Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO

Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO?

Sinds de komst van de nieuwe beurs Tradegate op DEGIRO, is het behoorlijk druk geworden. Er is zoveel keuze dat het soms lastig te bepalen is wat het beste zou kunnen zijn. Daarom een artikel over welke beurs je moet kiezen op DEGIRO.

Tip: wist je dat je ook 100% zonder commissies in aandelen kunt beleggen? Klik hier om een gratis demo te openen bij eToro en probeer het uit!

Je hebt een leuk interessant aandeel of ETF gevonden en je kijkt natuurlijk meteen of deze verhandeld wordt op DEGIRO. Je typt het aandeel in, in de zoekbalk en meteen slaat de verwarring toe. Typ maar eens het aandeel Unilever, Intel, of Alibaba in. Je ziet zoveel verschillende beurzen voor hetzelfde aandeel dat er keuzestress ontstaat. En die stress is geheel terecht. Het heeft wel degelijk gevolgen als je een andere keuze maakt voor een beurs op DEGIRO.

Wat is een beurs?

Een beurs is een locatie waar effecten (zoals aandelen en ETF’s) worden verhandeld. Waar dit vroeger vooral fysiek was (zoals op het Beursplein in Amsterdam), vindt dit tegenwoordig online plaats. Het grote voordeel is dat brokers makkelijk aangesloten kunnen worden op zo’n beurs. Daarmee worden alle producten op die beurs in een klap beschikbaar voor alle klanten van die broker. Zo’n kans laat een broker als DEGIRO natuurlijk niet liggen maar daardoor kan het overzicht wel een beetje verloren gaan.

Bij DEGIRO zie je welke beurs het is aan deze afkorting:

Welke beurs moet je kiezen bij DEGIRO

Welke beurs moet je kiezen op DEGIRO?

Als je eenmaal een aandeel of ETF hebt gevonden, moet je dus nog de afweging maken op welke beurs je het aandeel wil kopen. Je kunt hierbij op verschillende zaken letten.

Transactiekosten

DEGIRO heeft voor elke beurs andere transactiekosten. Ik heb een apart artikel geschreven over de kosten bij DEGIRO. Het kiezen van de juiste beurs op DEGIRO kan op basis van transactiekosten een verschil zijn tussen €0,50 en ruim €10,-. Dat is toch een flink verschil en misschien wel de belangrijkste reden. Zeker als je de DCA methode toepast en op verschillende momenten inkoopt. Naast transactiekosten betaal je in sommige landen ook een soort van aankoopbelasting. Het Verenigd Koninkrijk is hier een voorbeeld van met hun ‘stamp duty’.

Aansluitingskosten

Voor elke beurs waarop je effecten aanhoudt wordt €2,50 per jaar in rekening gebracht. Er is een uitzondering voor de Amsterdamse en Brusselse beurs waar je geen aansluitingskosten betaalt. Als je op een bepaalde beurs al effecten hebt gekocht, dan kun je een voordeel van €2,50 per jaar meepakken als je het beoogde aandeel of ETF ook op die beurs aankoopt. Probeer dus zoveel mogelijk effecten te clusteren op een paar beurzen.

Openstaande positie

En om niet te vergeten, heb je al een positie open op een bepaald aandeel of ETF? In principe maakt het niets uit maar veel mensen vinden het vreemd als er 2 regels van hetzelfde aandeel in DEGIRO portfolio staat. 

Volume

Je kunt ook kijken naar het volume van een aandeel of ETF op een bepaalde beurs. Meestal wordt het effect het meeste verhandeld op de beurs waar de hoofdnotering is. Hoe hoger het volume hoe groter de kans op een marktconforme prijs, want dan is het gat tussen de bied- en laatprijs niet zo groot. Dat is niet alleen voordelig als je een effect koopt, maar ook als je het weer verkoopt. 

Valuta

Aandelen als Philips, ASML en Unilever hebben ook een notering in New York. Dat betekent dat het aandeel in Amsterdam is genoteerd in euro’s en in New York is genoteerd in dollars. Door het kopen van bijvoorbeeld Philips op de Amerikaanse beurs betaal je minder transactiekosten maar omdat het aandeel genoteerd is in dollars loop je wel een valutarisico. Op de lange termijn (+10 jaar) maakt dit echter niet zoveel uit. Op de korte termijn kan dit het rendement maken of breken.

ADR’s

Er zijn ook aandelen die een ADR notering hebben in Amerika. ADR staat voor American Depositary Receipt. Je koopt dan een certificaat die recht geeft op de koerswinst of dividend alsof het een aandeel is. Het verschil zit vooral in het stemrecht en er is sprake van dividendlekkage waardoor je niet optimaal profiteert van het dividend. Ook heb je weleens 2x het valutarisico met bijvoorbeeld Chinese aandelen (van Yuan naar Dollar een van Dollar naar Euro). Het is altijd beter om direct eigendom te hebben maar weegt in mijn ogen niet altijd op tegen de transactiekosten die je bijvoorbeeld op de beurs in Hong Kong hebt (+€10,-).

Je hoeft geen beurs te kiezen voor het dividend

Voor het ontvangen van dividend (of het afdragen van belasting) maakt het niet uit op welke beurs het aandeel genoteerd staat. Het gaat erom waar het bedrijf juridisch gezien is gevestigd. Zo is het bedrijf Euronext genoteerd op de volgende beurzen:

Vaak hebben bedrijven een hoofdnotering (in dit geval in Parijs) en 2e notering (in dit geval in Frankfurt) en vaak zijn bedrijven ook aangesloten op een online beurs als Tradegate. Het bedrijf Euronext is echter juridisch gevestigd in Nederland en betaalt dus dividendbelasting volgens Nederlandse wetgeving (15%) in plaats van de locatie van de hoofdnotering (Frankrijk = 30%). 

Zoals je ziet moet je met best wat zaken rekening houden. Het wordt er allemaal niet makkelijker op maar door dit artikel hoop ik wel duidelijker! 

Het is fijn om een artikel te lezen, maar soms wil je gewoon lui op de bank een video kunnen kijken. Dit is een interessante video die ik heb gevonden op YouTube: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *