Dividend aristocraten; alles wat jij moet weten

Wat zijn dividend aristocraten? Dit zijn de beste aandelen

Misschien heb je er al ooit van gehoord. Dividend aristocraten. Ofwel Dividend Aristocrats. Maar wat is dat precies en moet je investeren in dividend aristocraten? 

Tip: op deze pagina lees je alles over dividend.

Dividend aristocraten zijn bedrijven die al 25 jaar of langer dividend uitkeren en dit dividendbedrag jaarlijks verhogen. Over het algemeen wordt dit gezien als een buitengewone prestatie want het betekent dat deze bedrijven zelfs in een (economische) crisis in staat zijn hun dividend te verhogen en dus hun winsten op peil houden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft een dividend aristocraat niet altijd een hoog dividend rendement. Dat komt omdat de koers van het aandeel natuurlijk ook mee kan stijgen (en soms harder stijgt dan de jaarlijkse dividendverhoging). 

Daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen dividend champions en kings.

Dividend Champions

Een dividend Champion (ofwel een dividend kampioen) heeft in de afgelopen 25 jaar zijn dividend verhoogt. 

Dividend Kings

Een dividend King doet daar nog een flinke schep bovenop. Dit bedrijf verhoogt namelijk al 50 jaar het dividend. Dat is een prestatie die maar weinig bedrijven lukt. Bekende voorbeelden zijn:

In totaal zijn er in 2021 maar 31 bedrijven op de Amerikaanse aandelenmarkt die al 50 jaar of langer dividend uitkeren en elk jaar verhogen.

Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?

Maak kennis met Warren Buffett 

Leer hoe je geweldige bedrijven spot

Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken

Download het e-book Gratis

Het effect van dividend

Het effect van dividend wordt weleens onderschat. Wat maakt die paar procent nou uit? Nou, best veel kan ik je vertellen. Dat komt namelijk door het compound effect. Het is rendement bovenop rendement en dat elk jaar weer als je dit dividend opnieuw belegt. Bovendien wordt het dividend elk jaar verhoogd. Dat betekent dat je dividendinkomen vaak harder stijgt dan de inflatie. Dat kan weer een goede strategie zijn als je het dividend wil gebruiken om van te kunnen leven.

Hieronder een voorbeeld van de bekende AEX index (25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland) met (oranje) én zonder (blauw) dividend. 

Dividend Aristocraten AEX

In de afgelopen 10 jaar (van 18 juli 2011 t/m 14 juli 2021) had je een rendement van 126% zonder dividend en mét dividend een rendement van 209%. Natuurlijk ga ik er wel vanuit dat je dan het dividendrendement herbelegt maar toch een heel aardig verschil!

Dividend aristocraten is vooral een begrip in Amerika. Dat komt omdat bedrijven in Europa veel sneller afscheid nemen van hun dividenduitkering als het even minder gaat of hebben een dividendbeleid die in verhouding staat tot de winst. Als de winst dan een jaar tegenvalt, valt het dividend ook tegen en stijgt het dividend niet. Dan wordt de status van dividend aristocraat direct ontnomen. No mercy.

Toch zijn er wel wat dividend aristocraten te vinden in Europa maar wordt er voor Europese aandelen vaak de termijn van 10 jaar genomen. 

Dividend aristocraten Nederland

In Nederland zijn géén dividend aristocraten te vinden met de Amerikaanse eis van 25 jaar. Geen één bedrijf heeft dus 25 jaar of langer het dividend verhoogt. Toch komen enkele bedrijven dicht in de buurt en dat zijn:

Wel goed om op te merken dat bedrijven als Unilever en RELX eigenlijk een langere periode hebben van dividenduitkeringen maar dit in 2009 hebben onderbroken door het uitkeren van een ‘speciaal dividend’. Eigenlijk loopt het trackrecord dus langer door. 

Dividend aristocraten Europa

Net als in Europa is het lastig om bedrijven te vinden die 25 jaar of langer het dividend hebben uitgekeerd én verhoogd. Dus als doekje voor het bloeden vind je hieronder een lijst met dividendbetalers met een mooi trackrecord van 10 jaar of meer:

Dividend aristocraten VS

In Amerika vind je best veel bedrijven die al 25 jaar of langer het dividend uitkeren en verhogen. Dat komt enerzijds omdat deze bedrijven erg in trek zijn bij Amerikaanse beleggers (die dividend vaak zien als een mooi pensioeninkomen) en anderzijds omdat er gewoon heel veel bedrijven in Amerika beursgenoteerd zijn. Onder het kopje dividend kings heb ik al wat Amerikaanse bedrijven genoemd, maar hier komt een lijstje met het dividend rendement én de dividendgroei erbij van de afgelopen 3 jaar.

Bedrijf
Dividend percentage
Dividendgroei 3 jaar
Walgreens Boots Alliance
4%
19,35%
AT&T
7,30%
6,12%
Exxon Mobil
5,85%
13,73%
Walmart
1,55%
5,88%
IBM
4,68%
10,34%
PepsiCo
2,76%
26,99%
McDonald's
2,18%
31,59%

Dividend aristocraten ETF

Heb je geen zin om bij te houden welke bedrijven (nog) dividend aristocraten zijn, dan kun je ook kiezen voor een ETF. Amerikanen noemen het de Dividend Aristocrats ETF.

Er zijn in principe 2 smaken. Allebei volgens ze een index van Standard & Poors (ook wel S&P genoemd). Je hebt een Amerikaanse versie, die volgt alle dividend aristocraten die genoteerd zijn aan de S&P500 (500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven). Deze hebben een dividend trackrecord van 25 jaar. En de Europese versie volgt de dividend aristocraten van van de S&P350 van Europa (de 350 grootste Europese beursgenoteerde bedrijven) en heeft dus minimaal 10 jaar een dividend trackrecord. 

Op dit moment (juli 2021) is de Yield voor de Amerikaanse versie 2,20% en de Europese versie 2,96%. Dat klinkt niet hoog maar onthoudt dat dit kleine percentage wel degelijk effect heeft op de lange termijn én je zekerheid hebt, dat het dividend elk jaar groeit.

Dividend aristocrats ETF bij DEGIRO

Bij DEGIRO heb je verschillende ETFs die een index volgen met dividend aristocraten. De twee opties die er voor mij uitspringen zijn:

De Europese versie mag dan wel meer dividend uitkeren én is 0,05% goedkoper. Het rendement was ook een stuk minder.

Vanaf het moment dat de twee ETFs zijn opgesteld (maart 2012) heeft de Amerikaanse versie toch zo’n 115% méér rendement opgeleverd. Zet je dit af tegen de S&P500 dan heeft deze index zo’n 15% meer rendement opgeleverd dan de Amerikaanse versie en dus 130% meer dan de Europese versie. Het dividend is hierin echter niet meegenomen. In de onderstaande grafiek is de oranje lijn de SPDR S&P EU Dividend Aristocrats en de blauwe lijn de SPDR S&P US Dividend Aristocrats.

Dividend Aristocraten ETF

Deze twee dividend aristocrats ETFs zitten allebei in de DEGIRO Kernselectie (beurs Xetra). Je betaalt dus bij DEGIRO geen transactiekosten.  

Wil je graag wat andere dividend ETFs ontdekken? Check dan dit artikel.

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *