Pensioenbeleggen bijstorten: is dat verstandig?

Toen ik afgelopen week naar de bioscoop was met een vriend kwam het gesprek weer bovendrijven; bijstorten voor je pensioen! Want nu het einde van het jaar in zicht komt, heb je nog een paar dagen over om geld bij te storten voor je pensioen. In dit artikel bespreek ik uitgebreid hoe dit precies werkt.

Wat is pensioenbeleggen?

Het principe achter pensioenbeleggen is duidelijk: je bouwt dan vermogen op voor je pensioen door te beleggen.

Wanneer je als werknemer voor een bedrijf werkt bouw je al automatisch pensioen op naast je aow. Je kunt er echter ook voor kiezen om zelf meer pensioen op te bouwen met een zogenaamde pensioenrekening: dit werkt via een geblokkeerde rekening.

Een goede partij waar je pensioenbeleggen kunt uitproberen is Brand New Day, klik hier om deze aanbieder uit te proberen.

Hoe werkt pensioenbeleggen?

Wanneer je belegt voor je pensioen, kan je vermogen opbouwen in box 1. Het bedrag dat je stort op de geblokkeerde rekening, kan je namelijk direct weer afschrijven van je inkomsten in box 1. Hierdoor krijg je belastingen terug, waardoor de belastingdienst dus eigenlijk meebetaalt aan je pensioen.

Wanneer je in 2023 €50.000 verdient, betaal je bijvoorbeeld €18.465 aan belasting. Wanneer er jaarruimte over is, kan je €5.000 beleggen op een pensioenrekening; je betaalt in dit geval maar €16.618 aan belasting. De belastingdienst betaalt in dit geval €1.847 mee wat neerkomt op ruim 36%! In zekere zin zou je kunnen stellen dat je op die manier direct een mooi rendement behaalt op je belegging.

Een extra voordeel is dat dit bedrag ook vrijgesteld is van je vermogensrendementsheffing in box 3. Wanneer je hier al belasting betaalt ontwijk je dit ook tot na je pensioen!

Wanneer krijg je dit bedrag dan?

Het bedrag dat je stort komt wel op een geblokkeerde rekening te staan: je kunt hier dan ook niet zomaar aankomen.

Pas na je pensioen kan je het geld vervolgens als bruto inkomen laten uitkeren. Je betaalt hier vervolgens wel in box 1 belasting over, maar na je pensioen liggen de belastingtarieven een stuk lager aangezien je niet meer voor de aow hoeft te betalen.

Bovendien kan je doordat je met een groter bedrag belegt, gemakkelijker een fors bedrag opbouwen. Een pensioenrekening kan dan ook erg aantrekkelijk zijn. Het mooie is dat je bij Brand New Day deze optie helemaal automatisch kunt uitproberen!

Hoeveel mag je storten?

Je mag niet onbeperkt geld storten op je pensioenrekening: de jaarruimte bepaald hoeveel je nog mag storten. Ook kan je jaarruimte uit jaren uit het verleden gebruiken, dit heet ook wel de reserveringsruimte. Wanneer je echt veel ruimte over hebt (bijvoorbeeld als ondernemer) kan je soms je gehele inkomen op een pensioenrekening storten.

Ik zou je aanraden om gebruik te maken van de jaarruimte calculator van Brand New Day. Op die manier kan je snel berekenen hoeveel je nog mag storten.

Brand New Day jaarruimte berekenen

Eigen ervaring

Ik denk op het moment van schrijven ook nog over een extra storting na. Ik heb zeker veel ruimte, ook omdat ik in het verleden nooit van deze ruimte gebruik heb gemaakt.

Wel is het belangrijk om altijd je persoonlijke situatie te bekijken. Wanneer je bijvoorbeeld een fors bedrag nodig hebt om een huis te kopen, kan een pensioenrekening juist in de weg zitten aangezien het geld wel echt een lange tijd vaststaat.

Bereken daarom goed voor jezelf welk bedrag je op het moment kunt missen. Het is zeker verstandig om vroeg over je pensioen na te denken; door het effect van rente op rente maak je namelijk meer kans wanneer je vroeg begint op een hoog eindrendement.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *