AOW uitkering.

Je kunt echter wel gebruik maken van de reserveringsruimte. Dat is een soort (maar iets beperkter) jaarruimte van de afgelopen 7 jaar. Dus je kunt wel éénmalig een flink bedrag inleggen.

Fiscale regelgeving is grillig en voor de toekomst onbekend

Nu is de fiscale regelgeving best voordelig zoals je bij de voordelen van pensioenbeleggen kunt lezen. Dat kan in de toekomst natuurlijk veranderen en in het verleden is het ook wel een paar keer veranderd. Dat is een risico. Met de kennis van nu is het een interessante optie en in het verleden opgebouwd vermogen wordt echter niet zomaar overgezet in een eventueel in de toekomst liggende regelgeving. Daarvoor wordt vaak een uitzondering gemaakt of is een overgangsregeling. Veranderingen in het verleden hebben tot nu toe altijd rekening gehouden met dat inleg die je nu maakt altijd onder de wetgeving blijft vallen die nu geldt. Het is echter wel iets om rekening mee te houden.

Beleg ik voor mijn pensioen?

Het antwoord is volmondig ja! De fiscale voordelen zijn zó groot dat ik vind dat je er niet omheen kan. Overigens; in tegenstelling tot wat veel mensen denken is ‘extra’ beleggen voor je pensioen niet bepaald een overbodige luxe. Het fiscale voordeel is namelijk beperkt tot 70% van je huidige loon. Dus het is niet zo dat je er rijk van wordt, eerder dat je straks niet als een arme opa/oma door het leven moet. Als je niet belegt voor je pensioen accepteer je dus dat je maar 50% of zelfs minder inkomen hebt als je met pensioen gaat. Dat vind ik voor mijzelf (en mijn partner) onacceptabel. En als ik eerder overlijdt, gaat het naar mijn nabestaanden (dus het geld komt altijd goed terecht). 

Nogmaals; ik beleg zelf bij Brand New Day omdat ik het fijn vind dat het voor mij geregeld is. Wil je liever zelf je aandelen of ETFs kiezen? Dan kun je ook terecht bij DEGIRO via een aparte pensioenrekening.

Pensioen is misschien niet zo’n sexy onderwerp maar fiscaal zo voordelig dat je het aan je toekomstige oude ik verplicht bent! Meer weten over pensioen? Check dan deze twee artikelen:

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *