Candlesticks lezen: Zo doe je dat!

Candlesticks geven een strijd tussen koper en verkoper weer. Het voordeel hieraan is dat je met candlesticks de toekomstige koers kan voorspellen als je er goed gebruik van maakt. Wil je serieus aan de slag met traden? Dan is het essentieel om candlesticks onder de knie te krijgen.

Wat zijn candlesticks?

Candlesticks zijn een Japanse manier om de koers te lezen. In een candlestick kun je simpelweg zien hoe de koers zich heeft bewogen over de dag of een andere tijdsperiode heen. Het kan er misschien ingewikkeld uitzien, maar als je het concept snapt zijn ze eigenlijk heel makkelijk.

Een candlestick heeft betrekking op een tijdsperiode. Wat deze periode is, is afhankelijk van de candlestick. Zo kan de periode een uur, een dag of zelfs een week zijn.

Candlesticks zijn bedoeld voor het maken van een technische analyse. Door candlesticks te gebruiken, kun je voorspellen wat de koers gaat doen.

In tegenstelling tot een normale koerslijn is het veel makkelijker om patronen te herkennen met candlesticks. Hier wordt vooral gebruik van gemaakt door ervaren beleggers.

Het vinden van het keerpunt in de grafiek is een stuk makkelijker. Hierdoor is het voor beleggers makkelijker om op het dieptepunt te kopen en op het hoogtepunt te verkopen.

Hoe kun je candlesticks lezen?

Het lezen van candlesticks is vrij simpel. Een candlestick bevat een stuk meer informatie dan de normale koerslijn die je gewend bent. Hier staat de volgende informatie in:

  • Open: De openingsprijs van de tijdsperiode
  • Close: De sluitingsprijs van de tijdsperiode
  • High: De hoogste prijs binnen de periode
  • Low: De laagste prijs binnen een periode

candlestick

Kleur geeft de richting aan

De kleur van een candlestick is erg belangrijk. Deze geeft aan of de koers is gestegen of gedaald. Groene candlesticks geven een positieve of stijgende koers aan, terwijl rode candlesticks een negatieve of dalende koers aangeven.

Body & candle uitleg

Een candlestick bestaat uit twee onderdelen: de body en de candle. De body (of het lichaam) van een candlestick is het dikke gedeelte. Deze geeft de openings- en sluitingsprijs van de periode aan. Bij een groene candlestick staat de openingsprijs onderaan en de sluitingsprijs bovenaan. Bij een rode candlestick staat de openingsprijs bovenaan en de sluitingsprijs onderaan.

De candle, ook wel de schaduw van de candlestick, geeft de hoogste en de laagste prijs binnen de periode weer. Vanzelfsprekend staat de hoogste prijs bovenaan en de laagste onderaan.

Periode

De periode van een candlestick is een belangrijke factor. Een candlestick geeft namelijk de beweging van een koers weer binnen een bepaalde periode. Deze periode kan een uur, een dag, een week, een maand of zelfs een jaar zijn.

Je kunt beter kijken naar de sterkte van een candlestick dan naar de periode. Er is sprake van een sterke candlestick als de openingsprijs dicht bij het laagste punt ligt en de close bij het hoogste punt. Hierdoor heeft de candlestick een grote body en een kleine candle.

Als een candlestick erg sterk is, betekent het dat er een sterke stijgende beweging is. Kortom, de kopers hebben weinig weerstand gekregen van de verkopers.

Candlesticks vormen samen een trend

Candlesticks vormen samen een trend waaruit je af kunt lezen hoe het ervoor staat met de markt. Een andere benaming voor candlesticks is price action. Hiermee zie je hoe de verhouding tussen kopers en verkopers is.

Als het aantal kopers toeneemt, zal de prijs stijgen om ervoor te zorgen dat er voldoende aanbod is. Vanuit candlesticks kun je goed zien hoe dit zich ontwikkeld.

candlestick-grafiek

Eén partij wint duidelijk

Er is altijd één partij die duidelijk wint. Dit kun je zien aan de kleuren van de candlesticks. Als de candlestick groen is, winnen de kopers. Als de candlestick rood is, winnen de verkopers.

Hier kun je als belegger het beste op inspelen. Als koper de overhand hebben, kun je beter gaan kopen. Als de verkopers de overhand hebben, verkoop je liever.

Winst van een bepaalde partij is makkelijk te herkennen door middel van patronen. In beide gevallen geven candlesticks met een grote body aan dat er sprake is van een trend op de markt.

Er zijn verschillende patronen waarmee je een stijging of een daling in de markt kunt herkennen. Om de patronen te herkennen, heb je meestal 2 of 3 candlesticks nodig. Hiermee kun je een bepaalde trend herkennen.

Besluiteloosheid

Door candlesticks kun je ook besluiteloosheid van de markt herkennen. In dat geval is er geen duidelijke trend aanwezig. In de meeste gevallen betekent dit dat de markt door zal bewegen in dezelfde richting. Echter kan de markt ook ineens uitbreken en een sterke trend krijgen naar een bepaalde richting.

Om te zien of je te maken hebt met besluiteloosheid op de markt, is het van belang om meerdere candlesticks met elkaar te combineren. Meerdere candlesticks kunnen patronen vormen die besluiteloosheid laten blijken. Denk daarbij aan een kleine body, waardoor de openings- en sluitingsprijzen erg dicht bij elkaar liggen.

candlestick-besluiteloosheid

Begrijp waar candlesticks voor staan

Candlesticks staan voor een bepaalde beweging van de koers in een bepaalde periode. Door de vorm van de candlesticks zie je hoe de strijd tussen kopers en verkopers zich in een bepaalde periode heeft ontwikkeld.

Candlesticks zijn met elkaar te combineren. Als je dit doet, kun je bepaalde patronen zien die beweging van de koers kunnen voorspellen. Meestal kun je al patronen herkennen door 2 of 3 candlesticks met elkaar te vergelijken. Door candlesticks te combineren, zie je stijgende patronen, dalende patronen of besluiteloosheid.

Candlesticks zijn gemaakt om bewegingen in de koers aan te geven. Ze geven dus aan ‘wat’ en niet ‘hoe’. Daarom zijn ze te gebruiken voor technische analyses, maar kun je bewegingen in de markt niet voorspellen met candlesticks.

Hoe gebruik je candlesticks om de koers te voorspellen?

Ondanks dat er veel andere aspecten zijn die een effect hebben op de koers, is het wel mogelijk om alleen op basis van koersbewegingen een voorspelling te maken. Candlesticks kunnen een goede indicatie bieden van de volgende beweging van de koers.

Door patronen in candlesticks af te lezen, kun je trends herkennen. Deze trends zijn een indicatie van een volgende beweging van de koers.
Echter zal een voorspelling met candlesticks niet doorslaggevend zijn. Er zijn meer factoren die spelen dan alleen de kopers en verkopers. Zorg er daarom altijd voor dat je rekening houdt met de marktomstandigheden voordat je een positie opent op de koers.

Als je candlesticks wilt gebruiken voor een analyse of voorspelling, is het belangrijk dat de markt een aantal kenmerken heeft:

  • Alle belangrijke informatie wordt weergegeven in de huidige prijs
  • Verwachtingen en gevoelens bewegen de markt
  • De koers is continu in beweging
  • De prijs hoeft niet gelijk te zijn aan de werkelijke waarde
  • Als de markt deze kenmerken heeft, kun je een technische analyse maken met een candlesticks koers. Hou wel rekening met de volatiliteit van de markt.
Candlesticks worden voornamelijk gebruikt om een redelijk stabiele markt te voorspellen, zoals de Forex-markt. Als je wilt, zijn ze ook te gebruiken voor een minder stabiele markt, maar dit brengt wel een risico met zich mee: niet alle factoren zijn te voorspellen.
Wil je meer lezen over de verschillende candlestickpatronen die je kunt herkennen? Klik dan hier om de uitgebreide tutorial op beleggen.info te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *