Wat is Return on Invested Capital (ROIC)?

Wat is Return on Invested Capital (ROIC)?

Return on Invested Capital (ROIC) is misschien wel dé belangrijkste indicator die je kunt gebruiken.Toch hoor je niet veel over de Return on Invested Capital (ROIC) dus het wordt tijd om er een artikel over te maken!

Voordat ik kan uitleggen wat Return on Invested Capital is, moeten we kijken naar rendement en Return on Investment (ROI).

We maken het eerst makkelijk. Je moet naar een bedrijf kijken alsof het een zwarte doos is. Het maakt daarbij niet uit wat ze verkopen of welke diensten ze aanbieden, gewoon een zwarte doos dus. 

Als je geld in die zwarte doos stopt, dan wil je daar op een gegeven moment ook weer geld voor terug. Die doos, moet dus jaarlijks wat geld uitspugen. Als je €100,- in die doos stopt, en je krijgt jaarlijks €10,- uit die doos. Dan is je rendement 10%. Als deze doos maar €2,- uitspuugt per jaar, dan is je rendement maar 2%. 

Dit is de vereenvoudigde weergave van een rendement. Het gaat dus om het rendement dat je jaarlijks krijgt voor het geld dat je erin hebt gestopt.

Bij een bedrijf gaat dit precies hetzelfde maar dan op grote schaal en wat complexer. Check dit bericht van NN Group maar als voorbeeld. NN Group (een Nederlandse verzekeraar) koopt een bedrijf in levensverzekeringen uit Polen en Griekenland. Ze betalen €584 miljoen. En ze verwachten een ‘dubbelcijferig’ rendement. Ze verwachten dus een jaarlijks rendement van meer dan 10% ( want 10% of meer zijn dubbele cijfers). NN Group verwacht dus dat ze het geïnvesteerde vermogen terugverdienen binnen 10 jaar. Als de ROI dan 15% is, dan verdienen ze het geld zelfs terug in 7 jaar. 

In het voorbeeld wordt een overname aangehaald maar in principe geldt dit voor alles waar een bedrijf geld in stopt. Jij als medewerker wordt ook betaald en het bedrijf verwacht daar (waarschijnlijk) een bepaald rendement voor terug. De fabriek die wordt gebouwd moet zichzelf ook terugverdienen. De grondstoffen die gekocht worden, moeten meer opleveren dan de kostprijs.

Als een bedrijf in staat is om een over de lange termijn een hoog rendement te behalen, dan is het dus lange tijd winstgevend en kan het laten zien aan de aandeelhouders dat geïnvesteerde middelen een hoog rendement behalen. Dat rendement kan dan weer gebruikt worden om opnieuw te investeren en dat zorgt voor een sneeuwbaleffect.

Wat is Return on Investment (ROI)?

Beleggers hebben hier een prachtige indicator voor bedacht. De Return on Investment (ROI). Vertaalt naar het Nederlands is dit het rendement op de investering. Je berekent dit heel makkelijk door de winst uit de investering te delen door de kosten. Precies wat je hierboven in het voorbeeld van de zwarte doos hebt kunnen lezen.

Hiermee kun je makkelijk bedrijven vergelijken. Schrik niet want veel bedrijven hebben namelijk een lage Return on Investment terwijl bijvoorbeeld de PE ratio en het winstmarge wel goed zijn. 

Hoe hoger de ROI, hoe beter. Een goede ROI is meestal tussen de 15% en 20%. 

Toch is de Return on Investment niet de heilige graal. Er wordt namelijk geen rekening gehouden met de schulden die het bedrijf heeft. Want misschien gaat het bedrijf wel een enorme schuld aan om een hoge ROI te kunnen scoren. En misschien vloeit er wel veel winst uit het bedrijf via bijvoorbeeld dividend. Om met dit soort zaken rekening te houden kun je kijken naar de Return on invested Capital (ROIC).

Wat is Return on Invested Capital (ROIC)?

Bij Return on Invested Capital wordt het rendement bekeken specifiek op de investeringen. Het gaat dan over het rendement op het totale vermogen. Er wordt dan gekeken naar het netto inkomen minus het dividend en dat getal wordt gedeeld door het totale vermogen (schuld + vermogen). 

Return on Invested Capital (ROIC) wordt door sommigen gezien als de heilige graal want het is één van de beste indicatoren om te zien of een bedrijf goed rendeert. Als een bedrijf voor een lange periode (zeker 5 tot 10 jaar) een goede ROIC laat zien, is dit vaak een indicatie van een goed bedrijf.

Hoe bereken je Return on Invested Capital (ROIC)?

Er zijn verschillende methodes om de ROIC te berekenen. Hieronder 2 van de meest gebruikte:

ROIC = (Operationeel resultaat minus de belastingdruk) / (boekwaarde schulden + (boekwaarde eigen vermogen minus kasgeld)).

ROIC = (netto operationeel resultaat minus dividend) / (boekwaarde schulden + (boekwaarde eigen vermogen minus kasgeld)).

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de 2e omdat hier rekening wordt gehouden met het dividend. Dat stroomt namelijk uit het bedrijf en daar kan het bedrijf dus geen rendement op behalen. Je zou het dus ook zonder het dividend kunnen berekenen, want uiteindelijk is dat een keuze van het bedrijf en geen verplichting. Het operationeel resultaat minus de belastingdruk is overigens hetzelfde als het netto operationeel resultaat.

Een goede ROIC stelt een bedrijf in staat om een moat te bouwen waarmee het voor de lange termijn een concurrentievoordeel behaald op andere bedrijven.

Warren Buffett ROIC

Wat is een goede Return on Invested Capital (ROIC)?

Dus… Wat is nou een goede Return on Invested Capital (ROIC)? Nou… Dat hangt ervan af. Je kunt zeggen; een goede Return on Invested Capital (ROIC) is ongeveer 12% of hoger over een lange termijn. Als je dit handvat gebruikt, ben je al verder dan 80% van de particuliere beleggers (bij benadering). 

Dus nu die stap om nog eens 15% van de beleggers voor te zijn. Om te bepalen of het een goede ROIC is, moet je dit afzetten tegen de kosten van het bedrijf om kapitaal aan te trekken. Bedrijven trekken op 3 manieren kapitaal aan, namelijk door aandelen uit te geven (en de aandeelhouder tevreden te stellen door bijvoorbeeld dividend), door obligaties uit te geven en door een lening af te sluiten bij de bank. Als je het gemiddelde neemt van deze kosten wordt dat de Weighted Average Cost of Capital (WACC) genoemd. Als de rente bijvoorbeeld erg laag is, heeft dit effect op de rente bij de bank en voor obligaties en zullen aandeelhouders ook niet al te hoge eisen stellen. Dan is de WACC ook laag. 

Vervolgens kun je de WACC aftrekken van de ROIC en je hebt het geld dat overblijft na het investeren. We nemen weer NN als voorbeeld. Uit dit bericht blijkt dat NN een belang neemt in een bedrijf en dat NN dit betaald uit eigen middelen. Er is dus geen WACC want het is geld van NN zelf. De WACC is dus 0%. Als NN voor het innemen van dit belang voor 50% een lening had afgesloten bij de bank voor 2% en obligaties had uitgegeven met 1% rendement, dan was de gemiddelde WACC 1,5% geweest. Dit percentage moet je vervolgens aftrekken van het verwachte ROIC en dan pas weet je wat die ROIC waard is. Om het een goede investering te laten zijn, moet dit natuurlijk boven de 0% zijn en hoe hoger, hoe beter.

Waar vind je de ROIC?

De ROIC berekenen is best lastig en om een goed beeld te hebben, moet je dit berekenen over meerdere jaren. Als je ROIC intypt in Google gevolgd door de naam van het bedrijf krijg je best veel informatie als het een bekend bedrijf is.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

2 gedachten over “Wat is Return on Invested Capital (ROIC)?”

  1. Hoewel ik als trader minder van doen heb met fundamentele analyse, maar mij meer richt op statistische en technische analyse, denk ik toch dat artikelen als deze goed kunnen bijdragen in je ontwikkeling als belegger. Keep It up Ken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *