eToro versus DEGIRO: wat is de beste broker?

Ben je benieuwd welke broker beter is: eToro of DEGIRO? In dit artikel bespreek ik direct de grootste voordelen & nadelen van beide brokers zodat je direct weet welke broker het beste bij je past!

Samenvatting: welke broker is het beste?

Of eToro of DEGIRO beter is, hangt uiteindelijk sterk af van je persoonlijke voorkeur.

eToro is een goede keuze voor beleggers die met een klein bedrag willen beleggen of die graag in Amerikaanse aandelen investeren. Je betaalt bij eToro namelijk geen vaste commissies & je account is in dollars. Je kunt de mogelijkheden er bovendien geheel gratis en zonder risico uitproberen met een demo. Klik hier om direct een gratis demo te openen bij eToro. (Je kapitaal loopt risico)

DEGIRO is een betere keuze wanneer je vooral in euro’s wilt beleggen en wanneer je het belangrijk vindt om bij een Nederlandse partij te beleggen. Ook bij DEGIRO beleg je tegen lage tarieven, maar doordat je minimaal €3 betaalt over iedere transactie moet je wel met grotere bedragen investeren. Klik hier om de website van DEGIRO te bezoeken voor meer informatie.

Heb je zelf ervaringen met eToro of DEGIRO? Reageer vooral op dit artikel met je persoonlijke ervaring. In de rest van het artikel bespreek ik zelf welke broker het beste is op verschillende gebieden.

Kosten eToro& DEGIRO: welke broker is goedkoper?

DEGIRO kosten

Je betaalt bij DEGIRO wanneer je in bijvoorbeeld Nederlandse aandelen belegt €3 per transactie. Wanneer je in Amerikaanse aandelen belegt nemen deze kosten snel toe; je betaalt dan namelijk ook 0,25% aan valutakosten en jaarlijks betaal je nog eens €2,50 aan connectiviteitskosten. Hierdoor betaal je bij DEGIRO wanneer je met €1000 belegt al snel €7 per jaar wanneer je in Amerikaanse aandelen investeert.

Je kunt bij DEGIRO wel voordelig in ETF’s investeren uit de kernselectie; hiervoor betaal je namelijk maar €1 aan transactiekosten. Wel betaal je ook hiervoor maandelijks connectiviteitskosten en wanneer je in dollars belegt betaal je opnieuw 0,25% aan valutakosten.

DEGIRO is niet volledig transparant over haar kosten. Ze claimen dat het beleggen in ETF’s uit de kernselectie zonder transactiekosten kan, maar verbergen vervolgens de kosten onder de noemer handlingskosten. Dit laat maar weer eens zien dat het belangrijk is om de daadwerkelijke kosten van een broker te onderzoeken wanneer je een belegging overweegt.

eToro kosten

eToro adverteert dat je er zonder commissies kunt beleggen in aandelen en ETF’s. In zekere zin klopt deze bewering: in tegenstelling tot bij DEGIRO betaal je namelijk geen vast bedrag over iedere transactie. Tegelijkertijd betekent dit natuurlijk niet dat je volledig gratis kunt beleggen bij eToro.

Het is bij eToro namelijk alleen mogelijk om een account aan te houden in dollars. eToro rekent 0,5% aan kosten voor het omwisselen van valuta’s, waardoor je wanneer je €1000 stort direct €5 verliest aan conversiekosten. De conversiekosten liggen bij eToro dan ook hoger dan bij DEGIRO, aangezien je daar 0,25% betaalt.

Toch kan het dollar account van eToro interessant zijn wanneer je veel in Amerikaanse aandelen belegt. Je betaalt de conversiekosten dan eenmalig, aangezien je niet steeds je dollars weer hoeft om te wisselen naar euro’s. Wel is het belangrijk om te onthouden dat je de conversiekosten ook weer betaalt bij het opnemen van je saldo. Je kunt deze kosten echter ontwijken door bijvoorbeeld eerst dollars te kopen met Revolut, waar je dit zonder hoge valutakosten kunt doen. Je kunt dan direct dollars storten en opnemen op je eToro account.

Ook is het belangrijk om te vermelden dat je bij eToro $5 betaalt voor het opnemen van je saldo. eToro hoopt bovendien dat je met CFD’s gaat speculeren. Je kunt met CFD’s in een kleine tijd een hoge winst behalen, maar je kunt ook veel sneller geld verliezen. Het is daarom belangrijk om op te passen wanneer je met een hefboom gaat beleggen.

Rekenvoorbeeld transactie eToro versus DEGIRO

In het onderstaande voorbeeld zie je direct hoeveel je in een jaar zou betalen voor verschillende investeringen bij DEGIRO en eToro. In het voorbeeld gaan we uit dat je twee investeringen in een jaar doet waarbij je de helft in Europese aandelen investeert en de helft in Amerikaanse aandelen. Houd er rekening mee dat je de conversiekosten bij eToro kunt ontwijken door een account te openen bij eToro.

KostenDEGIRO €1.000eToro €1.000DEGIRO€10.000eToro €10.000
Valutakosten (EUR/USD):€1,25€2,50€12,50€25
Valutakosten (USD/EUR):€1,25€2,5€12,50€25
Transactiekosten (kopen & verkopen):€6€0€6€0
Beurskosten:€2,50€0€2,50€0
Geld opnemen:€0€5€0€5
Totale kosten€11€10€33,50€55

Zoals je ziet zorgen de conversiekosten ervoor dat beleggen bij eToro toch al snel duurder wordt dan beleggen bij DEGIRO. Wanneer je de conversiekosten echter ontwijkt door een account te openen bij Curve, kan je veel voordeliger beleggen bij eToro.

De situatie is ook anders wanneer je vaker handelt. In dit voorbeeld openen we tien posities in een jaar maar alleen op Amerikaanse aandelen:

KostenDEGIRO €1.000eToro €1.000DEGIRO€10.000eToro €10.000
Valutakosten (EUR/USD):€25€5€250€50
Valutakosten (USD/EUR):€25€5€250€50
Transactiekosten (kopen & verkopen):€60€0€60€0
Beurskosten:€2,50€0€2,50€0
Geld opnemen:€0€5€0€5
Totale kosten€112,50€15€562,50€105

Wanneer je actief belegt en veel posities opent op de Amerikaanse beurs, is eToro plotseling veel goedkoper. Dit komt doordat je in dit geval de conversiekosten maar één keer betaalt, terwijl je ze bij DEGIRO steeds opnieuw moet betalen. Bovendien betaal je ook steeds de vaste transactiekosten bij DEGIRO waardoor de kosten snel kunnen toenemen.

Is eToro of DEGIRO goedkoper?

Of eToro of DEGIRO de goedkoopste broker is, hangt uiteindelijk sterk van je handelsgedrag af. Wanneer je actief belegt kunnen de kosten bij DEGIRO snel toenemen, zeker wanneer je in het buitenland investeert. Wanneer je echter alleen in ETF’s investeert voor de lange termijn kan DEGIRO juist de voordelige optie zijn. Onderzoek daarom welke broker het goedkoopste is voor jou persoonlijk en vertrouw de vergelijkingen op hun eigen website niet zomaar.

Hoe is het aanbod bij DEGIRO &eToro?

DEGIRO: uitgebreid aanbod

DEGIRO heeft een enorm uitgebreid aanbod aan (Europese) aandelen &ETF’s. Je kunt er bovendien ook in geavanceerde financiële producten beleggen, maar je moet hiervoor wel eerst een test doen. Nadat je geslaagd bent voor een test, kan je direct in bijvoorbeeld opties of futures handelen.

DEGIRO blinkt vooral uit in gebruiksvriendelijkheid; de broker probeert ook niet iets anders te zijn dan een makkelijk te gebruiken aandelen broker. Je kunt er geen uitgebreide analyses uitvoeren en er worden weinig toeters en bellen aangeboden.

DEGIRO heeft wel meer kleine, onbekende Nederlandse aandelen dan eToro. Wanneer je ook graag in kleine bedrijven belegt, is DEGIRO dan ook de betere keuze.

DEGIRO versus eToro-min

eToro: meer mogelijkheden & risico’s

De software van eToro is uitgebreider dan eToro en je kunt er bovendien ook actief speculeren. Je hebt de mogelijkheid om er met CFD’s te speculeren op zowel stijgende als dalende aandeelprijzen. Bovendien kan je een hefboom inzetten, waardoor je ook met een klein bedrag een grote positie kunt innemen. Het lukt echter maar weinig gebruikers om winst te maken met speculatie; begin hier daarom als beginner niet zomaar mee.

Een andere interessante functie bij eToro is sociaal handelen; je kunt er als gebruiker namelijk de resultaten van andere gebruikers in de gaten houden. Ook kan je zonder extra kosten direct de beleggingen van andere beleggers in je eigen account overnemen. Dit kan gunstig zijn, maar het is wel belangrijk om hun resultaten goed in de gaten te houden. Wanneer de resultaten plotseling tegenvallen, kan je ook veel geld verliezen met de CopyTrader optie.

De software van eToro is net zoals die van DEGIRO gebruiksvriendelijk, maar je kunt er net wat meer analyses uitvoeren. Je kunt grafieken uitgebreid analyseren en er horizontale niveaus op tekenen, wat kan helpen bij het nemen van je beleggingsbeslissingen.

Je kunt bij eToro naast aandelen ook in bijvoorbeeld grondstoffen en crypto beleggen. Het aanbod bij eToro is dan ook veelzijdiger, maar je kunt er wel in minder onbekende bedrijven beleggen. Onderzoek daarom voor jezelf of het aanbod bij eToro of DEGIRO beter bij je aansluit.

Betrouwbaarheid & veiligheid van eToro en DEGIRO

DEGIRO staat onder toezicht van de AFM en staat geregistreerd bij DNB en de AFM. Dit is natuurlijk geen garantie dat ze altijd betrouwbaar zijn; in het verleden heeft de AFM regelmatig aangegeven dat DEGIRO haar bedrijfsvoering moest aanpassen. Toch vind ik het persoonlijk een fijn idee dat het grootste deel van mijn beleggingen in Nederland worden aangehouden.

Dit betekent echter niet dat eToro als buitenlandse partij per definitie onbetrouwbaar is. eToro staat bijvoorbeeld onder toezicht van de CySEC (de toezichthouder van Cyrpus) en de FCA (de toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk). Dit betekent dat ze zich in ieder geval aan de Europese regels en wetten moeten houden wat onder andere betekent dat je geld op een losse rekening moet worden aangehouden.

Persoonlijk geloof ik dan ook dat zowel DEGIRO als eToro betrouwbaar zijn. Wel zal het in de praktijk lastiger zijn om je geld terug te krijgen wanneer je eToro onverhoopt failliet gaat, aangezien het bedrijf officieel niet in Nederland is gevestigd.

Conclusie: is eToro of DEGIRO beter?

Zelf maak ik gebruik van zowel eToro als DEGIRO. Ik houd mijn lange termijn beleggingen aan bij DEGIRO en gebruik eToro om op buitenlandse markten te beleggen en om actief te speculeren wanneer ik daar zin in heb.

Beide brokers bieden duidelijk hun sterke en zwakke punten, maar overall kan je bij beide brokers goed terecht. Het is bij eToro wel belangrijk om goed op de aanwezigheid van CFD’s te letten, aangezien je hiermee ook snel geld kunt verliezen. Wanneer je eToro echter alleen gebruikt voor het kopen en verkopen van aandelen, werkt dit hetzelfde als beleggen bij DEGIRO.

Persoonlijk denk ik dan ook dat eToro en DEGIRO de beste broker zijn voor verschillende type klanten. Wanneer je veel handelt of wanneer je met kleine bedragen belegt of wanneer je veel in Amerika investeert is eToro vaak de beste optie. Als je op de lange termijn investeert in voornamelijk Europa of wanneer je ETF’s koopt voor de lange termijn is DEGIRO juist een erg goede keuze.

Door de tijd te nemen om de verschillen tussen eToro en DEGIRO met elkaar te vergelijken kan je uiteindelijk de beste keuze maken. Ik ben benieuwd, voor welke broker kies jij uiteindelijk?

Tip: klik hier om beleggen geheel gratis en zonder risico uit te proberen bij eToro met een demo! (Je kapitaal loopt risico).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *