Wat is offensief beleggen

Wat is offensief beleggen? – alles over offensief beleggen

Misschien heb je er al eens van gehoord, offensief beleggen. Maar wat is offensief beleggen nou precies en hoe staat dat dan tegenover defensief beleggen? In dit artikel bespreken we dit begrip als onderdeel van modelbeleggen of je zelf offensief zou moeten beleggen.

Offensief beleggen is beleggen met een portefeuille waarin vooral aandelen zitten of een index met vooral aandelen. Het wordt offensief genoemd omdat bij aandelen het risico hoger ligt. Hierdoor zijn de potentiële rendementen hoger maar het risico op een flinke waardedaling is ook groter.

Offensief beleggen wordt vooral gebruikt als er nog een lange beleggingshorizon is. Hierdoor is er voldoende tijd om te herstellen als het risico op een waardedaling zich voordoet.

Hieronder vind je de samenstelling van het zeer offensieve beleggingsfonds van Brand New Day:

Zeer offensief beleggen BND

En ze bieden ook een offensief beleggingsfonds met 70% aandelenfondsen en 30% obligatiefondsen:

Wat is defensief beleggen?

Bij defensief beleggen wordt vooral in obligaties belegd en veel minder of zelfs niet in aandelen. Obligaties zijn leningen aan bedrijven of overheden. Hierbij leen je geld uit en ontvang je periodiek rente. Aan het einde van de looptijd krijg je het geleende geld weer terug.

Obligaties?

Er zijn ook obligatiefondsen met daarin meerdere verschillende obligaties. Vaak zijn deze fondsen opgesplitst in bedrijfsobligaties en staatsobligaties.

Obligaties worden ook verhandeld op de beurs en dalen of stijgen in waarde naar aanleiding van de rente. Als de rente stijgt, en de rente op de obligatie is lager, dan daalt de waarde van de obligatie. De obligatie is immers niet meer zo aantrekkelijk om te kopen omdat er een beter alternatief is te krijgen. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Dus als de rente daalt en de obligatie heeft een hogere couponrente, dan stijgt de waarde van de obligatie. De waarde van de obligatie is vooral belangrijk als obligatie al is uitgegeven en op de markt vrij verhandelbaar is. Een obligatiefonds bestaat altijd uit vrij verhandelbare obligaties.

Doorgaans zullen obligaties minder hard stijgen of dalen in waarde waardoor ze aantrekkelijker zijn voor beleggers met een kortere beleggingshorizon of voor beleggers die minder risico willen nemen. Defensief dus.

Hieronder vind je het defensieve beleggingsfonds van Brand New Day met 70% obligaties en 30% aandelen:

Defensief beleggen BND

En hier het zeer defensieve beleggingsfonds met 90% obligaties en 10% aandelen:

Zeer defensief beleggen BND

Wat is modelbeleggen?

Modelbeleggen hangt sterk samen met offensief en defensief beleggen. Het zijn vaak modelportefeuilles die zijn samengesteld door experts en zijn dus afhankelijk van jouw eigen risicoprofiel waardoor er vaak meerdere smaken zijn. Brand New Day heeft bijvoorbeeld 5 verschillende smaken bij modelbeleggen:

Hoe werkt modelbeleggen?

Met modelbeleggen bepaal je dus vooral je eigen risicoprofiel. Aan de hand van het risicoprofiel kies je vervolgens een modelportefeuille. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze maar in mijn ogen zijn 2 zaken belangrijk. Ten eerste moet je nagaan of je goed slaapt als de waarde van je inleg minder waard wordt. Ten tweede moet je kijken naar je looptijd. Hoe langer je de tijd hebt en hoe minder gevoelig je bent voor koersdalingen, hoe beter een offensiever modelportefeuille bij jou past. De algemene vuistregel is dat (zeer) offensief beleggen pas geschikt is vanaf een looptijd vanaf 5 jaar of langer. Persoonlijk reken ik liever vanaf 10 jaar.

Hieronder een afbeelding van de gemiddelde rendementen van de modelportefeuilles van Brand New Day per jaar en het rendement van 2022 tot nu toe (eind april 2022):

Modelbeleggen BND rendementen

Brand New Day biedt een aantal extra opties bij modelbeleggen (en ook bij vrij beleggen overigens). Je kunt namelijk automatisch herbalanceren. Dan wordt ieder jaar de verhouding van de onderliggende beleggingsfondsen herstelt naar de verhouding waarin de modelportefeuille is gekocht. Hiermee voorkom je dat je te veel of te weinig risico neemt dan je vooraf in gedachte had.

Daarnaast biedt Brand New Day ook een automatische risicoafbouw. Die speelt dus in op de looptijd die je hebt verbonden aan jouw beleggingen. Naarmate het einddoel nadert, verschuif je van een offensiever modelportefeuille naar een defensiever modelportefeuille. Zo kun je op een optimale manier passief beleggen!

Wat zijn de voordelen van modelbeleggen?

Er zijn veel voordelen die komen met modelbeleggen. Allereerst hoef je geen keuze te maken tussen aandelen en obligaties maar koop je een flink pakket met één aankoop. Dat vergroot je kans op een goed rendement en tegelijkertijd spreid je de risico’s.

Daarnaast biedt deze vorm van beleggen veel rust en dat is zeker veel waard voor de belegger die wat minder goed tegen de grillen van de beurs kan.

Bovendien wordt beleggen op deze manier erg laagdrempelig, toegankelijk en begrijpelijk. Er zijn 5 smaken en veel beginners kunnen zich hier makkelijk aan spiegelen.

Om die reden is het ook erg makkelijk te onderhouden. Zeker met automatisch herbalanceren en automatische risicoafbouw, is er eigenlijk niks waar je nog druk om hoeft te maken. En dat geeft rust en vrije tijd!

Wat zijn de nadelen van modelbeleggen?

Het eerste voordeel is ook direct een nadeel. Je hebt niet veel keuze. Allereerst niet tussen de verschillende aandelen of obligaties maar ook niet tussen de beleggingsfondsen. Dat geef je uit handen. En alhoewel het rendement van een fondsbelegger historisch veel beter is dan van een belegger die zelf keuzes moet maken, moet je dus wel kunnen ‘loslaten’.

Het is overigens niet waar dat laten beleggen altijd duurder is dan zelf beleggen. Dat is vaak alleen het geval als er sprake is van actief beheerde beleggingsfondsen (waarbij een fondsmanager specifiek bepaalde aandelen selecteert). De fondsen van Brand New Day hanteren een passieve beleggingsstrategie en dat geeft een flink kostenvoordeel.

Als laatste wordt er ook vaak gezegd dat modelbeleggen alleen geschikt is voor mensen die geen kennis hebben van de beurs of daar niet de aandacht in willen steken. Het klopt dat het voor deze doelgroep zeer geschikt kan zijn maar dat sluit niet uit dat het ook een goede optie is voor de ervaren belegger want uiteindelijk is het rendement van een indexbelegger vaak hoger met een lager risico dan van een belegger die zelf keuzes maakt tussen aandelen en obligaties.

Daarnaast hoeft het één het ander niet uit te sluiten. Je kunt net als ik kiezen voor indexfondsen voor het grootste deel van je belegd vermogen en ‘voor de fun’ een aantal losse aandelen bezitten.

Denk je dat modelbeleggen goed bij jou past? Neem gerust een kijkje op de website van Brand New Day. Het aanmaken van een account is kosteloos.

Brand New Day biedt trouwens naast modelbeleggen ook ‘vrij beleggen’ en de mogelijkheid om fiscaal voordelig te beleggen voor je kinderen en voor je eigen pensioen (door in indexfondsen te beleggen met je jaarruimte). Dus wat je ook zoekt, Brand New Day heeft veel verschillende opties.

Ik beleg bij Brand New Day voor mijn aanvullend pensioen maar je kunt bij BND ook vrij beleggen. BND is een specialist in passief indexbeleggen en daarmee beleg je gespreid en voor de lange termijn. Wil je meer weten? Dan zijn deze artikels interessant:

Aanmelden bij Brand New Day kan via deze link

Disclaimer: met beleggen kunt u uw inzet verliezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *