Wat is dividend yield on cost en is het zinvol

Wat is dividend yield on cost en is het zinvol?

Dividend is voor beleggers een belangrijk onderdeel van het totaalrendement. Voor échte dividendbeleggers is dit zelfs nóg belangrijker. Veel dividendbeleggers kijken naar de dividend yield on cost en in dit artikel bespreken we wat het is en of het zinvol is.

Wil je meer weten over dividend? Ik heb een aparte pagina vol met artikelen over dividend

Dividend yield on cost is het dividendrendement van een aandeel afgezet tegen de inkoopprijs per aandeel. Ter illustratie; als een belegger een aandeel 5 jaar geleden voor ongeveer €20,- koopt en het huidige dividend is €1,50, dan is de Yield on cost 7,5%. Yield on cost wordt regelmatig afgekort met YOC en laat zich het beste vertalen tot het dividendrendement o.b.v. de kosten.

Verwar het niet met current dividend yield

De current dividend yield (vertaald; huidig dividendrendement) is niet hetzelfde. Current dividend yield is namelijk het huidige rendement en gaat dus over het dividendrendement afgezet tegen de huidige koers.

Wanneer is dividend yield on cost interessant?

Beleggers die focussen op de groei van het dividend rekenen vaak hun yield on cost uit. Het dividendrendement is vaak bij aanschaf nog niet zo hoog, maar als dit dividend groeit, wordt het dividend hoger ten opzichte van de kosten die ervoor zijn betaald. Zo kan een yield on cost stijgen naar 10% en dat klinkt voor veel beleggers al aantrekkelijker dan bijvoorbeeld een dividendrendement van 2,5%. Het is niet ongebruikelijk voor lange termijn beleggers om een aandeel te bezitten waarbij het huidige dividendrendement jaarlijks de helft is van de originele aanschafprijs van het aandeel.

Om de yield on cost te berekenen is het handig om de aankoopprijs bij te houden. Een beleggingsportefeuille kan hierbij helpen en biedt een aparte pagina speciaal voor dit dividend.

Beleggingsportefeuille Dividend
De beleggingsportefeuille rekent automatisch de Yield on Cost uit

Wat zijn de nadelen van een yield on cost?

Beleggers moeten zich niet blindstaren op een yield on cost want dit kan erg misleidend zijn. Als een yield on cost hoger is dan een current yield van een ander aandeel, maakt dit nog niet beter, aangezien de current yield van het aandeel dat je bezit, lager kan liggen. Daarom is het goed om naar het dividend uitgedrukt in euro’s of dollars te kijken om dit beter te vergelijken. Het kan dan juist beter zijn om het huidige aandeel te verkopen en het andere aandeel te kopen, omdat je uiteindelijk meer dividend krijgt uitgedrukt in valuta.

Bovendien is een dividendrendement niet het enige dat telt. Je kunt wel een hoge yield on cost bereikt hebben door het aandeel lang aan te houden, maar als de koers van andere aandelen harder is gestegen dan jouw aandeel, kun je minder genieten van het rendement-op-rendement effect en kan het totaalrendement tegenvallen. 

Een voorbeeld van Yield on Cost (YOC)

Jan heeft al erg lang aandelen in bezit. In zijn portfolio heeft hij een grote positie van het bedrijf ABC die hij 15 jaar geleden heeft gekocht voor €10,- per aandeel. Toen hij het aandeel ABC kocht, was het dividendrendement 5%. Dat is €0,50 per aandeel ABC.

In elke jaar na zijn aankoop, steeg het dividend met €0,20 per jaar. Nu krijgt hij dus zo’n €3,50 dividend per aandeel en dat is een mooie yield on cost van 35% (3,5 dividend delen door 10 per aangekocht aandeel). Ondertussen is het aandeel ook meer waard geworden en noteert het nu €50,- per aandeel. Het huidige rendement nu is dus 7% (3,5 dividend delen door 50 per aandeel).

Jan is supertrots op zijn yield on cost. Hij krijgt immers 35% rendement per jaar op zijn aandelen in de vorm van dividend. Jan is ondertussen ook op zoek naar andere aandelen maar kan geen dividendaandelen vinden met een current yield die hoger ligt dan 35%. 

Helaas maakt Jan hier een denkfout die veel beleggers maken. Als hij de aandelen verkoopt voor €50,- per stuk en op zoek gaat naar een dividendrendement die beter is, is de enige voorwaarde dat het dividendrendement hoger is dan 7% (gelijk aan €3,50) die hij daar nu voor krijgt. Een gemiste kans want hiermee krijgt hij per saldo meer dividend ondanks dus dat zijn yield on cost dan weer lager is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *