Welke crypto kan je het beste kopen in 2024? – top 10 cryptomunten

Ook in 2024 is investeren in crypto nog steeds enorm populair! Maar in welke crypto kun je eigenlijk het beste kopen? In dit artikel vind je direct de top 10 cryptomunten!

Wat zijn de beste 10 cryptomunten van 2023?

 • Bitcoin: de eerste en wanneer je naar de marktkapitalisatie kijkt ook nog steeds de beste.
 • Ethereum: Ethereum staat vooral bekend om de slimme contracten en decentrale applicaties.
 • Cardano: Cardano is vergelijkbaar met Ethereum, maar voegt een extra laag toe waardoor het sneller is.
 • Polkadot: met Polkadot is het mogelijk voor applicaties om met meerdere blockchains samen te werken.
 • Bince Coin: dit is de cryptomunt van de grootste en populairste crypto exchange van de wereld.
 • Solana: een andere variant op Ethereum die sneller en goedkoper moet zijn.
 • Ripple: een centrale cryptomunt die in samenwerking met banken transactiekosten naar beneden moet brengen.
 • Chainlink: met Chainlink is het mogelijk om externe data aan een slim contract toe te voegen.
 • Polygon: met Polygon kan je Ethereum transacties op een andere blockchain uitvoeren.
 • AI coins: kunstmatige intelligentie cryptomunten zijn enorm populair in 2023.

Hoe kan je deze crypto het beste kopen?

Je kunt cryptomunten het beste kopen bij een betrouwbare, Nederlandstalige crypto exchange. Zelf maak ik hierbij gebruik van de volgende partijen:

BrokerKostenAanmelden
Bitvavo€10.000 gratis verhandelen + direct €10 gratisAanmelden
eToroDirect beleggen in crypto tegen gunstige tarieven + gratis demo. Cryptoasset beleggen is ongereguleerd in sommige EU landen. Geen consumenten bescherming. Je kapitaal loopt risico.Aanmelden

Het openen van een account bij een crypto exchange kost vaak maar weinig tijd en na de registratie kan je direct geld storten op je rekening.

Navigeer vervolgens naar de cryptomunt die je wilt kopen en vul het bedrag in dat je wilt investeren. Nadat de order naar de exchange is gestuurd, ontvang je vaak snel je crypto op je account.

Wat is crypto ook alweer?

Voordat we in details de beste cryptomunten bespreken, is het handig om eerst even te bespreken wat crypto ook alweer is.

Crypto is een vorm van digitaal geld dat draait op de blockchain. De blockchain is een decentraal grootboek; dit betekent dat transacties door alle gebruikers worden gecontroleerd en goedgekeurd.

Wat crypto zo uniek maakt, is dat er geen bank of andere derde partij nodig is. Hierdoor kan je zonder tussenkomst van een ander razendsnel betalingen uitvoeren.

De beste cryptomunten in details

Bitcoin

Veel mensen stellen Bitcoin gelijk aan crypto en dit is niet vreemd; Bitcoin was de eerste crypto en is ook nu nog steeds verreweg de grootste. Toch kan het ook in 2023 nog steeds interessant zijn om in de Bitcoin te investeren.

Wanneer je een grote klapper wilt maken, kan je een belegging in Bitcoin beter links laten liggen. Doordat de Bitcoin al enorm groot is, zal deze niet nog een keer 100 of zelfs 1000 keer zoveel waard worden. Toch heeft de Bitcoin nog steeds veel potentie en veel beleggers denken zelfs dat Bitcoin straks één van de weinige crypto’s is die overblijft.

Toch is beleggen in de Bitcoin ook niet helemaal zonder risico. De blockchain verbruikt bijvoorbeeld veel energie en is ook erg traag. Doordat de Bitcoin de eerste was, blijft deze echter dominant. Sommige mensen geloven dat de Bitcoin in de toekomst € 2 miljoen waard kan worden. Doordat het aantal Bitcoin op de lange termijn daalt, is dit bij een stijgende vraag niet onmogelijk.

Ethereum

Ethereum was misschien wel verantwoordelijk voor de grootste revolutie binnen de crypto wereld tot nu toe. Dankzij Ethereum werd het namelijk mogelijk om zogenaamde ‘slimme contracten’ te ontwikkelen waardoor allerlei decentrale applicaties kunnen worden ontwikkeld.

Met een slim contract is het mogelijk om allerlei processen uit te voeren zonder een centrale tussenpartij. Je zou bijvoorbeeld in de toekomst zelfs een huis kunnen verkopen met een smart contract op de blockchain; het eigendom van het huis en de crypto worden dan automatisch met elkaar verwisseld.

Dankzij de nieuwe ERC-20 standaard werd het bovendien mogelijk voor iedereen om tokens te ontwikkelen op de blockchain van Ethereum. Hierdoor is het aantal cryptomunten na de ontwikkeling van Ethereum sterk gestegen.

De prijs van Ethereum kan in de toekomst stijgen, vooral omdat het netwerk van Ethereum nog steeds volop in ontwikkeling is. Ethereum is bijvoorbeeld overgestapt van proof-of-work naar proof-of-stake waardoor het sneller, goedkoper en energiezuiniger is geworden. Dit is ook hard nodig, aangezien de transactiekosten tijdens de vorige boom enorm opliepen.

Cardano

Cordano lijkt veel op Ethereum, maar werkt altijd al op het energiezuinigere proof-of-stake. Ook uniek aan Cardano is dat er gebruik wordt gemaakt van twee lagen; op één laag worden de transacties uitgevoegd en op een andere laag de contracten. Hierdoor is Cardano sneller dan Ethereum, wat het een interessante concurrent maakt.

Blijf de snelheid en functionaliteit van Cardano echter actief vergelijken met Ethereum; op die manier kun je onderzoeken of het nog steeds interessant is om in Cordano te investeren.

Interessant aan Cardano is dat deze cryptomunt echt ontwikkeld is aan de hand van wetenschappelijk onderzoek. Een groot team aan academici proberen dan ook oplossingen te bieden voor hedendaagse uitdagingen.

Polkadot

Een andere potentieel beste crypto is Polkadot. Juist doordat er zoveel cryptomunten bij zijn gekomen, is het soms lastig om alle verschillende projecten met elkaar samen te werken. Polkadot maakt het echter mogelijk voor applicaties om met verschillende blockchains te communiceren.

Zelf ben ik ook enthousiast over de sharding techniek die wordt toegepast binnen het netwerk. Met deze techniek hoeven transacties niet door de hele blockchain te worden goedgekeurd, maar slechts door een deel. Dit scheelt natuurlijk veel rekenkracht en daardoor kosten.

Binance coin (BNB)

De Binance Coin is de cryptomunt van de exchange Binance en kan op het platform voor allerlei dingen gebruikt worden. Je ontvangt met de Binance Coin bijvoorbeeld korting op je transactiekosten, maar je kunt de munt ook gebruiken om cashback te ontvangen op de creditcard.

De Binance Coin is sinds de lancering enorm in waarde gestegen, maar het is maar de vraag of deze stijging ook in de toekomst zal doorzetten. Binance heeft wereldwijd last van de steeds strengere regelgeving, waardoor de cryptomunt al aardig wat aan waarde heeft verloren.

Wanneer je in Binance Coin wilt beleggen, is het dan ook belangrijk om de laatste ontwikkelingen rondom de exchange goed in de gaten te houden. Binance is in ieder geval van plan om de helft van de cryptomunten te ‘verbranden’ waardoor de voorraad afneemt wat gunstig kan zijn voor de koers.

Solana

Solana is een andere, bekende concurrent van Ethereum. Veel kinderziektes van Ethereum zijn bij deze blockchain opgelost. Transacties kunnen bijvoorbeeld sneller worden uitgevoerd en de transactiekosten liggen een stuk lager.

Wel is het belangrijk om ook de ontwikkelingen bij Ethereum goed in de gaten te houden. Na de overgang van proof of work naar proof of stake, zijn de transactiekosten op Ethereum ook flink gedaald. Onderzoek daarom constant of Solana nog toegevoegde waarde biedt in vergelijking met de concurrentie.

Ripple

Een andere populaire crypto die vaak de beste cryptomunt wordt genoemd, is Ripple. Ripple is wel anders dan veel andere cryptomunten, aangezien het platform niet gedecentraliseerd is Ripple werkt samen met banken en andere financiële instanties, waardoor er juist veel centrale controle is.

Het doel achter Ripple is duidelijk; ze willen het goedkoper maken om geld te versturen naar een ander land. Hiervoor maken ze niet gebruik van blockchain technologie, maar van het zogenaamde Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA).

Toch is Ripple naar mijn mening een beetje een vreemde eend in de bijt, aangezien de crypto juist absoluut niet decentraal is. Verdiep je daarom goed in het project, voordat je investeert.

Chainlink

Ook Chainlink is op veel manieren te vergelijken met Ethereum, aangezien je ook op dit netwerk slimme contracten kunt opstellen. Chainlink lost echter een uniek probleem van Ethereum op, door het mogelijk te maken met behulp van een Oracle oom externe data te verwerken in een contract. Externe data kan een contract wel weer minder betrouwbaar maken, waardoor er wel een duidelijke keerzijde aan zit.

Polygon (MATIC)

Polygon kan gebruikt worden als extra laag op een bestaande blockchain. Je kunt Polygon bijvoorbeeld gebruiken om transacties op Ethereum uit te voeren. Deze transacties zijn alsnog veilig, direct en veel goedkoper.

Tegelijkertijd is het de vraag of er nog bestaansrecht is voor Polygon, nu Ethereum zelf ook veel sneller is geworden. Alhoewel Polygon vroeger een goede investering was, is het nu misschien niet meer de beste crypto om te kopen.

Kunstmatige intelligentie crypto

Met de opkomst van AI of kunstmatige intelligentie, zijn cryptomunten die hiermee bezig zijn ook steeds populairder. In dit artikel kan je in meer details lezen welke AI cryptomunten het beste zijn.

Metaverse en NFT munten

Andere trends in cryptoland zijn de metaverse (een soort tweede realiteit) en NFT’s (dit is bijvoorbeeld decentrale kunst). Wanner je in deze trends gelooft, kan het interessant zijn om in de cryptomunten te investeren die samenhangen met deze projecten.

Je kunt bijvoorbeeld beleggen in Axie Infity (AXS), dit is een spel gebaseerd op Pokémon waarin je monsters tegen elkaar kunt vechten.  Met Decentraland kan je juist investeren in virtueel vastgoed en met Enji Coin kunnen ontwikkelaars NFT’s maken van in-game items.

Welke crypto hebben de hoogste winstpotentie?

Er is niet objectief één beste crypto aan te wijzen. Wanneer je op zoek bent naar een stabiel, lange termijn rendement kan je beter in een bekende crypto investeren zoals de Bitcoin. Wanneer je echter de jackpot wil halen, moet je juist kijken naar de cryptomunten die nog niet zo bekend zijn. Houd er wel rekening mee dat potentieel rendement en risico altijd met elkaar zijn verbonden.

Voor het bepalen van de winstpotentie moet je niet naar de prijs van een crypto kijken. Veel beginnende beleggers maken de fout door te denken dat een crypto met een lage prijs een hogere winstpotentie heeft. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn, aangezien er veel meer van die crypto kunnen bestaan.

Wanneer je wilt weten want de winstpotentie is, kun je dan ook het beste naar de marktkapitalisatie kijken. De marktkapitalisatie is de totale waarde van alle cryptomunten die er op dat moment bestaan. Wanneer er van een crypto 1000 tokens bestaan met elk een waarde van € 10, dan is de marktkapitalisatie € 10.000.

Vergelijk de marktkapitalisatie vervolgens met die van de Bitcoin. Op die manier heb je een aardig idee van de mate waarin de cryptomunt nog kan groeien.

Hoe vind je de beste crypto?

Zelf besteed ik regelmatig tijd aan het vinden van de volgende beste crypto. Hierbij let ik in ieder geval op de volgende factoren.

Let op de roadmap

In de roadmap lees je wat de plannen zijn voor de ontwikkeling van het project. Een goed project heeft altijd een duidelijke roadmap waaruit direct blijkt aan welke elementen van de crypto ze werken.

Wanneer er nieuwe functies uitkomen of wijzigingen worden doorgevoerd, kan dit direct invloed hebben op de koers. Zodra je besluit om in een specifieke crypto te investeren, is het dan ook verstandig om met deze momenten rekening te houden.

Ethereum roadmap

De roadmap van Ethereum

Lees de whitepaper

In de whitepaper kun je direct alle plannen van de ontwikkelaars lezen. Waarvoor wordt de crypto ontwikkeld en wat zijn de exacte functies?

Neem ook de tijd om de ontwikkelaars achter het team te onderzoeken. Onderzoek bijvoorbeeld of ze al veel ervaring hebben met crypto en andere IT zaken.

Wanneer een project geen of geen betrouwbare whitepaper online heeft staan, kun je eigenlijk beter nooit investeren. Er bestaan namelijk veel crypto scams, waarmee je een groot deel van je inleg kunt verliezen.

Onderzoek de utiliteit

Wanneer je een goede investering wilt doen, is het belangrijk om te onderzoeken wat de functie van de crypto is. Het heeft eigenlijk alleen nut om in een crypto te investeren wanneer de token ook een functie heeft. Tegenwoordig zie je dat veel bedrijven ook maar wat met crypto willen doen en daarom cryptomunten op de markt brengen zonder duidelijke functie. Het is in een vergelijkbaar geval geen goed idee om te investeren.

Onderzoek daarnaast ook de zogenaamde tokeneconomics; worden er bijvoorbeeld nieuwe munten bijgemaakt of staat het aantal vast? Wanneer het aantal cryptomunten vanaf het begin vaststaat, is de kans groter dat de koers stijgt wanneer de munt populairder wordt.

Onderzoek voor de rest ook of de cryptomunt echt decentraal is. Wanneer het grootste deel van de cryptomunten in de handen is van een kleine partij mensen, kan de koers eenvoudig gemanipuleerd worden.

Tips om rekening mee te houden bij crypto investeringen

 • Risicotolerantie: neem de tijd om je risicotolerantie vast te stellen. Beleggen in crypto is altijd risicovol, maar beleggen in kleinere en minder bekende cryptomunten is nog risicovoller. Beleg altijd alleen op een manier waar je ’s nachts niet van wakker ligt.
 • Diversificatie: door je beleggingen te spreiden over verschillende cryptomunten, vergroot je de kans op succes. Wanneer één crypto waardeloos blijkt te zijn, verlies je niet direct je volledige investering. Het kan ook slim zijn om dollar cost averaging toe te passen; je koopt dan op verschillende momenten crypto op.
 • Veiligheid: besteed voldoende tijd aan het beveiligen van je crypto account. Er zijn veel hackers actief die je crypto proberen te stelen. Handel alleen bij een betrouwbare, Nederlandse crypto exchange en stel 2FA in. Wanneer je met grote bedragen belegt, kan het slim zijn om een deel naar een externe wallet te sturen.
 • Persoonlijk plan: stel altijd een persoonlijk plan op dat past bij je situatie. Bepaal wat je budget is en schrijf je doelstellingen op. Op die manier voorkom je dat je veel geld verliest door op onverstandige wijze te investeren.

Is het slim om in crypto presales te investeren?

Je kunt je ook inschrijven op een crypto presale; je kunt op die manier een token kopen voordat het aan het grote publiek wordt aangeboden.

Wanneer je echt veel geld wilt verdienen met crypto is dit je beste kans. De koers ligt namelijk nog laag en je ontvangt bovendien vaak extra kosting.

Toch is meedoen aan een crypto presale voor de meeste mensen geen goed idee, aangezien het erg moeilijk is om dat ene geweldige project te herkennen. Het grootste deel van de cryptomunten wordt uiteindelijk waardeloos en er zijn bovendien veel scammers actief die met crypto presales mensen geld afhandig proberen te maken.

Conclusie: wat is de beste crypto?

Wanneer je naar de marktkapitalisatie en populariteit kijkt, is de Bitcoin nog steeds de beste crypto. Dit betekent echter niet dat Bitcoin de crypto is met de hoogste winstpotentie. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen bestaan er ontzettend veel interessante en veelbelovende crypto projecten. Het kan dan ook zeker de moeite waard zijn om de verschillende projecten te onderzoeken en met elkaar te vergelijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *