MEESMAN; DE FONDSBELEGGER WAARVAN JE NOOIT IETS HOORT

Meesman; de fondsbelegger waarvan je nooit iets hoort

Iedereen heeft wel gehoord van De Giro of van BinckBank. En meestal kun je wel terecht bij je eigen huisbank als je graag wilt beleggen. Maar waar moet je beleggen als je het druk hebt om je te verdiepen in fondsen? Dan is Meesman misschien wel een goede optie.

Meesman is een passieve fondsbeheerder die het simpel en transparant houdt. Een fonds kijkt naar een bepaalde index en bootst die na. De indexen die worden nagebootst door Meesman zijn altijd goed gespreid. Meesman biedt ook fondsen die bestaan uit meerdere indexen. Meesman koopt alle fondsen zelf in en leent deze niet uit. Ik heb een artikel geschreven over wat een indexfonds is.

Hieronder vind je het productaanbod van Meesman.

Meesman Logo
Meesman productaanbod

De voordelen van Meesman

Er zijn echt enorm veel voordelen aan beleggen bij Meesman. De belangrijkste reden zijn de lage kosten. 0,25% voor elke transactie en 0,40% voor je jaarlijkse beheerskosten. That’s it. Er zijn zeker ETF’s of fondsen die dat beter doen (VWRL via de Giro heeft geen aankoopkosten en maar 0,23% beheerskosten per jaar) maar die genieten niet van het voordeel op een dividendlekkage. Dat zit zo. 

Bij veel aandelen krijg je dividend, daar moet vaak belasting over betaald worden. Dit fonds heeft de onderliggende fondsen echter in eigen bezit waardoor er geen dividendlekkage is. Dat scheelt per jaar toch weer 0,30% extra rendement (als dit vergeleken wordt met VWRL). Trek dat van je beheerskosten af en het is eigenlijk gratis om je fondsen door Meesman te beheren. 

Wil je meer weten over de voordelen van indexbeleggen ten opzicht van het aankopen van losse aandelen? Lees dan dit artikel!

Ze zijn eerlijk, transparant en houden het simpel. In tegenstelling tot veel brokers of banken staan de belangrijkste voorwaarden direct op hun website i.p.v. ergens in een bijlage verstopt. Iedereen die hun website bezoekt en de informatie doorneemt, snapt het product. De producten hebben ook geen moeilijke naam zoals weleens bij een ETF kan zijn.

Automatisch beleggen

Bij Meesman is er het gemak van automatisch beleggen. Je stelt eenmalig in hoeveel geld je per maand over wilt maken en via een automatische incasso wordt dit elke maand geregeld. Vervolgens stel je dan per fonds in hoeveel van dat maandelijks bedrag belegd moet worden. Ongeacht de prijs van het fonds. Kost 1 participatie in het fonds bijvoorbeeld €200,- maar wil jij €100,- per maand overmaken? Geen probleem dan krijg je gewoon 0,5 participatie. Done! Extra inleggen kan makkelijk via bankoverschrijving of iDeal. 

Eenmaal belegt kun je makkelijk en elke week bijhouden hoe jouw fondsen hebben gepresteerd. Ook kun je elke je participaties verkopen. Er is dus geen minimale termijn waar je aan vast zit. 

Oh en trouwens, je kan ook aparte rekeningen openen voor je pensioen, voor je kinderen en samen met je partner. Wel zo makkelijk om sommige zaken gescheiden te houden!

Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?

Maak kennis met Warren Buffett 

Leer hoe je geweldige bedrijven spot

Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken

Download het e-book Gratis

De nadelen van Meesman

Elk voordeel heb zijn nadeel wordt weleens gezegd en dat geldt uiteraard ook voor dit fonds. Dit fonds is dé manier van passief beleggen. Om de kosten laag te houden kun je maar 1x per week participaties kopen en verkopen. Dat is niet snel nee maar als je dit 20 of 30 jaar wilt doen…. Wat maakt die week dan uit? Dit is écht passief, snel in en uitstappen, wisselen van fondsen, daarvoor is Meesman niet geschikt. Dat moet wel bij je passen.

Voor wie is Meesman?

Meesman is er voor de passieve belegger die niet om wilt kijken naar zijn beleggingen. Jij werkt niet voor je beleggingen maar jouw beleggingen werken voor jou. Laat ze dan ook lekker hun werk doen zodat jij verder kan met je leven. Vind je beleggen moeilijk (en dat is terecht want 99% van de professionals kan toch de markt niet verslaan, dus waarom jij wel?), dan is het makkelijk dat Meesman een overzichtelijk productaanbod heeft met goed gespreide fondsen. Deze manier van beleggen is voor de mensen die realistisch zijn en lang de tijd hebben hebben. Verwacht niet dat je rijk bent binnen een jaar maar verwacht je gewoon een mooi rendement elk jaar en heb je geduld, dan is dit perfect voor jou! Wil je mijn rendement inzien? Check dan deze afbeelding:

Waarom je nooit iets van Meesman hoort

Ze maken niet veel reclame (dat scheelt de klant weer in kosten). Deze schoenmaker blijft bij zijn leest en dat is fondsen beheren. Met 412 miljoen euro in 2019 is het ook geen kleine jongen en ze vallen gewoon onder het toezicht van de AFM en de fondsen zitten in een apart bewaarbedrijf, zodat het afgeschermd is indien de tent failliet gaat. Dat maakt wat mij betreft deze fondsbeheerder puur en eerlijk.

Ik ben in ieder geval erg enthousiast over Meesman en ben er ook al een tijdje klant. Ik ben aangenaam verrast over de eenvoud en transparantie. Dat zie je niet overal. Meesman is écht Nederlands. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. 

Ik krijg overigens geen vergoeding voor het schrijven van dit artikel. Ik krijg ook geen vergoeding als jij je aanmeldt via een link.

Bij welke broker of fondsbeheerder zit jij of zit je aan te denken?

Heb jij nog een interessante broker of fondsbeheerder gevonden die ik moet onderzoeken? Laat het mij weten in de reacties hieronder!

Wil je meer weten over de voordelen van indexbeleggen ten opzicht van het aankopen van losse aandelen? Lees dan dit artikel!

En op de pagina mijn beleggingen, houd ik maandelijks bij hoeveel rendement ik maak op mijn beleggingen (ook die van Meesman).

3 gedachten over “Meesman; de fondsbelegger waarvan je nooit iets hoort”

  1. Ik ben ook groot fan van Meesman en zit er al enkele jaren. Het voelt erg vertrouwd en persoonlijk (je krijgt ook altijd snel een vriendelijke respons als je een mailtje stuurt met een vraag), en op de een of andere manier voelt het kleinschalig, ondanks de bedragen die ze beheren. Ik hou wel van die no-nonsense aanpak 🙂

    Ze maken (meestal aan het eind van het jaar) overigens wel reclame op de radio, zo nu en dan hoor je hun spotjes. Ze hebben ook in hun “veelgestelde vragen” staan dat ze het schaalvoordeel van veel klanten willen gebruiken om hun kosten te verlagen. Dus hoe meer zielen, hoe meer vreugd 🙂

    Overigens is het ook de moeite waard om het boek “De Schitterende Eenvoud van Indexbeleggen” te vermelden, geschreven door een van de oprichters van Meesman. Dit is een ideaal boek voor beginners. Duidelijk geschreven en origineel ook in het Nederlands. Je kan het boek bestellen via de website van Meesman.

  2. De fondskosten voor het fonds Aandelen Wereldwijd Totaal zijn 0,4% per jaar (stand januari 2023). Voor de overige fondsen 0,5%.

    Overigens mis ik bij de vele artikelen de publicatiedatum. Hierdoor kan de lezer niet snel beoordelen hoe actueel de publicatie is.

    1. Bedankt en je hebt 100% gelijk.
      Ik zal het artikel even aanpassen en kijken of ik ook de publicatiedatum kan toevoegen.
      Het valt niet altijd mee om met meer dan 150 artikelen alles actueel te houden.

      Het artikel is overigens in november 2020 gepubliceerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *