HOE VERDIENT EEN GRATIS BROKER ZIJN GELD_

Hoe verdient een ‘gratis-broker’ zijn geld?

Ik maak veel gebruik van gratis brokers zoals Trading 212. Ook BuxZero is een semi-gratis broker (voor de market orders). Gratis bestaat natuurlijk niet in het leven. Ook deze bedrijven moeten geld verdienen om bestaansrecht te behouden. In dit artikel laat ik zien hoe gratis brokers geld verdienen en of wat jij daartegen kan doen.

Het feit dat een gratis broker mogelijk geld verdient op de onderstaande manieren betekent natuurlijk niet dat een niet-gratis-broker niet op op deze manieren geld verdient. De meeste mensen kijken alleen naar de transactiekosten en beheer- of beurskosten, en denken dan dat dat de enige manier is hoe een broker zijn geld verdient. Maar ook brokers als DeGiro, Binck, Mexem en de systeembanken hebben meer (verborgen) kosten die ze in rekening brengen. Overigens zijn deze kosten bijna nooit ‘verborgen’. Je kijkt gewoon niet goed genoeg. We gaan in dit artikel vooral in op de mogelijke verdienmodellen van brokers die geen transactiekosten of beheer- of beurskosten vragen voor hun diensten.

Valutakosten

Als jij een account opent, is dit waarschijnlijk in euro’s. Als je vervolgens een aandeel koopt buiten de Eurozone, is de prijs van dit aandeel genoteerd in een andere munteenheid (zoals Amerikaanse Dollar en Britse Pond/Pennies). Om met jouw euro’s zo’n aandeel te kopen, moeten jouw euro’s omgezet worden in de lokale valuta. Hiervoor wordt een wisselkoers gebruikt. Vrijwel altijd is de wisselkoers goed zichtbaar. Deze wisselkoers is meestal niet de scherpste wisselkoers die je kan krijgen. Ken je nog die wisselkantoortjes op vakantie? Die zijn soms ook gratis. Vaak hebben die wisselkantoortjes dan een ongunstige wisselkoers. 

Trap niet in de aanname dat een gratis broker een hogere wisselkoers hanteert. Dat is zeker niet altijd het geval. Een aandeel Alibaba kost bij DeGiro $264,44 = €223,93. Ditzelfde aandeel bij Trading 212 kost $264,44 = €223,89. Een verschil van €0,04 in het voordeel van de gratis broker Trading 212. 

Valutakosten kun je overigens deels voorkomen door je portfolio om te zetten in de valuta waarin je het meeste handelt. Als je bijna alleen maar Amerikaanse aandelen hebt, is het verstandig om je portfolio om te zetten naar dollars. Dan is de wisselkoers niet meer van toepassing. Niet alle brokers bieden deze optie aan overigens.

Spread

Een spread is het verschil tussen vraag en aanbod. Stel jij wilt een aandeel Alibaba kopen. Deze kost op dit moment bij Trading 212 $264,44. Dat is de prijs die iemand ervoor vraagt. Omdat de handel in aandelen best snel gaat, kan het zijn dat iemand er op dat moment $264,39 voor vraagt. En iemand anders wil er $264,44 voor geven. Dan kom jij met een marktorder aanzetten. De broker voert dan die order uit voor $264,44 en betaald de verkoper $264,39. Dat verschil van 5 cent steekt de broker in zijn eigen zak. Hoe groter de spread, hoe groter het verschil en hoe meer de broker in zijn eigen zak kan steken. Elke broker heeft een spread. Vaak wordt gezegd dat de spread hoger is bij een gratis broker. Ik heb dit niet kunnen vinden en lees op internet hier ook niet veel over. Deze aanname is dus ongegrond.

Een grote spread wordt volgens mij vaak veroorzaakt doordat er weinig gehandeld wordt in het aandeel. Er is dan weinig volume. Het beste is dan om bij een grote broker te gaan waar dus veel beleggers zijn. Ook is het kiezen van bekende of populaire aandelen een makkelijke manier om te voorkomen dat je veel betaald voor de spread.

Wil jij gratis beleggen?

De wereld van beleggen kan best eng zijn. Dan is het maar goed dat je gratis kan beginnen bij Trading212. Zo kun je makkelijk een kijkje nemen zonder een risico te nemen. Je betaalt geen transactie of beheerskosten. Helemaal gratis dus. Aanmelden kan via onderstaande link. Dan krijgen wij allebei een gratis aandeel met een maximale waarde van €100,-!

Meer weten over Trading212? Klik dan hier.

Wil jij beleggen zonder transactiekosten?

Handelen op een andere beurs

Op deze manier verdiende Flatex (deels) zijn geld. Jouw kooporder werd naar een andere beurs gestuurd. Op sommige beurzen krijgt de broker namelijk een vergoeding voor het aanbrengen van jouw kooporder. Jij merkt daar verder niks van maar de broker krijgt er dus wel een vergoeding voor. Dit is niet in elk land toegestaan en hangt af van de lokale wet- en regelgeving. In Duitsland mag het wel, in Nederland bijvoorbeeld niet. Stel dat je een aandeel ING op zowel de Amsterdamse beurs als op de TradeGate kan kopen. Via TradeGate krijgt Flatex een vergoeding maar via de Amsterdamse beurs niet. Zij zullen dus jouw kooporder doorzetten naar TradeGate. Het risico hiervan is wel dat er een grotere spread is, maar nogmaals; dat hoeft niet zo te zijn.

Fractional Shares

Sommige brokers bieden fractional shares. Je kunt dan bijvoorbeeld een half aandeel kopen. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om ‘dure aandelen’ te kopen. Niet iedereen heeft zomaar $3110,- liggen voor een aandeel Amazon maar misschien wel $311,-. Je koopt dan 0,1 share. Stel dat in dit voorbeeld Amazon dividend gaat uitkeren. En dat dividend is 11 cent per aandeel. Jij hebt 0,1 aandeel. Jij krijgt dan 1 cent en iemand met 0,9 aandeel krijgt 9 cent. Die ene cent steken ze dan zelf in hun zak omdat deze 1 cent niet deelbaar is over meerdere fractional shares. 

Je kunt hier weinig tegen doen, behalve ervoor zorgen dat die 0,1 aandeel op termijn een heel aandeel wordt. Aan de andere kant zijn je gemiste inkomsten hierbij ook niet erg groot.

Trading212 biedt fractional shares aan en dat hebben niet veel brokers in Europa. In deze review lees je meer over Trading212. 

Securities Lending

Bij veel brokers kun je short of long gaan en kun je aandelen kopen met een hefboom. Bij deze vormen van beleggen, worden er extra aandelen geleend. Die extra aandelen komen niet uit de lucht vallen maar worden bij andere beleggers geleend. Bij jou dus! De broker moet er natuurlijk voor zorgen dat ze wel garant staan zodat jij altijd je aandelen terug krijgt. Bang zijn dat je de aandelen niet terugkrijgt, is dus niet nodig. Sommige brokers bieden ook de mogelijkheid dat jouw aandelen niet uitgeleend worden (zoals DeGiro). Daar betaal je vaak een extra vergoeding voor omdat je hen de mogelijkheid om extra geld te verdienen, ontneemt. Het uitlenen van aandelen gebeurd ook vaak in een ETF. Het levert niet bergen met geld op maar alle beetjes helpen en worden bij elkaar een grote berg.

CFD platform

Veel gratis brokers hebben een CFD afdeling. Dat is een andere vorm met beleggen waarbij je een contract met de broker aangaat over een koersverschil van een aandeel. En dit is de grote klapper, hier wordt veel (verreweg de meeste) winst mee gemaakt. Brokers als BuxZero en Trading212 hebben hiervoor een apart CFD winkeltje gemaakt. Een gratis broker als eToro, heeft dit verwerkt in hetzelfde platform waar je dus goed moet kijken (bij een aankoop) of het niet een CFD is of een normaal aandeel is. 

Veel gratis brokers gebruiken hun handelsplatform als introductie voor het CFD platform en proberen je te verleiden om te handelen in CFD. Je kunt dit zien als een cursus waarbij de eerste les gratis is. Daarna moet je betalen. Zolang je alleen maar in die eerste les blijft hangen betaal je niks. Zolang je dus bij Trading 212 en BuxZero alleen blijft handelen in aandelen, ben je spekkoper en dus gratis uit.

Hoe verdient een broker zijn geld_

Is gratis houdbaar?

Soms is gratis jammer genoeg tijdelijk. Dat zagen we bij Flatex. Deze Duitse broker kwam op de Nederlandse markt met gratis beleggen maar draaide dat binnen korte tijd terug. Ook daar moet je nu dus gewoon betalen. Veel mensen zijn toen overgestapt naar een andere broker. Gratis kan erg verleidelijk zijn maar we hebben gezien dat klanten dan ook weer net zo snel weg zijn. 

Ik denk dat een gratis handelsplatform alleen houdbaar is als de broker ook een ander platform heeft dat het verlies op het gratis platform goed kan maken. Bij Bux en bij Trading 212 hebben ze een CFD platform dat deze verliezen goed zou kunnen maken. Of dat daadwerkelijk genoeg is, weet ik niet. Wat denk jij?

Denk jij dat een gratis-broker kosteloos kan blijven? Laat hieronder een reactie achter!

Trading 212 is voor mij het platform voor losse aandelen. Het is namelijk gratis handelen! Wil je meer weten over Trading 212. Lees dan zeker dit review!

1 gedachte over “Hoe verdient een ‘gratis-broker’ zijn geld?”

  1. Gaaf artikel! Ik was me er niet van bewust dat er zoveel ‘verscholen’ zit achter de gratis brokers. Ik weet niet of dit onder andere beleggers wel bekend was? Ik gebruik vooral De giro en een mini beetje BUX Zero. BUX is eigenlijk alleen door het gratis aandeel wat ik ooit heb ontvangen. Ik vind BUX Zero te simpel om voor de lange termijn te beleggen. Hoe zit dat met andere lezers? Hoe zijn jullie ervaringen met BUX Zero.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *