Koper aandelen (2024): hoe kan je beleggen in koper?

Koper is voor veel beleggers een interessante grondstof. Daarom gaan we op deze pagina doornemen wat je moet weten als je wilt investeren in koper en koper aandelen.

Waarom in koper investeren?

Koper is een enorm gewilde grondstof. Over het algemeen betekent dit veel goeds voor beleggers. Als er veel vraag is, is de waarde van een grondstof hoog. Voor koper aandelen is dit erg positief.

Verder lijkt het erop dat we in de toekomst te maken krijgen met tekorten aan koper. Hierdoor is de kans groot dat de prijs van koper steeds verder omhoog gaat. Aangezien het aanbod gelijk blijft of minder wordt en de vraag meer wordt, schiet de prijs omhoog.

Hoe kun je in koper beleggen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om in koper te beleggen. Over het algemeen kan er op drie manieren in koper belegd worden:
Koper aandelen kopen

Als je indirect in de prijs van koper wilt beleggen, zijn koper aandelen een goed idee. Bedrijven die actief zijn in de koperproductie zijn een makkelijke indirecte manier van beleggen in koper.

BrokerKostenAanmelden
Freedom24 logoGratis demo + tot 8,76% rente + beleggen zonder kosten in 1 maandAanmelden
€0 aan kosten voor aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.Aanmelden
DEGIRO brokerBeleg gratis onder voorwaarden in ETF's uit de kernselectie.Aanmelden

Wel is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat koperaandelen niet direct de prijs van koper volgen. De prestaties van het bedrijf hebben een enorme invloed op de loop van de koers. Over het algemeen presteren koper bedrijven beter als er meer vraag is naar koper.

Koper ETF

Een koper ETF is een goed alternatief als je de koers van de grondstof koper wilt volgen. Een ETF is een beursproduct dat de koers van een effect zo precies mogelijk probeert te volgen. De laatste jaren zijn ETFs erg populair geworden.

Een ETF volgt in tegenstelling tot een aandeel precies de koers van koper, waardoor dit voor een investering in koper een stuk aantrekkelijker is. Zo kun je in koper investeren zonder dat je zelf fysiek koper hoeft te bezitten. Hieronder staan een aantal goede opties voor koper ETFs:

  • Global X Copper Miners ETF
  • iShares MSCI Global Copper Miners ETF
  • SPDR S&P Metals & Mining ETF

Koper speculatie

Je kunt ook actief speculeren op de koper prijs. Dit kun je doen door middel van een CFD of een ander hefboomproduct. Een CFD (Contract For Difference) biedt de mogelijkheid om long en short te gaan. Hierdoor kan je zowel op stijgende als dalende koersen speculeren.

Een CFD is een overeenkomst tussen twee partijen over een betaling bij een verschil tussen de actuele prijs van een onderliggende waarde, zoals een aandeel of een valuta, en de prijs tijdens het sluiten van de overeenkomst. Hierdoor kun je long en short gaan.

Als eerste kun je long gaan met een CFD. Dit houdt in dat je speculeert op een positieve koersbeweging, kortom je verwacht dat koper meer waard wordt. In dit geval koop je (oftewel long gaan). Als je na een stijging in de CFD weer verkoopt, heb je een positief verschil gerealiseerd.

Daarnaast kun je nog short gaan. Dit houdt in dat je speculeert op een negatieve koersbeweging, oftewel je verwacht dat koper in waarde gaat dalen. Als je short gaat, verkoop je. Als je na een daling in de koers weer koopt, heb je ook een positief verschil gerealiseerd.

Dit kan ook de andere kant op werken. Zo kun je zowel bij long als short gaan verlies realiseren. Als dit het geval is, moet je het verschil terugbetalen aan de aanbieder.

Koper en de energietransitie

Als je het hebt over de energietransitie, is koper één van de belangrijkste grondstoffen. Mensen willen het elektriciteitsnet uitbreiden en van gas afgaan. Om dit te realiseren, is er veel koper nodig.

Koper is een uitstekende geleider en is erg belangrijk voor verschillende apparaten. Aangezien koper zo efficiënt is met geleiden, is er veel koper nodig voor de energietransitie.

Tegenwoordig is iedereen bezig met de energietransitie. Dit zorgt ervoor dat de vraag naar koper groter wordt. Na mate van tijd gaat er dus door de energietransitie steeds meer vraag zijn naar koper.

beleggen-in-koper

Beperkt aanbod & sterke vraag vanuit China

Er is beperkt aanbod aan koper. De vraag gaat steeds verder omhoog. Het wordt verwacht dat er in 2027 een vraag van maar liefst 30,2 miljoen ton koper gaat zijn. Dit betekent dat koper steeds schaarser gaat worden.

De mijnen die op het moment koper produceren, kunnen maar deels de vraag dekken. Als de vraag hoger wordt en mijnen niet meer gaan produceren, is de kans groot dat de prijzen enorm omhoog gaan schieten.

Ruim 50% van alle koperimport gaat naar China. Koper is een populair bouwmateriaal, wat in China veel wordt gebruikt. Aangezien een groot deel van de productie op de wereld in China plaatsvindt, is hier veel koper nodig.

Koper in elektronica

Naast dat koper veel naar de energietransitie en China gaat, is het ook belangrijk om in Nederland te hebben. Voor veel elektronica is koper onmisbaar. Vanwege de geleidende eigenschappen van koper is de grondstof essentieel voor grote elektronica en kleine elektronica.

Zo is koper onmisbaar voor microchips. Veel van de producenten van chips bevinden zich in Nederland. De vraag vanuit Nederland naar koper is daarom ook niet klein.

Populaire koper aandelen

  • Southern Copper Corp: Een grote producent en zuiveraar van koper en andere waardevolle metalen.
  • Western Copper and Gold Corp: Een Canadese koper en goud producent
  • Freeport-McMoRan: Een divers mijnbedrijf
  • Glencore PLC: Een Zwitserse producent en handelaar in metalen, mineralen en energie
  • Copper Mountain Mining Corporation: Een groot kopermijnbedrijf

Hierboven staan een aantal populaire koper aandelen. Hiermee kun je indirect in koper investeren.

De risico’s van beleggen in koper aandelen

Er zitten wel een aantal risico’s aan het beleggen in koper:

Economische problemen

Als het slecht gaat met de economie, is de kans groot dat de prijs van koper gaat dalen. China neemt meer dan de helft van alle koper af. Eerder ging de prijs van koper vaak samen met de Chinese beurskoersen.

Op het moment is dit minder het geval. Met name door de opkomst van elektrische auto’s is de koers van koper verder verspreid.
Als we te maken krijgen met een economische crisis, is de kans groot dat de koper koers flink onder druk komt te staan. Uiteindelijk kan dit zorgen voor een daling van de koper prijs.

Alternatieven voor koper

Producenten zijn continu bezig met het zoeken van goedkope alternatieven. Oorspronkelijk werd er veel aluminium gebruik voor computerchips, maar producenten zijn nu overgestapt naar koper.

Als de prijs van koper gaat stijgen, gaan producenten op zoek naar nieuwe materialen om te gebruiken. Meestal leidt dit tot een dalende vraag, waardoor de koers ook kan dalen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *