SpaceX aandelen kopen (2024): hoe kan je beleggen in SpaceX?

Denk je erover na om SpaceX aandelen te kopen? In dit artikel lees je direct of het verstandig is om te beleggen in aandelen SpaceX. Ook lees je hier alles over de toekomstige beursgang van dit succesvolle bedrijf van Elon Musk.?

Hoe kan je SpaceX aandelen kopen?

Je kunt SpaceX en andere ruimtevaartaandelen kopen bij een online broker. In het onderstaande overzicht zie je direct bij welke betrouwbare brokers je terecht kunt:

BrokerKostenAanmelden
Freedom24 logoGratis demo + tot 8,76% rente + beleggen zonder kosten in 1 maandAanmelden
€0 aan kosten voor aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing.Aanmelden
DEGIRO brokerBeleg gratis onder voorwaarden in ETF's uit de kernselectie.Aanmelden

Bij sommige brokers kan je beleggen zelfs zonder risico uitproberen met een gratis demo. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor beginnende beleggers.

Kan je SpaceX aandelen kopen?

SpaceX aandelen kopenHet is op het moment van schrijven niet mogelijk om SpaceX aandelen te kopen, aangezien het bedrijf nog niet genoteerd staat op de beurs. Je kunt echter wel indirect in het succes van SpaceX beleggen door aandelen te kopen van één van deze ondernemingen:

  • Bank of America: de Bank of America heft $250 miljoen geïnvesteerd in SpaceX.
  • Alphabet: ook Alphabet heeft met $1 miljard fors in het bedrijf geïnvesteerd en bezit daarmee 10% van de aandelen.

Door Alphabet aandelen te kopen, word je dus ook voor een klein deel mede-eigenaar van SpaceX. Het is wel belangrijk om dit in perspectief te plaatsen. Op het moment van schrijven is SpaceX $1600 miljard waard, terwijl SpaceX naar schatting $150 miljard waard is. Alphabet bezit 10% van de aandelen wat neerkomt op $15 miljard, waardoor iets minder dan 1% van de aandelenkoers van Alphabet bepaald wordt door SpaceX.

Wanneer je investeert in Bank of America of Alphabet, is het belangrijk om ook de volledige bedrijfsactiviteiten & -resultaten goed door te nemen.

Als alternatieve investering kan je beleggen in Virgin Galactic, het ruimtevaartbedrijf van Richard Brandson. De koers beweegt ook als een raket; hij steeg naar meer dan $ 45 om weer in te zakken naar $3.

Waarom kan het interessant zijn om in SpaceX te beleggen?

  • Revolutionair: de private ruimtevaart is relatief nieuw, wat betekent dat er nog veel ruimte is voor groei. Dit brengt natuurlijk ook weer risico’s met zich mee, aangezien de ontwikkeling onzeker is.
  • Duurzaamheid: ruimtevaart heeft niet bepaald een duurzaam karakter, maar SpaceX legt hier wel de nadruk op. Indrukwekkend is bijvoorbeeld de raket die na gebruik weer kan landen, dit bespaart maar liefst 30% van de kosten!
  • Starlink: Starlink mag in totaal maar liefst 50.000 satellieten lanceren die bovendien steeds kleiner worden. Via het Starlink systeem kan de hele wereld uiteindelijk voorzien worden van internet en dit bedrijf is momenteel nauw verbonden met SpaceX.
  • NASA: commerciële voertuigen mogen tegenwoordig van de ISS gebruikmaken en de NASA heeft bovendien SpaceX recent $1 miljard betaald voor een contract. Dit soort samenwerkingen kunnen investeringen in SpaceX aandelen extra aantrekkelijk maken.

Wat zijn de risico’s van het kopen van SpaceX aandelen?

  • Milieu: één raketlancering kost enorm veel benzine en duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Wanneer overheden plezier ruimtereizen gaan verbieden (of zwaar gaan belasten), dan kan dit de resultaten van het bedrijf sterk beïnvloeden.
  • Speculatief: de koersen van nieuwe, speculatieve bedrijven kunnen snel stijgen en dalen. Kijk bijvoorbeeld naar het koersverloop van Gamestop of een willekeurig cannabis bedrijf.
  • Rijke mensen: tot vooralsnog zijn de ruimtereizen die dit soort bedrijven aanbieden eigenlijk alleen betaalbaar door echt rijke mensen.

Conclusie: wel of niet SpaceX aandelen kopen?

Wanneer het mogelijk wordt om aandelen SpaceX te kopen, vraag je jezelf waarschijnlijk af of dit verstandig is. Een belegging in SpaceX is waarschijnlijk hoog speculatief, je moet dan ook comfortabel zijn met een hoog risiconiveau.

Persoonlijk beleg ik niet in bedrijven als SpaceX, omdat ik het verdienmodel te onzeker vindt. De druk op het milieu en het feit dat de kosten enorm hoog liggen (voor één vlucht), maken de business case wel erg specifiek. Bovendien heeft Elon Musk een behoorlijk ego en vindt hij het misschien vooral stoer om raketten de ruimte in te sturen.

Wanneer je ruimtevaart echter erg interessant vindt en vertrouwen hebt in de toekomst van het bedrijf, kan je een belegging in SpaceX aandelen zeker overwegen.

Veelgestelde vragen over SpaceX

Wanneer gaat SpaceX naar de beurs?
Het is nog niet bekend of en wanneer SpaceX naar de beurs gaat. Momenteel is SpaceX nog in ontwikkeling en Elon Musk gaf al aan dat hij het bedrijf alleen naar de beurs wilt brengen wanneer het winstgevend is.
Wat zijn de toekomstplannen van SpaceX?
In de toekomst van wil Elon Musk een kolonie stichten op Mars en het bedrijf wil vluchten voor toerisme gaan aanbieden. Het is in ieder geval interessant om de ontwikkelingen binnen het bedrijf van Elon Musk goed in de gaten te houden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *