Hoe kan je ook beleggen met weinig geld?

Het is niet nodig om een enorm vermogen te hebben om goed te kunnen beleggen. Je kunt ook beleggen met weinig geld. Het doel van beleggen is de hoeveelheid geld die je belegt met de tijd te laten groeien. Het is mogelijk om dit te doen zonder een hoog bedrag in te leggen. Ook is het niet nodig om een minimaal inlegbedrag per maand aan te houden. Hoe je kunt beleggen met weinig geld lees je in dit artikel!

Waar kan je beleggen met weinig geld?

Als je wilt beleggen zonder hier veel geld aan kwijt te zijn, is het verstandig om dit bij een broker te doen. Dit kun je goed doen bij de volgende brokers:

BrokerKostenAanmelden
Freedom24 logoGratis demo + tot 8,76% rente + beleggen zonder kosten in 1 maandAanmelden
€0 aan kosten voor aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.Aanmelden
DEGIRO brokerBeleg gratis onder voorwaarden in ETF's uit de kernselectie.Aanmelden

Fractionele aandelen kopen

Fractioneel beleggen is een interessante manier van belegger als je wilt beleggen met weinig geld. Met fractionele aandelen koop je geen heel aandeel. Dit houdt in dat je geen heel aandeel bezit, maar een deel ervan. In principe kun je hierdoor bijvoorbeeld 0,2 of 0,5 aandeel bezitten.

Het prettige aan fractioneel beleggen is dat je dezelfde voordelen hebt als met normale aandelen. Zo krijg je gewoon dividend, volgt het aandeel de koers en heb je aandeelhoudersrechten. Hoeveel je recht op hebt, is de grootte van de fractie die je koopt.

Als je een € 500,- belegt in een aandeel die normaal € 1.000,- waard is, heb je dus een half aandeel. Hierdoor heb je recht op de helft van de dividend, groeit de belegde € 500,- met de koers van het aandeel mee en heb je de rechten van een halve aandeelhouder.

Het interessante aan fractionele aandelen is dat je geen godsvermogen kwijt bent aan een investering. In de meeste gevallen is het al mogelijk om fractionele aandelen vanaf € 10,- te kopen.

weinig-geld-beleggen

Een veelzijdige aandelenportefeuille

Naast dat je niet zoveel in hoeft te leggen voor fractionele aandelen, is het ook mogelijk om een veelzijdige aandelenportefeuille op te bouwen. Doordat je geen hele aandelen koopt, kun je beleggen in verschillende aandelen voor de prijs van een heel aandeel. Je kunt bij wijze van twee halve aandelen kopen in plaats van één heel aandeel.

Voor het verspreiden van het risico tijdens het beleggen kan dit ook verstandig zijn. Als één van de aandelen ineens begint te dalen, betekent dit niet direct dat je je vermogen kwijt bent. Je hebt het risico namelijk verspreid tussen de twee verschillende halve aandelen.

Je kunt er daarnaast natuurlijk ook voor kiezen om met weinig geld in een ETF te investeren. Een ETF volgt een mandje aan aandelen in bijvoorbeeld een index. Op die manier kun je met een bedrag van €10 of €100 in maar liefst 4500 verschillende aandelen investeren!

Beleggen met een hefboom

Als je weinig geld hebt en toch wilt beleggen, kun je ook beleggen met een hefboom. Er zijn verschillende effecten die als hefboomproducten worden gezien. Hierbij moet je denken aan turbo’s, sprinters en speeders.

Deze hefboomproducten zorgen ervoor dat je kunt speculeren op een stijging of een daling in de koers van een effect. Hierdoor is het mogelijk om met een klein bedrag een grotere positie te openen. Dit betekent echter ook dat je te maken krijgt met hoge kosten en een hoger risico. De hefboom werkt namelijk ook averechts.

Over het algemeen worden hefboomproducten aangeboden door verschillende aanbieders, waardoor ze een andere naam krijgen. Meestal omvatten deze producten hetzelfde concept. Een CFD is een ander voorbeeld van een hefboomproduct.

Weinig geld beleggen met hefboom

Met een hefboom kan je met weinig geld toch een grote positie openen.

Er zitten ook een aantal kosten verbonden aan beleggen met een hefboom. Zo krijg je te maken met het verschil tussen de bied- en laatprijs. Als je belegt in een hefboomproduct, verwacht je veel rendement, dus wordt dit verschil kosten die je voor lief moet nemen.

Daarnaast zit er vaak een rente verbonden aan een hefboomproduct. De aanbieder van een hefboomproduct koopt een effect en financiert hier een deel van, waardoor je de hefboomwerking krijgt. Over het gefinancierde bedrag moet je vaak rente betalen. Hoe hoog deze rente is, is afhankelijk van de aanbieder.

Voorheen kreeg je ook te maken met extra verlies als een aandeel te ver is gedaald. Tegenwoordig is dit niet meer mogelijk door de stop loss. Hierdoor kun je niet meer verliezen dan je ingezet hebt.

Over het algemeen zitten er veel risico’s aan beleggen met een hefboom, waardoor deze vorm van beleggen een beetje op gokken lijkt. Zorg er daarom voor dat je goed overweegt voordat je belegt in een hefboomproduct!

Met weinig geld in vastgoed beleggen

Je kunt ook met weinig geld in vastgoed beleggen. Dit kun je het makkelijkst doen met een crowdfunding. Crowdfunding brengt een groep met beleggers samen om een kapitaal of lening te geven aan een vastgoed. In ruil voor dit kapitaal of lening krijgen de beleggers een bepaalde hoeveelheid rente. Soms wordt de winst (of het verlies) ook verdeeld onder de beleggers.

Crowdfunding is een makkelijke manier om toegang te krijgen tot interessante projecten zonder direct veel geld te hoeven investeren. Daarnaast zijn de rendementen die beloofd worden erg interessant: meestal ligt het beloofde rendement rond de 10%.

Daarentegen krijg je ook te maken met een aantal nadelen. Vastgoedprojecten kunnen tegen verschillende problemen aanlopen, zoals vertraging, het project wordt niet afgemaakt of wordt verkocht. Dit soort tegenslagen zijn negatief voor je investering. Niet alle ontwikkelaars zijn betrouwbaar, dus doe goed onderzoek voordat je aan een crowdfunding meedoet.

Een klein bedrag investeren in crypto

Je kunt ook een klein bedrag investeren in crypto. De instapkosten van crypto zijn altijd vrij laag: je kunt bij Bitvavo bijvoorbeeld al vanaf €1 Bitcoins kopen. Wil je ook cypto kopen? Open dan direct een gratis account, ontvang €10 gratis & betaal geen transactiekosten over je eerste €10.000:

Bitvavo aanmelden

Als je weinig geld wilt beleggen, kun je goed stappen op een cryptovaluta die in je ogen veel potentie laat zien. Het is hierbij belangrijk om naar de volgende punten te kijken:

  • Waar wordt de cryptovaluta voor gebruikt?
  • Wie zitten er achter de cryptovaluta?
  • Welke technologie wordt er gebruikt voor de cryptovaluta?
  • Heeft de token ook echt een nuttige functie?
  • Ook kan je verwachtingen over de crypto vergelijken. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat deze verwachting niet altijd uitkomt.

weinig-geld-crypto-kopen

Weinig geld beleggen applicatie

Er zijn ook verschillende applicaties die je weinig geld laten beleggen. Zo zijn er aanbieders die zich specialiseren in je wisselgeld laten beleggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een euro per dag beleggen. De aanbieder belegt jouw geld vervolgens tegen een bepaald risico dat je zelf uit kan kiezen.

Hier zitten dezelfde risico’s aan als normaal beleggen, maar dan wordt het voor je gedaan. Per aanbieder verschilt het wat voor vergoeding hiervoor gevraagd wordt. Dit kan alle kanten opgaan.

Ben je benieuwd wat de beste beleggen applicatie is? Klik dan hier om de opties te vergelijken.

Waarom is het ook met een klein bedrag slim om te beleggen?

Er zijn verschillende redenen waarom het verstandig kan zijn om met een klein bedrag te beginnen met beleggen. Hieronder leggen we uit welke voordelen weinig geld beleggen heeft:

Je begint eerder

Als je maar een bepaalde hoeveelheid geld hebt die je per maand kwijt kunt, duurt het lang om een grote investering op te sparen. Door direct met een klein bedrag te beleggen, hoef je een stuk minder lang te wachten.

Compounding

Door met een laag bedrag te beginnen met beleggen, krijg je met een effect te maken dat compounding heet. Dit effect is in principe een soort rente op rente. Een andere naam voor compounding is ook wel samengestelde interest. De meeste miljardairs maken gebruik van compounding.

Compounding is een vorm van exponentiële groei. Dit is een tegenhanger van lineaire groei, waarbij je constant met hetzelfde bedrag groeit. Exponentiële groei zorgt ervoor dat je na mate van tijd steeds meer groeit. Hieronder geven we daar een voorbeeld van:

Als je €1.000,- belegt en hier een jaarlijks rendement van 10% over weet te realiseren, houdt dit in dat je na een jaar €1.100,- hebt. Het jaar daarna heb je over hetzelfde bedrag exponentiële groei. Als de 10% rente gelijk blijft, heb je na een jaar €1.210,-. Dit betekent dat je in het tweede jaar in plaats van €100,- een bedrag van €110,- hebt verdiend.

Kortom, je haalt rente niet alleen rente op het belegde bedrag, maar ook op de rente die je al verdiend hebt. Als je blijft beleggen, kan dit bedrag steeds verder gaan groeien.

Je kunt minder verliezen

Als je lage bedragen belegt, is er ook minder dat je kunt verliezen. Het is natuurlijk afhankelijk van het risico dat je loopt hoeveel je kunt verliezen. Maar als je met een laag bedrag investeert, kun je het volledige bedrag verliezen, maar is dit minder veel geld.

Je kunt direct leren beleggen

Beleggen kan best technisch zijn. Door te beginnen met een klein bedrag, kun je na mate je meer belegt steeds meer leren over het beleggen. Op die manier heb je eigenlijk twee vliegen in één klap.

Wat zijn de nadelen van met weinig geld beleggen?

Er zitten ook een aantal nadelen aan beleggen met weinig geld. Hieronder leggen we uit welke nadelen dit zijn:

Lager rendement

Je realiseert een stuk minder rendement door te beleggen met weinig geld. Alhoewel het percentage rendement gelijk blijft, is dit absoluut natuurlijk minder. Als je €100,- belegt en 5% rendement realiseert over een jaar, krijg je €5,- rendement. Als je €1000,- belegt met hetzelfde rendement, krijg je €50,- rendement. Dit is een groot verschil.

Diversificatie is lastiger

Het is ook een stuk lastig om voor diversificatie te zorgen als je gaat beleggen met weinig geld. Dit heeft ermee te maken dat het lastiger is om in meerdere effecten te beleggen. Als je al je geld op één product zet, is het risico een stuk hoger. Dat het effect waarin je belegd gaat dalen in waarde, daalt je geld ook direct in waarde.

Het is ook mogelijk om te kiezen voor beleggen in ETF’s, waardoor het risico laag ligt. ETF’s zorgen voor een laag risico en een laag rendement. Dit noem je ook wel passief beleggen. In dat geval is diversificatie minder nodig, maar kan het nog steeds verstandig zijn.

Is het de moeite waard om met weinig geld te beleggen?

Het is altijd de moeite waard om te beleggen met weinig geld. Door dit te doen, bouw je langzaam maar zeker een bedrag op dat je kunt beleggen. Je kunt beter starten met een laag bedrag om het later op te bouwen dan helemaal niet starten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *