Top 10 fouten van dividend investeerders

Top 10 fouten van dividend investeerders

Net als elke belegger maken ook dividend beleggers regelmatig fouten. Fouten die voorkomen kunnen worden. Wil jij weten wat de top 10 meest gemaakte fouten zijn van dividend beleggers én hoe die voorkomen kunnen worden? Lees dan zeker verder!

Wil je meer weten over dividend? Check dan deze pagina vol met artikelen over dividend! 

Beleggers die focussen op dividend, kunnen ongeduldig zijn op het dividend. Juist een dividend belegger moet voor de lange termijn gaan en het dividend moet in die tijd rustig (blijven) groeien.

Dit zorgt er ook voor dat veel beleggers voor Amerikaanse dividend aandelen gaan (zoals Starbucks) omdat deze aandelen vaak dividend elk kwartaal uitkeren. Hierdoor mis je veel Europese aandelen.

Ook kiezen beleggers snel voor aandelen met een hoog dividend. Dan hebben ze nu hoge inkomsten, maar dividend dat sterk groeit is in de toekomst veel meer waard. Hierdoor groeit de Yield on Cost ook nog eens sneller. 

Ongeduld is overigens de vijand van elke belegger. Met of zonder focus op dividend

Alleen aandacht voor het dividendrendement

Een dividendbelegger staart zich regelmatig blind op het dividendrendement. Hoe hoger, hoe beter. Dit wordt ook weleens de yieldtrap genoemd (een valstrik). Een hoge yield is vaak een duiding van de markt dat ze niet vertrouwen dat het dividendrendement houdbaar is, waardoor de koers zakt.

Een dividendrendement wordt altijd gerekend over het afgelopen jaar. Als beleggers de kans groot achten dat het dividend niet houdbaar is, zal de koers dalen en stijgt het dividendrendement. Beginners zullen dan denken dat het dividendrendement extra aantrekkelijk is. Zodra het bedrijf aankondigt dat het dividend omlaag gaat, zal het aandeel verder zakken.

Je zit dan met een lager dividendrendement én een negatief koersrendement.
Check daarom altijd of het dividend veilig is. 

Niet kijken naar groei

De focus bij dividendbeleggers ligt op dividend. Logisch. Maar met koersrendement kun je net zo goed rendement maken. Heb je inkomen nodig? Verkoop dan gewoon een aandeel met een mooi koersrendement en neem wat winst. Vaak levert dat meer op want aandelen schommelen dagelijks met meerdere procenten, terwijl het dividendrendement zo’n rendement slechts jaarlijks kan waarmaken. 

Bovendien is groei van het bedrijf ook de kartrekker voor een hoger toekomstig rendement.

Niet beleggen in dividend ETF's

Een ETF is bij veel beleggers de hoeksteen van de beleggingsportefeuille. Dat kan ook prima bij een dividendbelegger. Toch verzaken veel dividendbeleggers om ook te kijken naar ETF’s waarbij dividend aantrekkelijk is (ook in relatie tot groei!).

Persoonlijk bezit ik dividend ETF’s zoals:

  • iShares UK dividend
  • iShares Emerging Markets Dividend
  • Vanguard All World High Dividend

Maar er zijn nog genoeg andere dividend ETF’s, die zorgen voor extra spreiding in de beleggingsportefeuille

Niet genoeg spreiding

De makkelijkste manier om het risico van aandelen te verminderen is door spreiding aan te brengen in de beleggingsportefeuille. Beleggers die op zoek zijn naar dividend, wijzen daarmee indirect meer dan de helft van de aandelenmarkt af (want die keren geen dividend uit). Er zijn hele sectoren waar dividend amper voorkomt.

Hierdoor verkleinen dividendbeleggers hun mogelijkheden op een goed gespreide portefeuille. Kijken naar bijvoorbeeld andere sectoren of landen kan heel belangrijk zijn om jouw risico te verkleinen. 

Tip: ik heb een apart artikel geschreven over de opties bij spreiden van aandelen

Beleggingsportefeuille
Met de beleggingsportefeuille krijg je makkelijk inzicht in jouw dividenden!

Alleen beleggen in aandelen

Een ETF is niet de enige manier om in te beleggen naast losse aandelen. Je kunt ook beleggen in indexfondsen, grondstoffen, obligaties of aan de slag gaan met opties en andere derivaten (alleen voor gevorderden). Ook kunnen bijvoorbeeld zonnepanelen een goede investering zijn. En wil je echt met enige regelmaat inkomsten eruit halen? Denk dan vooral aan obligaties (en zonnepanelen). Beiden opties zijn relatief veilige investeringen.

Aandelen kopen die 'goedkoop' zijn

Waarderen van aandelen is een kunst, geen wetenschap. Je hebt verschillende manieren bijvoorbeeld aan de hand van de earnings multiple of de discounted cashflow methode. Veel beleggers komen niet verder dan de pe ratio (koerswinst verhouding). Die is uiteraard ook belangrijk maar dan mis je een behoorlijk stuk van het totale plaatje en kan ervoor zorgen dat je in de valuetrap valt. Dan staren mensen zich alleen blind op een lage pe ratio. 

Leer daarom een jaarrekening lezen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn en zeer detailrijk. De basis is al voldoende om 50% van de retailbeleggers voor te zijn. 

Dit boek kan ik aanraden:

Bang zijn om los te laten

Ook als je al deze valkuilen voorkomt, loopt een belegging weleens in het water. Beleggen gaat nou eenmaal gepaard met risico’s (want anders verdien je geen rendement). Dat is niet erg en hoort erbij. Soms moet je dus afscheid nemen van een belegging, hoe pijnlijk het ook is om verlies te nemen. Dit doe je om erger te voorkomen. Maak daarom afspraken met jezelf hoe je het verlies wil beperken. Dit kan bijvoorbeeld omdat het bedrijf niet meer aan jouw voorwaarden voldoet of gewoon simpelweg omdat het aandeel met meer dan 20% is gezakt.

Hieronder een paar gevolgen als je niet durft los te laten:

  • Als je aandeel met 25% zakt, moet je 33% rendement maken om terug op 0% te komen.
  • Als je aandeel met 33% zakt, moet je 50% rendement maken om terug op 0% te komen.
  • Als je aandeel met 50% zakt, moet je 100% rendement maken om terug op 0% te komen. 

Laat dat op je inwerken. Hoe groter het verlies, hoe meer rendement je moet maken en dat rendement, wordt exponentieel groter als het verlies marginaal groter wordt. Zo is het verlies tussen 25% en 33% maar 8% maar je moet er wel 17% meer rendement op maken.

Weet dus wanneer je een aandeel moet verkopen. Want dit is minimaal net zo belangrijk als weten wanneer je een aandeel moet kopen.

Geen rekening houden met belasting

Wie dividend ontvangt, moet meestal dividendbelasting betalen. Voor Belgen een ingewikkeld proces, voor Nederlanders gelukkig iets minder. Weet in ieder geval hoe het zit, want dividendbelasting verschilt per land! Zo zonde als je zit te wachten op dividend van jouw Zwitsers aandeel om vervolgens te zien dat je 35% moet inleveren.

Leer daarom ook wat het dividendlekkage is en hoe je dat kunt voorkomen (artikel). Dat kan zomaar 0,50% extra rendement opleveren per jaar.

Niet je eigen onderzoek doen

Ik zie het vaak gebeuren. Beleggers doen ‘onderzoek’ naar een aandeel door wat YouTube filmpjes te bekijken of kopen al nadat ze een mooi artikel hebben gelezen (bijvoorbeeld hier op Cash met Ken). Het is natuurlijk handig om extra informatie te verkrijgen maar maak vooral je eigen afwegingen, leer zelf de cijfers te interpreteren want elke analyse die je zit, is vaak gebaseerd op een mening. 

Ook als het even minder gaat met de belegging, weet je beter wat je moet doen als je vooraf zelf goed onderzoek hebt gedaan en het bedrijf goed kent. Alleen zo bepaal je de impact.

Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Aandelen Analyse Tool Pro. Hiermee kun je makkelijk zelf een aandeel analyseren en krijg je tips hoe je cijfers moet interpreteren zodat je zelf een afweging kan maken. 

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips. Dividendbeleggen is een ontzettend mooie beleggingsstrategie die ik zelf ook gebruik. Maar je moet wel weten wat je doet, anders kan het (net als met elke belegging) mis gaan. 

Heb jij nog tips voor de lezers? Geef dan een reactie hieronder zodat we allemaal blijven leren van elkaar!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *