Hoe werkt een gezamenlijke beleggingsrekening?

Met een gezamenlijke beleggingsrekening kan je samen met je beste vriend, partner of buurman beleggen voor een bepaald doel. In dit artikel leer je direct hoe een gezamenlijke beleggingsrekening precies werkt!

Hoe kan je een gezamenlijke beleggingsrekening openen?

Het is niet bij iedere aanbieder mogelijk om via een gezamenlijke beleggingsrekening te investeren. Een voorbeeld van een aanbieder waarbij je kunt investeren met een gezamenlijke beleggingsrekening is Brand New Day, klik hier om direct de website te bezoeken.

Het openen van een gezamenlijke beleggingsrekening is vervolgens eenvoudig; bij het registreren kan je er namelijk voor kiezen om een rekening op twee namen te openen.

Zolang beide partijen legaal een beleggingsrekening mogen openen, kan je dit zonder problemen doen. Het is dan wel belangrijk dat je allebei de benodigde gegevens aanlevert.

gezamenlijke beleggingsrekening

Wat zijn de voordelen van een gezamenlijke beleggingsrekening?

Een gezamenlijke beleggingsrekening is ideaal wanneer je samen met iemand anders een bepaald financieel doel wilt behalen. Door samen periodiek een vast bedrag in te liggen, kan je hier namelijk sneller naartoe werken. Doordat je allebei beslist, haal je bovendien waarschijnlijk minder snel geld van je rekening waardoor je het ook minder snel aan andere doelen uitgeeft.

Wel is het belangrijk om goede afspraken te maken. Soms wil één partner bijvoorbeeld graag zelf beleggen; wanneer deze persoon vervolgens slechte beslissingen neemt kan het resultaat tegenvallen. Door te beleggen met een gezamenlijke beleggingsrekening bij Brand New Day voorkom je deze stress, aangezien je hier automatisch periodiek in één van de fondsen kunt investeren.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zowel zelf als via een gezamenlijke beleggingsrekening te beleggen. Op die manier kan je zelf voor een deel beslissen wat je doet en ook gezamenlijk naar een doel toewerken.

Hoe maak je vervolgens beslissingen?

Je kunt pas wijzigingen aan je rekening doorvoeren, wanneer beide rekeninghouders hiermee instemmen. Dit is op zich logisch; anders zou je buurman de hele rekening plotseling kunnen leegroven.

Bij de meeste gemeenschappelijke rekeningen kan je wel allebei beleggingen uitvoeren. Wanneer dit niet nodig is, kan je ook simpelweg iemand aan een bestaande beleggingsrekening toevoegen.

Samen beleggen met je partner

Wanneer je een beleggingsrekening opent met je partner, is het belangrijk om hier goede afspraken over te maken. Zelf raad ik bijvoorbeeld altijd een samenlevingscontract aan; op die manier kan je duidelijke regels opstellen voor als jullie in de toekomst toch uit elkaar gaan.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat één van de partners meer inlegt dan de andere. Het is dan natuurlijk eerlijker om de beleggingen ook naar ratio te verdelen.

Na een scheiding of break-up kan je de beleggingsrekening opheffen en het bedrag verdelen of je kunt de rekening op één naam laten zetten.

Beleggen met vrienden

Je kunt bij de meeste aanbieders tegenwoordig alleen met één vriend of vriendin samen beleggen. Bij Brand New Day kan je bijvoorbeeld eenvoudig een vriend toevoegen aan je beleggingsrekening.

Vroeger kon je ook als vriendengroep een beleggingsrekening openen, maar banken zijn hier tegenwoordig geen grote fan van. De regels op het gebied van toezicht zijn namelijk dusdanig streng geworden, dat ze zijn gestopt met het aanbieden van dit type rekening.

Je kunt er natuurlijk nog wel voor kiezen om allemaal een losse rekening te openen bij een broker. Op die manier deel je wel de ervaring van beleggen en werk je allemaal naar een doel toe. Dit is misschien nog eenvoudiger ook; bij ruzie of wanneer het doel verandert, heb je geen lastige situatie.

Persoonlijk advies

Persoonlijk zou ik hoe dan ook altijd je afspraken goed op papier zetten. Je weet maar nooit hoe de relatie met je gemeenschappelijke rekeninghouder zich ontwikkelt. Wanneer deze onverhoopt vastloopt, wil je niet plotseling met een financiële strop achterblijven.

Bij Brand New Day kan je met een gemeenschappelijke rekening beleggen in indexfondsen, dit heeft de nodige voordelen:

  1. Je hoeft niet constant tijd en moeite te investeren; je kunt praktisch automatisch beleggen.
  2. De transactiekosten liggen relatief laag bij indexfondsen
  3. Je behaalt een gemiddeld rendement over je beleggingen met een indexfonds.

Klik hier om direct een (gemeenschappelijke) rekening te openen bij Brand New Day!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *