Geld verdienen met affiliate marketing

Hoe kan je geld verdienen met affiliate marketing?

Affiliate marketing is een term die vaak voorkomt in de wereld van online ondernemen en het opzetten van een blog. Het is een effectieve manier om geld te verdienen met een blog maar het kan ook ingewikkeld zijn als je er nog niet bekend mee bent. In dit artikel leggen we uit wat geld verdienen met affiliate marketing is, hoe het werkt en hoe je het kunt gebruiken als verdienmodel voor je blog.

Ik ben in 2020 begonnen met mijn eerste affiliate website en bezit inmiddels 3 websites, waarvan er 2 inmiddels affiliate inkomsten genereren. Hiermee verdien ik gemiddeld 400 tot 800 euro per maand. 

Geld verdienen met affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij een adverteerder een affiliate beloont voor elke klant die via de affiliate naar de website van de adverteerder komt en daar een aankoop doet. Soms is dit een percentage van de verkoopsom, soms een vast bedrag per affiliate product of dienst. Als affiliate kun je deze commissies verdienen door producten of diensten van adverteerders te promoten op je eigen blog. Het kan een goede manier zijn om online geld te verdienen met jouw website en om je lezers te voorzien van waardevolle producten of diensten die passen bij je niche.

Hoe werkt affiliate marketing?

Om te begrijpen hoe affiliate marketing werkt en hoe je geld kunt verdienen met affiliate marketing, is het belangrijk om te weten welke partijen betrokken zijn. 

Als je aan de slag wilt gaan met affiliate marketing is het goed om te weten dat het niet altijd gemakkelijk is om geld te verdienen met affiliate marketing. Een affiliate marketeer is een écht beroep en vraagt dus ervaring, inzet en tijd om de kneepjes van het vak te leren. Het is echter wel mogelijk! Snel geld verdienen is echter niet snel mogelijk en je wordt ook niet zomaar slapend rijk. Je moet namelijk eerst een website of een social media kanaal opzetten en content ontwikkelen. De content moet daarna gevonden worden, bijvoorbeeld door veel volgers te verzamelen op social media of bezoekers naar je website te krijgen. Als dat eenmaal staat, kun je producten promoten. Als bezoekers of volgers op de link klikken en vervolgens dat (of ander) product koopt bij de adverteerder, kun je er geld mee verdienen als affiliate. 

Geld verdienen met affiliate marketing. Hoe het werkt.

Er zijn drie belangrijke partijen bij affiliate marketing: de adverteerder, de affiliate en het affiliate netwerk.

De rol van de adverteerder 

De adverteerder is het bedrijf of de organisatie die producten of diensten aanbiedt die via affiliates worden gepromoot. Adverteerders betalen affiliates meestal een commissie voor elke verkoop die via de affiliate is gerealiseerd. Adverteerders kunnen zich aansluiten bij een affiliate netwerk om toegang te krijgen tot een groot aantal affiliates die hun producten of diensten kunnen promoten.

De rol van de affiliate 

De affiliate is de persoon of organisatie die producten of diensten van de adverteerder promoot op zijn of haar blog. Dit kan bijvoorbeeld door middel van tekstlinks, banners, of productvergelijkingen. Als een lezer op een link klikt en vervolgens een aankoop doet, ontvangt de affiliate een commissie van de adverteerder. Affiliates hebben vaak een specifieke doelgroep en niche waarin ze actief zijn.

De rol van het affiliate netwerk

Het affiliate netwerk is een platform dat de verbinding tussen adverteerders en affiliates mogelijk maakt. Affiliate netwerken bieden adverteerders een platform waar ze zich kunnen aanmelden en hun producten en diensten kunnen promoten. Affiliates kunnen zich vervolgens aanmelden voor deze programma’s en de links en banners op hun blog plaatsen. Het affiliate netwerk zorgt ervoor dat de transacties worden bijgehouden en de commissies worden uitbetaald.

Er zijn ook partijen die zowel adverteerder als affiliate netwerk zijn. Bol.com en Amazon hebben zo’n eigen affiliate programma. 

Voordelen van affiliate marketing voor bloggers

Er zijn verschillende voordelen van affiliate marketing voor bloggers.

Mogelijkheid om passief inkomen te verdienen

Een van de grootste voordelen van affiliate marketing is de mogelijkheid om een passief inkomen te verdienen. Als je eenmaal een affiliate programma hebt opgezet en de links op je blog hebt geplaatst, kunnen deze links blijven staan en inkomsten blijven genereren, ook als je even niet actief bezig bent met je blog. Een website vraagt uiteraard wel onderhoud en ook volgers van een social media kanaal verwachten wel regelmatig nieuwe content. 

Verdiensten zijn afhankelijk van de prestaties

Een ander voordeel van affiliate marketing is dat je inkomsten afhankelijk zijn van de prestaties van de adverteerder en jouw promotie. Als je actief bezig bent met het promoten van producten die aansluiten bij de interesses van je doelgroep, kun je meer affiliate commissies verdienen.

Geen voorraad of verzending nodig 

Als affiliate hoef je geen voorraad bij te houden of producten te verzenden. Dit is de verantwoordelijkheid van de adverteerder. Als affiliate promoot je alleen de producten en diensten van de adverteerder op je blog en ontvang je een commissie voor elke verkoop die via jouw link wordt gegenereerd.

Mogelijkheid om waardevolle producten of diensten aan te bevelen

Als blogger heb je waarschijnlijk een specifieke niche waarin je actief bent en een specifieke doelgroep die je aanspreekt. Door affiliate marketing te gebruiken, kun je waardevolle producten of diensten aanbevelen die aansluiten bij de interesses van je doelgroep en die je zelf ook zou aanbevelen.

Veel vrijheid

Als affiliate partner bepaal je zelf welke producten je promoot en bij welke affiliate netwerken en programma’s je aansluit. Je hebt dus veel vrijheid om je geld en energie te steken in zaken die jij belangrijk vindt. Jij bepaalt bijvoorbeeld zelf welke artikelen op je website worden gepubliceerd. 

Nadelen van affiliate marketing voor bloggers

Er zijn ook enkele nadelen van affiliate marketing waar bloggers rekening mee moeten houden.

Commissies kunnen laag zijn

De commissies die je ontvangt als affiliate kunnen variëren en zijn vaak afhankelijk van de adverteerder en het product of de dienst die wordt gepromoot. Sommige adverteerders bieden hogere commissies dan andere, maar het kan ook voorkomen dat commissies relatief laag zijn. Probeer dit nadeel op te vangen in het vooronderzoek, zodat je weet waar je aan begint! Je kunt ook een andere manier om online geld te verdienen verkennen, zoals verkopen van digitale producten of display advertising. 

Afhankelijkheid van adverteerders

Als affiliate ben je afhankelijk van de adverteerders waar je mee samenwerkt. Als de adverteerder besluit om het affiliate programma te beëindigen of als er veranderingen worden doorgevoerd die invloed hebben op je inkomsten, kan dit nadelig zijn voor jou als affiliate. Probeer daarom de afhankelijkheid te verkleinen door bijvoorbeeld door goede affiliate relaties op te bouwen of meerdere relevante affiliate relaties aan te gaan. 

Mogelijke negatieve impact op de geloofwaardigheid van je blog

Als je te veel producten of diensten promoot op je blog, kan dit de geloofwaardigheid van je blog aantasten. Het is belangrijk om alleen producten of diensten te promoten die passen bij je niche en waarvan je oprecht denkt dat ze waardevol zijn voor je doelgroep. Probeer daarom open en transparant te zijn als je geld wilt verdienen met affiliate marketing. Dit kan bijvoorbeeld door uitleg te geven op een aparte pagina of in de tekst aan te geven (bijvoorbeeld ‘via mijn affiliate link’). 

Hoe start je een blog met affiliate marketing?

Als je wilt beginnen met affiliate marketing, komt er best veel op je af. Je kunt het beste starten door deze stappen te volgen:

Kies een niche en doelgroep

Voordat je begint met affiliate marketing, is het belangrijk om een niche en doelgroep te kiezen. Welke producten of diensten daarop aansluiten is natuurlijk afhankelijk van de interesses van je doelgroep.Je kunt natuurlijk ook de website van een ander bekijken om op goede ideëen te komen. 

Zoek geschikte affiliate programma’s

Er zijn verschillende affiliate programma’s beschikbaar waar jij als affiliate bij kunt aansluiten. Kies programma’s die passen bij je niche en doelgroep en die commissies bieden die de moeite waard zijn. Het kan voorkomen dat je pas wordt geaccepteerd in een programma als de blog online staat en al gevuld is met content (bijvoorbeeld bij Bol.com). 

Plaats links en banners op je blog

Als je je hebt aangemeld bij affiliate programma’s en producten hebt gekozen om te promoten via je website, kun je links en banners op je blog plaatsen. 

Schrijf waardevolle content

Om succesvol te zijn als affiliate blogger is het belangrijk om waardevolle content te schrijven die aansluit bij de interesses van je doelgroep. Schrijf artikelen die nuttig zijn voor je lezers en die relevant zijn voor de producten of diensten die je promoot. Probeer regelmatig nieuwe content te schrijven. Een contentplan is dus erg handig! Daarnaast wil je dat de content gevonden wordt. Start dus een zoekwoordenonderzoek om doelgericht te gaan schrijven. 

Promoot op een natuurlijke manier 

Het is belangrijk om producten op een natuurlijke manier te promoten in je content. Vermijd het plaatsen van overmatige advertenties en links, omdat dit de geloofwaardigheid van je blog kan aantasten. Het is beter om producten te promoten waarvan je oprecht denkt dat ze waardevol zijn voor je doelgroep en deze te integreren in je content.

Analyseer de resultaten

Om te zien hoe goed je website of social media kanaal presteert, is het belangrijk om de resultaten te analyseren. Kijk naar het aantal kliks op je affiliate links en het aantal verkopen dat via jouw affiliate link is gegenereerd. Gebruik deze informatie om je strategie te verbeteren en producten te promoten die beter aansluiten bij de interesses van je doelgroep. Het aanpassen en verbeteren van de content is een belangrijk onderdeel om geld te verdienen als affiliate. 

Conclusie geld verdienen met affiliate marketing

Online geld verdienen met affiliate marketing kan een krachtig verdienmodel zijn voor bloggers die waardevolle content produceren en een loyale doelgroep hebben opgebouwd. Door producten of diensten te promoten die aansluiten bij de interesses van je doelgroep, kun je commissies verdienen op basis van de verkoop die via jouw unieke affiliate link worden gegenereerd.

Het opzetten van een affiliate blog kan aanvankelijk wat tijd en moeite kosten, maar het kan de moeite waard zijn als je het goed doet. Snel geld verdienen met affiliate marketing is erg lastig. Het is belangrijk om te onthouden dat affiliate marketing niet de enige manier is om geld te verdienen met je blog en dat het belangrijk is om een goede balans te vinden tussen het promoten van producten en het bieden van waardevolle content aan je lezers.

Een van de voordelen van affiliate marketing is dat het een relatief passief verdienmodel kan zijn. Als je eenmaal waardevolle content hebt geproduceerd en affiliate links hebt geïntegreerd, kun je blijven verdienen op basis van de verkoop die via die links worden gegenereerd. Dit kan een geweldige manier zijn om passief inkomen te verdienen en te profiteren van de inspanningen die je eerder hebt geleverd.

Ik hoop dat ik je enthousiast heb gemaakt voor affiliate marketing. Het is een wonderlijke wereld waarmee je een leuk bedrag per maand kan verdienen. 

Ik vind het ontzettend leuk om in mijn vrije tijd wat extra te verdienen. En dat loopt nu al heel aardig. Elke maand geef ik een overzicht van mijn extra inkomsten op Instagram! Wil je zelf ook wat inspiratie opdoen? Check dan zeker deze artikelen:

Ken jij nog een leuke vorm van extra inkomsten? Laat jouw reactie achter in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *