Zakelijk of privé beleggen: wat is beter?

Ben je benieuwd of het slimmer is om zakelijk of privé te beleggen? In dit artikel lees je direct wat de verschillen tussen privé en zakelijk beleggen zijn, zodat je een goede beslissing kunt nemen.

Wat is zakelijk beleggen?

Wanneer je zakelijk belegt, beleg je met het vermogen van je onderneming. Je hebt hiervoor een speciale ‘zakelijke’ beleggingsrekening nodig, wat niet mogelijk is bij elke broker. Een voorbeeld van een betrouwbare partij waarbij je zakelijk kunt beleggen is Brand New Day, klik hier om direct een account te openen bij deze aanbieder.

Je kunt ook indirect zakelijk beleggen door het geld in je bv uit te lenen naar jou as privé persoon. Je betaalt vervolgens rente aan je bedrijf, maar je hoeft geen dividendbelasting te betalen. Het uitlenen van geld aan jezelf kan erg aantrekkelijk zijn, maar het is wel aan te raden om dit goed door te nemen met een financieel adviseur.

Wat is privé beleggen?

Wanneer je privé belegt, beleg je onder je eigen naam. Je opent dan een beleggingsrekening op je eigen naam en je bedrijf heeft hier verder niets mee te maken.

Belasting over zakelijk beleggen

Wanneer je zakelijk belegt, zijn je daadwerkelijke beleggingsresultaten belastbaar. Als ondernemer moet je ieder jaar aangifte doen van de resultaten binnen je bv; deze belasting heet ook wel de vennootschapsbelasting.

Winsten en verliezen kunnen erg schommelen, waardoor je beleggingen soms een aftrekpost zullen zijn en er soms juist voor zullen zorgen dat je meer belasting moet betalen. Je geeft het resultaat op je zakelijke belegging elk jaar op binnen je aangifte VPB. In 2023 bedraagt het belastingpercentage tot €200.000 19% en daarboven 25,8%.

Het is ook met een eenmanszaak mogelijk om zakelijk te beleggen. Je geeft het positieve of negatieve resultaat dan direct op binnen je box 1 belastingen.

Zakelijk beleggen

Belastingen over privébeleggen

Wanneer je in privé belegt, betaal je een vast belastingpercentage over je belegde vermogen. Er geldt wel een vrijstelling, waardoor je over de eerste €57.000 sowieso geen belasting hoeft te betalen.

Wat is het verschil tussen zakelijk en privé beleggen?

Het grootste verschil tussen zakelijk en privé beleggen, is dat wanneer je zakelijk belegt het daadwerkelijke rendement wordt belast. Wanneer je privé belegt, rekent de belastingdienst meteen fictief percentage. Wanneer het daadwerkelijke rendement veel lager ligt dan dit fictieve percentage, kun je een bezwaarschift insturen. In het verleden heeft dit geholpen en moest de belastingdienst spaarders bijvoorbeeld veel geld terugbetalen.

Wat is beter: privé of zakelijk beleggen?

Welke manier van beleggen beter is, hangt van je situatie af. Wanneer je een laag rendement verwacht, kan het verstandiger zijn om zakelijk te beleggen. Alleen het daadwerkelijke rendement wordt belast, waardoor je niet een te hoog percentage betaalt over een fictief rendement dat je niet behaald.

Wanneer je echter een klein vermogen bezit en weinig belegt, kan het sowieso interessanter zijn om privé te beleggen. Wanneer je onder de vrijstelling blijft, betaal je namelijk helemaal geen belasting. Bovendien kan je in box 3 ook je schulden wegstrepen, waardoor een DUO lening met een laag rentepercentage bijvoorbeeld erg aantrekkelijk kan zijn.

Wanneer je privé of zakelijk wilt beleggen, kan je uiteindelijk goed terecht bij Brand New Day. Klik hier om direct een account te openen & begin met (zakelijk) beleggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *