Wat is het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF

Wat is het verschil tussen een accumulerende ETF en een distribuerende ETF?

Particuliere investeerders beleggen graag in een ETF. Dat komt omdat een ETF vaak een prima rendement heeft en het risico verkleind omdat je beter gespreid bent dan in een los aandeel. Misschien ben je in jouw onderzoek al de termen accumulerende of distribuerende ETF tegen gekomen en vraag je je af wat het is. In dit artikel geef ik hier antwoord op en wat beste optie is.

Tip: bij DEGIRO kan je zonder commissies beleggen in ETF’s uit de kernselectie, klik hier om een account te openen. je kunt er ook voor kiezen om met een gratis demo te beleggen in ETF’s bij eToro.

Een accumulerende ETF (Exchange Traded Fund) is een type ETF waarbij het dividend automatisch wordt herbelegd in de ETF, in plaats van het uit te keren aan de aandeelhouder. Dit zorgt voor een hoger rendement omdat de waarde van de ETF stijgt doordat er geen cash uit de ETF wordt gehaald. Het herbeleggen van het dividend kan een goede manier zijn om het rendement te verhogen op de lange termijn.

Een voorbeeld van een accumulerende ETF is de Vanguard FTSE All-World ETF USD Accumulation

Accumulerende ETF
Voorbeeld van een accumulerende ETF

Wat is een distribuerende ETF?

Een distribuerende ETF is een vorm van een ETF die dividend uitkeert aan beleggers. Dit type ETF keert regelmatig een deel van de winst uit die is gegenereerd uit de aandelen die het bezit. Hierdoor leggen beleggers geld in en ontvangen ze ook geld terug in de vorm van uitgekeerde dividend. Beleggen in een distribuerende ETF kan dus een stabiel inkomen opleveren.

Een voorbeeld van een distribuerende ETF is de iShares China Large Cap UCITS ETF USD

Distribuerende ETF
Voorbeeld van een Distribuerende ETF

Wat is het verschil tussen accumulerende ETF's en distribuerende ETF's?

Er is een verschil tussen een accumulerende en een distribuerende ETF. Een distribuerende ETF keert het ontvangen dividend uit en bij een accumulerende ETF wordt het dividend direct herbelegd in de ETF. Hierdoor lijkt het rendement van een accumulerende ETF hoger maar dat komt dus door het herbelegde dividend. 

Wat zijn de risico's van accumulerende ETF en distribuerende ETF?

Er zijn niet echt risico’s verbonden aan een accumulerende en distribuerende ETF die een andere ETF niet heeft. Dividend is echter wel een belangrijk onderdeel van het totaal rendement en er ontstaat een risico dat je hebt ontvangen dividend van een distribuerende ETF aan minder slimme dingen uitgeeft. 

Veel Belgen hebben de voorkeur voor een accumulerende ETF omdat er dan geen dividend naar de aandeelhouder stroomt en daar dus ook geen dividendbelasting over betaald kan worden.

Hoe herken je het type ETF?

De naam van de ETF bestaat meestal uit een merk, dan een specifiek kenmerk (zoals een index die het volgt) en vervolgens wat afkortingen. Meestal staat in één van die afkortingen ‘acc’ of ‘dis’. Daar herken je het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF aan. Daarnaast vind je altijd op de product pagina van de beheerder van de ETF wat het dividendbeleid is.

Tip: ik heb een apart artikel geschreven over de namen en afkortingen in een ETF naam

Is een accumulerende of distribuerende ETF beter?

Een accumulerende ETF is niet beter dan een distribuerende ETF en ook niet andersom. Mijn persoonlijke voorkeur gaat echter wel uit naar een accumulerende ETF omdat het dividend dan in de ETF blijft en direct herbelegd wordt. Dat scheelt mij weer een handeling (en een beslissing) en voorkomt dat ik verkeerde keuzes maak. Herbeleggen is namelijk vrijwel altijd de beste optie voor het beste rendement. 

Maar als jij iemand bent die bijvoorbeeld het dividend wil gebruiken om van te leven, moet je natuurlijk een distribuerende ETF pakken. Het is daarom maar net wat jouw persoonlijke voorkeur is. Heb je geen specifiek doel voor het dividend? Dan is in mijn ogen in ieder geval een accumulerende ETF beter. Je kunt dan meer profiteren van het compound interest principe

Tip: Ik heb een apart artikel geschreven over dividend ETF’s bij DEGIRO

Beleggingsportefeuille
Makkelijk jouw rendement berekenen? Download de Beleggingsportefeuille!

Conclusie: accumulerende ETF vs distribuerende ETF, welke is beter?

Er zijn van veel ETF’s zowel een accumulerende als een distribuerende ETF versie te koop. Het enige verschil is dat de eerste het dividend direct herbelegd en de andere uit periodiek (meestal 1x per kwartaal) uitkeert. Als je geen specifiek doel hebt voor het dividend, kun je beter een accumulerende ETF nemen zodat het dividend direct wordt herbelegd. Zo profiteer je van het rente op rente effect. Er zijn verder geen specifieke risico’s die voor de ene type ETF wel gelden en voor de andere niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *