Wat is compound interest bij beleggen

Wat is compound interest bij beleggen?

Compound interest effect werd door Einstein beschreven als het achtste wereldwonder en de rijkste mensen op aarde – zoals Warren Buffett en Jeff Bezos – zweren hierbij. Sterker nog, door het rente-op-rente effect zijn de meeste miljonairs, en zeker miljardairs, rijk geworden. Maar wat is nou precies dit magische proces en hoe kan jij hier het beste gebruik van maken? In dit artikel bieden we je een handvat aangaande het betoverende compound interest effect.

Compound interest, of rente-op-rente, is het maken van (nieuw) rendement over het eerder al gemaakte rendement. Dit klinkt wat lastig en abstract, maar is in de praktijk eigenlijk heel eenvoudig. Met een voorbeeld zal het een en ander al snel duidelijk worden:

Wanneer je besluit een bedrag van €1.000 te beleggen tegen een rendement van 10%, dan zal het bedrag in jaar 2 zijn uitgegroeid tot €1.100. Je behaalt immers een winst van €100 in jaar 1. In jaar 2 zal de winst echter €110 – en niet €100 – bedragen. Dit is het magische rente-op-rente effect. Het vermogen komt dan uit op €1.210. In de volgende jaren bedraagt het belegd vermogen

respectievelijk €1.331, €1.464, €1.610. In vijf jaar is het bedrag van €1.000 naar €1.610 gegroeid.

Compounden zorgt voor een soort sneeuwbaleffect. Je behaalt niet alleen rendement op de initiële investering, maar ook op het al behaalde rendement. In het begin zal het effect maar minimaal zijn, maar op een lange termijn heeft het een gigantisch effect. Laten we eens kijken hoe sterk dit effect exact is.Quote Einstein over Compound Interest

Hoe kun je het beste compounden?

Het is logisch dat je na het lezen van het bovenste stuk denkt: allemaal leuk en aardig dat compounden, maar hoe maak ik er gebruik van? Het goede nieuws is dat dit vrijwel automatisch gaat. Zolang je geen geld terugstort, waardoor het rente-op-rente effect stopt of een negatief rendement behaalt, geniet je vanzelf van het compound interest effect. Compounden kan het beste als je lange tijd het belegde geld laat werken.

Om optimaal gebruik te maken van het rente-op-rente effect is het belangrijk om een relatief goed rendement te genereren. Het verschil tussen een jaarlijks rendement van 7% en een jaarlijks rendement van 10% is enorm groot. In de tabel hieronder is het verschil te zien over verschillende periodes uitgaande van een startbedrag van €1.000.

 

7% rendement

10% rendement

10 jaar

€1.967

€2.593

20 jaar

€3.869

€6.727

30 jaar

€7.612

€17.449

40 jaar

€14.974

€45.259

Het verschil is immens groot en word bij een langere periode ook steeds groter. Het is dus belangrijk om je rendement te maximaliseren. Op deze manier maak je optimaal gebruik van compound interest. Daarbij komt het feit dat het rente-op-rente effect krachtiger wordt bij een langere periode. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met beleggen, zodat je gebruik kan maken van een lange beleggingshorizon.

Wil jij weten hoe de beste belegger van de wereld belegt?

Maak kennis met Warren Buffett 

Leer hoe je geweldige bedrijven spot

Ontdek welke regels Warren zo succesvol maken

Download het e-book Gratis

Compound interest formule en toepassing

Het is mogelijk om het verwachte resultaat aangaande je beleggingen te berekenen. De formule van compound interest is: 𝐴 = 𝑃 ∗ (1 + 𝑅)𝑥

Hierbij geldt:

  • A = het eindbedrag P = het startbedrag
  • R = het jaarlijkse rendement (in decimalen – gedeeld door 100).
Geld stapelt op net als bij Compounden van geld

Zo bereken je het compound effect

Een bedrag van €1.000 belegt tegen 8% rendement per jaar voor een periode van 32 jaar zal uitgroeien tot: €1.000 * (1 + 0.08 )³² = €11.737.

Om een zo hoog mogelijk eindbedrag te bereiken, om bijvoorbeeld eerder met pensioen te kunnen, is het belangrijk om naar alle onderdelen van de formule te kijken. Een groot startkapitaal is belangrijk, omdat het een boost geeft aan het compound interest effect. Daarnaast is het rendement cruciaal: hoe hoger het rendement, hoe harder het compounden gaat. Tot slot speelt de periode de belangrijksterol. Hoe langer je je vermogen kan compounden, hoe groter het eindkapitaal zal zijn.

Periodiek ‘nieuw geld’ bijstorten verhoogt je uiteindelijke kapitaal enorm, vooral als je horizon lang is.

Je kunt hier makkelijk de compound interest berekenen. 

Compound interest bij beleggen en sparen

Rendement op de beurs verschilt behoorlijk van rendement op een spaarrekening. Op een spaarrekening krijg je een vaststaande rente. Deze is tegenwoordig extreem laag, waardoor spaarders een negatief reeël rendement ontvangen (omdat de inflatie nog verwerkt moet worden in de waarde van het geld). Een negatief rendement maakt het compounden dan ook erg lastig.

Met een rente van bijvoorbeeld 0,50% zou een bedrag van €1.000 verdubbelen in maar liefst 144 jaar. Na twintig jaar zou deze €1.000 gegroeid zijn naar slechts €1.104. Aandelenmarkten stijgen gemiddeld met 7% per jaar. Een bedrag van €1.000 zou in dezelfde periode €3.869 zijn geworden. Dat is maar liefst 3,5 keer meer. Je hebt maar 10,5 jaar nodig om het bedrag te verdubbelen.

Bovendien werkt compound interest op de beurs net iets anders dan op de gemiddelde spaarrekening. De rente op een spaarrekening is namelijk iets dat je effectief ontvangt. Op de beurs worden aandelen in relatieve waarde uitgedrukt. Wanneer je aandelen koopt, vertegenwoordigen deze aandelen 100% van de waarde. Als je in jaar 1 en 2 een rendement van 7% genereert, dan is de totale waarde 114,49%. Het compounding effect is op de beurs dus een stuk sterker.

Het is ook mogelijk om te compounden met dividend. Het geld dat namelijk vrijkomt bij dividend, kun je herinvesteren. 

Aandelen Analyse Tool Pro
Zelf compounders zoeken? Gebruik de Aandelen Analyse Tool!

Conclusie compound interest & compounden

Compounden is iets wat beleggers niet mogen negeren. Het is ontzettend krachtig en kan de sleutel zijn naar financiële vrijheid. Het is aan te raden om dit effect eens voor jezelf te visualiseren via de bovengenoemde formule of een online tool. Daarnaast is het verstandig om zo snel mogelijk te starten, zodat je optimaal profiteert van het rente-op-rente effect. Wacht niet langer en verspil je meest waardevolle bezit – tijd – niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *