Amerikaanse aandelen kopen (2024) – hoe beleggen in de VS?

Er zijn steeds meer mensen die Amerikaanse aandelen kopen. Een groot deel van de economie ligt in Amerika. Aangezien het zo’n groot land is, zijn er veel Amerikaanse effecten waarin je kunt beleggen.

De Amerikaanse beurs biedt ook verschillende interessante mogelijkheden voor beleggers over de hele wereld. Amerika heeft 2 van de grootste beursen ter wereld. Denk hierbij aan de NASDAQ en de NYSE (New York Stock Exchange). Verschillende van de grootste bedrijven ter wereld staan genoteerd op deze beursen. Dit maakt Amerikaanse aandelen kopen direct erg interessant voor beleggers.

Hoe kan je beleggen op de Amerikaanse beurs?

Beleggen op de Amerikaanse beurs kan op verschillende manieren. Er zijn een aantal brokers waar je terecht kunt voor het beleggen op de Amerikaanse beurs. Denk hierbij aan de volgende brokers:

BrokerKostenAanmelden
Freedom24 logoGratis demo + tot 8,76% rente + beleggen zonder kosten in 1 maandAanmelden
€0 aan kosten voor aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.Aanmelden
DEGIRO brokerBeleg gratis onder voorwaarden in ETF's uit de kernselectie.Aanmelden

Het is handig om een goede broker te kiezen voor het beleggen op de Amerikaanse beurs. Op de Amerikaanse beurs beleg je in dollars, waardoor je je euro’s om moet omwisselennaar dollars. Let daarom goed op de kosten die gerekend worden voor het omwisselen van euro’s naar dollars.

Wat is de Amerikaanse beurs?

De Amerikaanse beurs is de algemene term die gebruikt wordt voor de twee grootste beurzen van de wereld: de NASDAQ en de NYSE. Deze beurzen zorgen ervoor dat de grote beursgenoteerde aandelen gekocht en verkocht kunnen worden. Denk hierbij aan aandelen van Apple, Meta en Tesla.

De aandelen op de Amerikaanse beurs staan onder toezicht van de Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commision). In totaal werd de Amerikaanse aandelenmarkt in 2021 geschat op zo’n 49.107.685,7 miljoen dollar door Siblis Research.

Wat zijn de belangrijkste Amerikaanse indexen?

Aangezien de Amerikaanse beurs zo groot is, zijn er verschillende Amerikaanse indexen gemaakt. De beurzen hebben deze gemaakt om beleggers, fondsbeheerders, economen en journalisten het makkelijker te maken om de prestaties van de Amerikaanse beurs bij te houden. Hieronder staan de drie belangrijkste Amerikaanse indexen:

S&P500

De S&P500 is gemaakt om de prestaties van de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven op de New York Stock Exchange te meten. Deze index wordt gezien als de beste en belangrijkste beursindex van de gehele Amerikaanse beurs.

NASDAQ 100

De NASDAQ 100 is gemaakt om de prestaties van de 100 grootste beursgenoteerde bedrijven op de NASDAQ te meten. Deze index omvat verschillende sectoren, maar de focus ligt het meeste op technologie. De index omvat geen financiële ondernemingen, zoals banken. Deze index wordt gezien als de beste en belangrijkste index voor de Amerikaanse technologiesector.

Dow Jones 30

De Dow Jones 30 is in 1896 ontwikkeld om de prestaties van de Amerikaanse markt te volgen. Destijds was individuele bedrijfsinformatie nogal beperkt. In het verleden is de Dow Jones 30 daarom erg belangrijk geweest. Tegenwoordig omvat de index de 30 grootste Amerikaanse bedrijven met als doel om de dominantste sectoren van de Amerikaanse markt weer te geven.

In welke populaire Amerikaanse aandelen kun je beleggen?

Er zijn verschillende populaire Amerikaanse aandelen waarin je kan beleggen. Hieronder staan de populairste:

Apple

Apple is genoteerd aan de NASDAQ beurs en is een belangrijk bedrijf in de telecommunicatiesector. Al jaren staat Apple bekend als één van de grootste spelers in de telecommunicatiesector.

De aandelen van Apple zijn al jaren erg populair om in te investeren. Apple is de laatste jaren hard aan het werk om nieuwe innovatieve producten de markt op te brengen. De groei van het bedrijf is de laatste jaren vrij consistent gebleven, waardoor het een interessante investering kan zijn.

Amazon

Amazon staat genoteerd aan de NASDAQ beurs en staat bekend als één van de grootste technologiebedrijven in de e-commerce sector. Het bedrijf omvat meer dan 40% van de gehele markt.

Amazon is begonnen als een simpele online winkel, maar tegenwoordig doen ze meer in de e-commerce sector, zoals cloud computing en Amazon Web Services. Amazon stijgt stabiel en staat daarom bekend als een betrouwbaar aandeel.

Microsoft

Microsoft is een groot technologiebedrijf dat genoteerd staat aan de NASDAQ. In 2008 kende het bedrijf een crisis, maar hier zijn ze goed uitgekomen. Microsoft is één van de weinige bedrijven die flink heeft geprofiteerd van de coronacrisis.

Door de grote hoeveelheid digitale applicaties die Microsoft verkoopt, zijn ze flink aan het stijgen. Na een korte strategiewijziging na de crisis is Microsoft weer flink gaan groeien door de verkoop van tablets en het verbeteren van Windows.

Nvidia

Nvidia is een techbedrijf dat genoteerd staat aan de NASDAQ en een ander interessant Amerikaans aandeel dat je kunt kopen. Het bedrijf heeft zich vooral gericht op het ontwikkelen van software en hardware. Ook zijn ze veel bezig met AI (kunstmatige intelligentie) en cloud computing.

Het interessante aan Nvidia is dat de koersgrafiek de beweging van de NASDAQ futurekoers volgt. Hier zit echter wel een verschil in: De aandelenkoers stijgt en daalt sneller. Dit maakt het een flink winstgevend aandeel, maar ook risicovoller. De laatste jaren is er vooral een stijging geweest. In vijf jaar hebben ze een stijging van 500% weten te realiseren.

Meta (Facebook)

Meta, ook wel bekend als Facebook, is een bedrijf dat actief is in de technologiesector. Het bedrijf is leider op het gebied van innovatieve technologieën. Meta ontwikkelt en lanceert verschillende producten op het gebied van communicatie, alternatieve realiteiten, software en hardware.

Na de moeilijke periode halverwege 2021 is Meta bezig met zich opkrabbelen van het schandaal; het lekken van gebruikersgegevens. In die tijd daalde de aandelenkoers met 60%.

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway staat bekend als het duurste aandeel op de markt. Al jaren staan ze aan de top. Het bedrijf is een investeringsfonds dat bij de NYSE op de beurs staat. Ze bezitten verschillende bedrijven in de financiële, transport en energiesector. Ze zijn door het aankopen van verschillende bedrijven conglomeraat (een bedrijf met meerdere dochterbedrijven) geworden.

Het bedrijf is echter meer bekend vanwege de enorme beleggingsportefeuille. Ze hebben geïnvesteerd in aandelen, zoals Apple, Bank of America en The Coca-Cola Company. Door de enorme waarde van de aandelen zijn het hele interessante beleggingen om te doen als je het geld ervoor hebt.

Tesla

Tesla is een Amerikaans bedrijf dat actief in de technologiesector. Ze zijn vooral gericht op het ontwikkelen van elektrische auto’s en verduurzamingsproducten. Het bedrijf is beursgenoteerd aan de NASDAQ. Tesla heeft in 2020 en 2021 enorme groei gezien, waardoor de aandelen op een hoogtepunt € 2300 waard waren. Vervolgens hebben ze twee aandelensplitsingen gedaan.

Door een gedwongen prijsverlaging voor de elektrische voertuigen is de waarde van Tesla daarna flink gedaald. Daarnaast heeft de kritiek op de CEO Elon Musk daar ook niet bij geholpen. Desondanks heeft Tesla zichzelf al flink bewezen op de markt, waardoor het interessante aandelen zijn geworden.

Hoe kan je een goed Amerikaans aandeel selecteren?

Als je Amerikaanse aandelen kopen wilt, is het best lastig om de juiste te selecteren. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten:

Stijgt de winstmarge?

De winstmarge is een goede manier om te zien of een Amerikaans aandeel de moeite waard is om te kopen of niet. Het is afhankelijk van de winstmarge of je veel uit de aandelen kunt halen. De winstmarge is ook wel de nettowinst van een bedrijf per uitstaand aandeel of winst per aandeel.

Daarbij is het misschien wat minder interessant hoe hoog de winstmarge is, maar moet je vooral kijken naar stijgingen in winstmarge. Hoe groter deze stijging is, des te meer een aandeel waard kan worden. De winstmarge wordt regelmatig gebruikt als een manier om te checken wat de huidige prestaties van een bedrijf zijn in verhouding met prestaties uit het verleden.

Je kunt hierbij ook kijken naar de ontwikkeling van de winstmarge in vergelijking met de ontwikkeling van de aandelenprijs.

Hoe zit het met de cashflow?

De cashflow kan ook een belangrijke manier zijn om te kijken of een aandeel de moeite waard is of niet. De cashflow kijkt naar alle inkomsten en uitgaven van een bedrijf. Als je kijkt naar de cashflow, kijk je meestal ook direct naar hoeveel geld er onder de streep overblijft.

De waarde van een aandeel kun je schatten door middel van de koers-cashflowverhouding. Deze verhouding geeft weer wat de verhouding tussen de huidige koers en de cashflow weer. Dit bereken je door de koers door de cashflow te delen.

Deze verhouding kan op verschillende manieren bekeken worden. Als er een lage koers-cashflowverhouding is, betekent dit dat het bedrijf een hoge cashflow heeft in verhouding met de waarde van het bedrijf. Dit kan betekenen dat een bedrijf ondergewaardeerd is, maar het kan ook wat zeggen over de winstverwachting van een bedrijf. Als er verwacht wordt dat de prestaties afnemen, zal de koers-cashflowverhouding lager worden.

Een hoge koers-cashflowverhouding is nooit voordelig voor een bedrijf. Dit betekent dat er weinig cashflow is, dus het bedrijf zal hoogstwaarschijnlijk minder waard worden.

Hoe staan de schulden in verhouding tot de groei?

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de schulden in verhouding met de groei van een bedrijf. Je kunt niet verwachten van een bedrijf dat ze schuldenvrij zijn, aangezien schulden tot op zekere hoogte vereist zijn. Echter is het wel belangrijk voor een bedrijf om een goede verhouding te hebben tussen de schulden en de groei.

Het kan zijn dat een bedrijf miljoenen winst maakt, maar ook miljoenen aan schulden heeft. Dit is niet voordelig voor een bedrijf, want dit kan ernstige levensvatbaarheidsproblemen veroorzaken. Het is belangrijk voor een bedrijf dat de schuld niet boven of in de buurt komt van de inkomsten.

Hoe doet het bedrijf het in vergelijking met de concurrentie?

Natuurlijk is het ook belangrijk om het bedrijf te vergelijken met de concurrentie. Daarbij is het vooral belangrijk om te kijken naar de groei in verhouding met de concurrentie. Helemaal als je wilt beleggen in de Amerikaanse aandelen van grote bedrijven, moet je kijken naar de concurrenten.

Het is belangrijk dat een bedrijf goede resultaten behaald en het liefst een groter marktaandeel krijgt. Door te kijken naar het marktaandeel van een bedrijf en het marktaandeel van de concurrent, kun je erachter komen of een aandeel de moeite waard is of niet om in te investeren.

Wat zijn de voordelen van beleggen in Amerika?

Beleggen in Amerika brengt verschillende voordelen met zich mee. Hieronder hebben we deze voordelen op een rijtje gezet:

  • Meer keuze in aandelen
  • Voordelige bied-laatkoers
  • Hoger historisch rendement
  • Handige openingstijden
  • Voorspelbaar dividend
  • Ook niet-Amerikaanse aandelen
  • Transparantie

Wat zijn de nadelen van beleggen in Amerika?

Over het algemeen zitten er veel voordelen aan beleggen in Amerika, maar er zitten ook een aantal nadelen aan. Hieronder hebben we de nadelen op een rijtje gezet:

  • Er is een tijdsverschil
  • Bedrijven zijn vaak groter, waardoor aandelen wat duurder zijn in verhouding met de Amsterdamse beurs.
  • Het omwisselen van euro’s naar dollars kost geld en je krijgt te maken van een wisselkoersrisico.

Als de voordelen makkelijk tegen de nadelen opwegen, kan Amerikaanse aandelen kopen een goed idee voor je zijn. Dit betekent echter niet dat Amerikaanse aandelen kopen geen grote overweging is. Het is belangrijk om je keuze goed te overwegen en te kijken welke mogelijkheden je hebt. Met beleggen is er altijd een kans dat je verlies maakt, dus overweeg je keuzes goed!

Wat zijn de openingstijden van de Amerikaanse beurs?

De openingstijden van de Amerikaanse beurs zijn iets anders dan je in Nederland gewend bent. Er zit een flink tijdsverschil tussen. Daarom zal de Amerikaanse beurs vooral in de middag en de avond open zijn voor de Nederlandse tijden. In Amerikaanse tijd zijn de beurzen geopend van 9:30 tot 16:00. In Nederlandse tijd is dit tussen 15:30 en 22:00.

In verhouding met de Nederlandse beurzen heeft de Amerikaanse beurs ook andere feestdagen. Zo is de Amerikaanse beurs 2e Paasdag wel open en zijn ze tijdens Thanksgiving eerder dicht, namelijk om 13:00 al.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *