VWCE ETF (versus VWRL); alles wat jij moet weten

VWRL vs VWCE ETF: wat is de beste keuze?

Ken jij de ETF VWCE al? Dit wordt binnenkort misschien wel de meest vrijverhandelbare ETF in Nederland én België! Sommigen zeggen zelfs dat VWCE beter is dan VWRL. Dat VWCE nu hun voorkeur geniet boven VWRL. In dit artikel nemen we de ETF VWCE door en vergelijken deze met VWRL.


Tip: ik heb wat artikelen geschreven over wat een ETF is en het verschil tussen een ETF en een indexfonds.

VWCE staat voor Vanguard FTSE All World UCITS ETF USD Accumulation (ISIN: IE00BK5BQT80). Het is een ETF met wereldwijde spreiding tegen erg lage kosten. Ondanks dat het woord ‘USD’ in de naam zit, is de VWCE ETF genoteerd in euro’s. Zoals elke ETF volgt dit beleggingsproduct een bepaalde index. In dit geval is dat de All World Index van FTSE. De VWCE ETF wordt vervolgens weer uitgegeven door Vanguard. 

De afkorting VWCE wordt ook wel eens de ticker genoemd. In totaal zit er op dit moment (19-4-2021) ongeveer 10,6 miljard US dollar in VWCE. Dat is dus een behoorlijk groot bedrag! 

De VWCE ETF staat geregistreerd in Ierland. Dat is niet omdat Vanguard Iers is (want het is Amerikaans) maar omdat er geen dividendbelasting is in Ierland. Het is dus fiscaal voordelig. Vanguard in Europa is overigens wel een Europese (dochter)organisatie en houdt zich daarom aan de Europese regels. Dat zie je in de naam van de VWCE ETF terug omdat er het woord ‘UCITS’ in voorkomt.

VWCE ETF 1

De FTSE All-World Index

Zoals gezegd volgt de VWCE ETF de FTSE All-World Index. De index bestaat uit aandelen van grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde en opkomende landen. De index bestaat al sinds 1986 en bestond toen uit 3.100 bedrijven uit 47 landen.

De kosten, dividend en rendement van VWCE

Voor elke ETF betaal je lopende kosten. Dit wordt ook wel eens LKF (lopende kosten factor) genoemd. Dat zijn kosten die elk jaar terugkomen en die worden verwerkt in de koers. Je betaalt dus niet elk jaar een bedrag maar dat snoept de beheerder af van het rendement. Bij VWCE is dat 0,22% per jaar. Over het algemeen wordt dat gezien als een behoorlijk laag percentage kosten.

Dividend

Het mooie aan deze ETF is dat het dividend accumulerend (accumulating) is. Dat betekent dat het dividend van VWCE direct wordt herbelegd in de ETF. Je hoeft het dividend dus niet opnieuw te investeren, dat regelt Vanguard voor je.

Rendement

Het rendement van VWCE is lasstig te benoemen omdat de ETF nog niet lang bestaat (sinds juli 2019). In 2020 was het rendement 4,66% en van 1 januari 2021 t/m 20 april 2021 is het rendement  11,43%. Over de totale termijn (dus van juli 2019 t/m april 2021) is het rendement 26,16%. Leuk rendement voor 1 jaar en 9 maanden.

De spreiding in VWCE

VWCE bevat dus erg veel bedrijven uit heel veel landen. Toch ontkom je er niet aan dat bedrijven uit het ene land vaker voorkomen dan uit een ander land. Dit zorgt ervoor dat VWCE behoorlijk in de VS zit. Bijna 60%! Dat is zeker geen nadeel maar het is goed dat je er bewust van bent.

Top 5 Regio's
Weging
Verenigde Staten
58,9%
Europa
17,2%
Pacific
12,5%
Opkomende landen
11,1%
Midden-Oosten
0,1%

Als we kijken naar de sectoren dan zien we dat ‘technologie’ in de ruime meerderheid is. Gezien het feit dat de top 5 aandelen bestaat uit Apple, Microsoft, Amazon, Facebook en Tesla, is dat niet zo verrassend. 

Top 5 Sectoren
Weging
Technologie
21,8%
Consumentendiensten
16,0%
Financiële Dienstverlening
13,7%
Industrie
13,3%
Gezondheidszorg
11,5%

VWCE herbalanceert elke jaar 2x rond maart en september. Dat zijn dus de momenten dat Vanguard weer naar de FTSE index kijkt en alles weer netjes aanpast zodat het in balans blijft. 

Tip: deze gegevens kunnen weleens veranderen. De meest recente gegevens vind je altijd op Morningstar

Voordelen van VWCE

Beleggen in een ETF zoals VWCE heeft sowieso best veel voordelen ten opzichte van aandelen. Je spreidt bijvoorbeeld je risico’s omdat je aandelen hebt in meerdere landen en sectoren. We kijken even naar deze ETF ten opzichte van andere ETFs. VWCE is ten opzichte van andere ETFs enorm gespreid. Meer dan 3.000 bedrijven! Je bent dus in één klap enorm gespreid. Ook is het dividend accumulerend. Je hebt er dus geen omkijken naar en het versterkt je rente-op-rente effect. 

De kosten zijn erg laag met 0,22% per jaar en ook dat levert weer meer rendement op. De uitgever van deze ETF, Vanguard, is een zeer grote en betrouwbare partij. Daarbij heb je ook het voordeel dat het dus geen kleine ETF is en dus de verhandelbaarheid groot is. Als laatste heb je via DEGIRO de mogelijkheid om VWCE zonder transactiekosten aan te schaffen. Zeker als je maandelijks belegt, bespaart dat veel kosten. Meer info vind je bij DEGIRO Kernselectie.

Veel beleggers investeren alleen in VWRL of VWCE

Meer heb je niet nodig voor een goede spreiding.

Nadelen van VWCE

Geen één ETF is perfect en er is altijd wel wat op aan te merken. Zo ook bij VWCE. Het aandeel Verenigde Staten is groot. Als het daar niet goed gaat, gaat het ook niet goed met het rendement van VWCE. Daarnaast ontbreekt in deze ETF de kleine bedrijven (small caps). Wil je de spreiding daarom volledig afmaken, dan moet je daarvoor een aparte ETF zoeken. Veel beleggers vinden dit echter niet nodig en als je het afweegt naar marktwaarde dan hebben de small caps maar een zeer klein aandeel in de totale wereldeconomie ten opzichte van de grote en middelgrote bedrijven. Veel ontbreekt er dus niet maar het is niet perfect. 


Tip: wil je graag toch small caps erbij, kijk dan eens naar de iShares MSCI world Small Caps ETF (ISIN: IE00BF4RFH31, Ticker: IUSN).

Waar VWCE kopen?

Verschillende brokers bieden VWCE aan, zoals Binckbank, DEGIRO en Bolero. Toch wil ik DEGIRO er even uitlichten. Dat komt omdat je geen transactiekosten betaald als je VWCE koopt bij DEGIRO (en dan kiest voor de Duitse beurs Xetra). Dat komt omdat VWCE in DEGIRO Kernselectie is opgenomen en je kunt alle ETFs op deze lijst, zonder transactiekosten aanschaffen. Dat scheelt al snel 4 euro per transactie en daarmee is het erg geschikt om te beleggen met een klein bedrag

Wil je weten of VWCE bij jouw broker te koop is? Gebruik ISIN code: ‘IE00BK5BQT80’ en je komt er zelf achter.

VWRL of VWCE?

Veel beleggers kopen (maandelijks) bij DEGIRO de ETF VWRL. Deze ETF is exact hetzelfde als VWCE met één verschil. Het dividend wordt namelijk uitgekeerd bij VWRL en bij VWCE wordt het dividend opnieuw belegd in de ETF. 

Voor Belgen is dit een groot verschil omdat uitgekeerd dividend belast wordt door de belastingdienst. Als dit dividend dus niet uitgekeerd wordt maar direct wordt herbelegd door Vanguard (zoals bij VWCE) dan ontwijk je (legaal) de dividendbelasting. En dat levert extra rendement op. 

Het herbeleggen van het dividend levert natuurlijk ook een beter rendement op. Dat komt omdat er geen dividend uit de ETF stroomt. Als het dividend van VWRL ook herbelegd zou worden, zou het rendement hetzelfde zijn omdat de kosten voor de ETF ook hetzelfde zijn (namelijk 0,22% per jaar). Zie onderstaande grafiek van VWRL (= groen) en VWCE (= blauw):

VWCE ETF 2

Overstappen van VWRL naar VWCE?

Heb je al een positie in VWRL en vraag je je af of je moet overstappen naar VWCE? Dat is wat mij betreft sterk afhankelijk van je nationaliteit. Als je belg bent dan zou ik het zeker doen. Ben je Nederlander en vind je het niet erg om het dividend cash te ontvangen? Dan zou ik het lekker laten staan. Persoonlijk vind ik het wel fijn dat het dividend opnieuw belegd wordt omdat dit zorgt voor meer rendement op rendement. Natuurlijk kun je ook zelf die handeling doen indien je VWRL wilt behouden.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

4 gedachten over “VWRL vs VWCE ETF: wat is de beste keuze?”

  1. Hoe zie je dat het dividend bij VWCE is verwerkt. Gaat dit ook per kwartaal. Krijg je dan bv er een aandeel bij?

    1. He Arnold.
      Op het moment dat een bedrijf dat in de ETF zit, dividend uitkeert wordt dit direct verwerkt in de koers van het fonds. De fondsbeheerder ontvangt dan het dividend en verwerkt dat direct in de koers. Daardoor stijgt de koers iets harder dan VWRL zoals je in de onderste grafiek ziet.
      Bij VWRL houdt de fondsbeheerder even het dividend vast en keer een aantal keer per jaar uit.

  2. Is er een gelijkaardig alternatief voor VWCE ergens beschikbaar? Dit omdat VWCE in Belgie sinds kort hoger belast wordt nl 1,32% ipv 0,12%

    1. He Luc,

      Ik kom uit Nederland dus het is voor mij lastig in te schatten wat wel en niet gunstig is voor Belgen.
      Je zou eens kunnen kijken naar IWDA.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *