Wat is een gemiddeld rendement

Wat is een gemiddeld rendement? Gemiddeld rendement berekenen

Als je begint met beleggen wil je graag weten wat het gemiddeld rendement is. Dat is logisch want voor dat gemiddeld rendement wordt wel een bepaald risico genomen. We weten natuurlijk niet het gemiddeld rendement in de toekomst maar omdat beleggen in aandelen al vrij lang mogelijk is (zeker 300 jaar), kunnen we wel naar het verleden kijken. Ook al is het verleden geen garantie voor de toekomst, het is de beste maatstaf omdat we vanuit het verleden weten dat het verleden zich altijd herhaalt in de toekomst.

We kijken eerst even naar de vraag wat rendement is. Rendement is het positieve of negatieve resultaat van een belegging. Een rendement kun je uitdrukken in geld, bijvoorbeeld euro’s of in een percentage. Een percentage is altijd afgezet tegen de investering.

Het rendement wordt eigenlijk altijd vanaf 2 momenten gerekend. Sommigen kijken op jaarbasis, anderen kijken naar het rendement vanaf de gemaakte investering, dus het rendement tot nu toe.

Beleggingsportefeuille
Makkelijk jouw rendement berekenen? Download de Beleggingsportefeuille!

Hoe bereken je rendement?

Je kunt rendement berekenen op verschillende methoden, die vaak een verschillend resultaat geven. De makkelijkste methode is door je investering te delen door het huidige bedrag. Hiermee krijg je een percentage die aangeeft hoeveel rendement je tot nu toe hebt gemaakt. Als je de investering aftrekt van het huidige bedrag, dan krijg je hetzelfde rendement, maar dan uitgedrukt in een bedrag (meestal euro’s of dollars). 

Veel beleggers zullen echter maandelijks investeren en dan is het een stuk lastiger om een eerlijk rendement te kunnen berekenen. Het is immers de vraag wanneer je exact geld hebt gestort op jouw beleggingsrekening. Ook als je dit bedrag niet direct belegt, is dat een keuze en moet je dat bedrag verrekenen in het rendement. Een uitgebreide uitleg vind je in deze video.

Deze methode wordt overigens wereldwijd erkent als de beste en eerlijkste methode om het jaarlijks rendement te berekenen. 

Je hebt nu de tools om zelf jouw gemiddeld rendement te berekenen, nu gaan we kijken wat het gemiddeld rendement is van diverse soorten beleggingen. Dan heb je namelijk een maatstaf waarmee je jezelf kunt vergelijken. Dat noemen we een benchmark.

De verschillende soorten beleggingen

Niet alle soorten beleggingen hebben op basis van het verleden, hetzelfde rendement behaald. Elke soort belegging heeft daarom ook een eigen gemiddeld rendement. We bespreken de belangrijkste soorten beleggingen en hebben hierbij wat meer aandacht voor aandelen in bedrijven.

Aandelen

6,6%

Bedrijfsobligaties

3,6%

Staatsobligaties

2,7%

Goud

0,7%

Dit zijn gemiddelde rendementen en ze zijn gecorrigeerd voor de inflatie van 1,4%. De rendementen zijn over een periode van 1802 tot en met 2012.

Tel je inflatie niet mee, dan is een gemiddeld rendement op aandelen dus 8%. 

Je ziet bijvoorbeeld dat goud een zeer laag rendement heeft als je het bekijkt vanuit de lange termijn. En aangezien ik een belegger ben voor de lange termijn, ben ik geen fan van beleggen in goud.

De aandelenmarkt kun je ook nog verder opdelen in verschillende markten op basis van geografie. We zien namelijk behoorlijk wat verschillen tussen de verschillende landen:

  • Verenigde Staten (S&P500): 10,5% (1957 – 2021)
  • Verenigde Staten (Russell2000): 8,93% (2005 – 2022)
  • Verenigde Staten (Dow Jones30): 7% (1886 – 2022)
  • Engeland (FTSE100): 8,33% (1984 – 2019)
  • Nederland (AEX): 10,4% (1983 – 2021)
  • Duitsland (DAX30): 9,9% (1991 – 2022)
  • Frankrijk (CAC40): 6,7% (1991 – 2022)

Hoe langer de periode is waarbinnen gemeten is, hoe zekerder je kan zijn dat dit rendement in de toekomst ook het gemiddelde is. Het is net alsof je aan mensen op straat vraagt naar hun favoriete drankje, hoe meer mensen je vraagt, hoe zekerder je bent van het favoriete drankje van de gemiddelde persoon.

Rendementen op de korte termijn

Het gemiddeld rendement is sterk afhankelijk van de termijn die je hiervoor gebruikt. Hoe langer de termijn (dus minimaal 15 tot 20 jaar) hoe accurater het gemiddeld rendement wordt. 

Op de korte termijn kan het rendement namelijk sterk verschillen. Zo was het slechtste rendement van de Amerikaanse S&P500 -47% in 1931 en het beste rendement 46,6% in 1933. 

Dit is één van de redenen dat veel beleggers kiezen om stapsgewijs hun geld in te leggen, bijvoorbeeld elke maand. Dit heet dollar cost averaging

Gemiddeld rendement S&P500

Rendementen op de lange termijn

Als je kijkt naar het gemiddeld rendement op de lange termijn bij aandelen, krijg je al een veel beter beeld. Het is wel goed om te weten, dat het gemiddeld rendement vrijwel nooit wordt gehaald op jaarbasis. Vaak schiet het door naar veel meer rendement of juist veel minder rendement. De onderstaande afbeelding geeft een goede weergave van het rendement, per tijdsperiode.

Marktrendement in VS Beginnen met beleggen

Je ziet dan ook goed dat het gemiddeld rendement steeds meer gemiddeld wordt, naarmate de periode waarover gemeten wordt, langer is.

Rendement en risico

Zonder risico geen rendement en ook geen rendement zonder risico. Volgens de efficiënte markttheorie gaan deze 2 onderdelen altijd hand in hand. Dat betekent dat hoe hoger het te verwachte rendement is, hoe hoger ook het risico dat dit niet lukt en je een verlies lijdt. 

Het oogt dus wel erg aantrekkelijk om in een bepaalde cryptomunt te investeren maar de kans dat dit een geweldige belegging wordt is statistisch gezien erg klein omdat de meeste cryptomunten geen succes zullen worden (qua rendement). Je denkt dit waarschijnlijk wel en dat heeft te maken met het feit dat je nu alleen nog de succesvolle cryptomunten ziet en de nieuwkomers. Je kijkt naar de succesvolle cryptomunten en projecteert die rendementen op de nieuwkomers, zonder dat je rekening houdt met het feit dat deze nieuwkomers het hoogstwaarschijnlijk niet gaan redden. Een hoog rendement maar dus ook een hoge kans dat de belegging in het water valt.

Wat is het beste rendement?

Het klinkt misschien flauw, maar het beste rendement is het rendement waar jij het beste mee kan slapen. Dat komt dus omdat rendement gepaard gaat met een bepaald risico. Zoek jij naar kansen die een buitengewoon hoog rendement willen behalen? Dan neem je ook een buitengewoon hoog risico en daar moet je tegen kunnen.

Wat je ook kiest (want dat is jouw eigen keuze) het is altijd verstandig om goede beleggingen, lang aan te houden (slechte beleggingen natuurlijk niet). Want hoe langer de termijn, hoe groter de kans op een goed rendement. Staat dit jou wel aan? Kijk dan eens naar passief beleggen als beleggingsstrategie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *