Steeds meer jongeren houden zich bezig met beleggen, en dat is goed nieuws! Wanneer je als student al begint met beleggen, is het namelijk veel makkelijker om een groot vermogen op te bouwen. In dit artikel bespreken we alle inns-and outs die je moet weten wanneer je jong wilt beginnen met beleggen.
Inhoudsopgave
Waarom is het aantrekkelijk om jong te beleggen?
De belangrijkste factor die succes op de beurs bepaald is tijd en wanneer je jong begint, heb je meer tijd. Op de korte termijn is de beurs namelijk erg onvoorspelbaar en kan je fors verliezen. Wanneer je echter een langere termijn hebt om te beleggen, is de kans op succes een stuk groter.
Een andere reden waarom het juist interessant is om jong te beleggen, is dat je meer kunt profiteren van rente op rente of compound interest. Je kunt het rendement dat je met je belegging behaald namelijk steeds weer opnieuw beleggen. Wanneer je dit slim doet, kan je vermogen snel in waarde stijgen. Ben je benieuwd hoe snel? Klik dan hier & ontdek met onze calculator hoeveel vermogen je kunt opbouwen wanneer je er vroeg bij bent!
Hoe kun je wanneer je jong bent beleggen?
Ook jongeren kunnen gewoon een beleggingsrekening openen en steeds meer brokers richten zich juist op deze doelgroep. Bij veel brokers kan je namelijk al vanaf €10 beleggen en je betaalt vaak geen vaste commissies. Hierdoor is het ook mogelijk om met erg kleine bedragen te beginnen met handelen.
In het onderstaande overzicht zie je direct een overzicht van de verschillende brokers waar jongeren kunnen beleggen:
Broker | Kosten | Aanmelden |
---|---|---|
Gratis demo + tot 8,76% rente + beleggen zonder kosten in 1 maand | Aanmelden | |
€0 aan kosten voor aandelen. Je kapitaal loopt risico. Andere kosten van toepassing. | Aanmelden | |
Beleg gratis onder voorwaarden in ETF's uit de kernselectie. | Aanmelden |
Persoonlijk ben ik ook erg jong begonnen met beleggen. Al toen ik op de middelbare zat opende in een demo bij een broker. Met een demo kun je met nepgeld geheel zonder risico de mogelijkheden van beleggen uitproberen. Wil je ook een gratis demo openen? Klik dan hier om direct een gratis oefen account te openen.
10 tips voor betere beleggingsresultaten wanneer je jong bent
Tip 1: ga niet voor het makkelijke geld
Veel jongeren vallen voor het ‘makkelijke geld’. Figuren als rapper Boef zijn goed in manipulatie en overtuigen grote groepen jongeren ervan dat ze met beleggen snel rijk kunnen worden. In de werkelijkheid is beleggen juist iets wat je voornamelijk voor de lange termijn doet en waarmee je op den duur een mooi vermogen kunt opbouwen.
Ga daarom echt op zoek naar kwalitatief goede beleggingen en investeer niet al je geld in een onbekende crypto of een hype aandeel. Zelf vind ik speculeren ook heel leuk en daarom geef ik mezelf hiervoor een los budget; 10% van al mijn investeringen. Op die manier kan ik alsnog genieten van het spannende spel zonder dat ik echt fors verlies doordat ik geen goede strategie volg.
Tip 2: dollar cost averaging
Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in één klap een fors bedrag te investeren, maar dit is zelden de beste keuze. Een strategie die dollar cost averaging heet, kan uitkomst bieden.
Met deze strategie koop je namelijk periodiek, bijvoorbeeld elke maand, voor een vast bedrag effecten. Je stapt hierdoor zowel tegen lage als hoge koersen in op de markt, waardoor je een gemiddeld rendement kunt behalen.
In het verleden is de beurs eigenlijk alleen omhoog gegaan; maar op de korte termijn is er natuurlijk veel volatiliteit. Door maandelijks een vast bedrag te investeren creëer je al op jonge leeftijd discipline en vergroot je de kans op succes.
Tip 3: emoties beheersen
Emoties kunnen je beleggingsresultaten beïnvloeden; daar komen veel jongeren op harde manier achter. Wanneer je jong bent, begin je vaak vol enthousiasme aan het beleggingsavontuur.
Goede resultaten maken je echter al snel hebberig; het is dan lastig om te verkopen in de hoop voor een nog hoger rendement. Er zijn tegelijk ook weer mensen die hun positie juist te snel sluiten om dat beetje winst veilig te stellen.
Tegelijkertijd zie je dat veel jongeren hun verliezen juist te lang openhouden wanneer deze verliesgevend is. Wanneer er een goede reden is om te verkopen (het bedrijf draait bijvoorbeeld belabberd en er is geen goed toekomstperspectief) dan kun je dit misschien beter doen.
Door van tevoren een goed plan op te stellen, voorkom je dat je emoties je beleggingen sturen. Op die manier zorg je ervoor dat je de boel controleert en niet andersom.
Tip 4: let op de kosten
Veel jongeren kiezen de broker met de coolste reclame en verliezen daardoor de kosten uit het oog. Dit is zonde; een kostenverschil van 0,5% kan op de lange termijn al snel tienduizenden euro’s kosten.
Het bedrag dat je minder aan kosten kwijt bent, kun je namelijk ook beleggen waardoor je vermogen nog sneller groeit. Het loont daarom zeker om brokers goed met elkaar te vergelijken; op die manier vind je een partij die goed bij je past.
Tip 5: denk al aan je pensioen
Persoonlijk heb ik weinig vertrouwen in de Nederlandse overheid; ik heb zelf ervaren dat ze weinig capabel zijn. Feit is dat Nederland vergrijst en dat onze pensioenen straks vast niet dekkend zijn. Op AOW reken ik in ieder geval al helemaal niet.
Het is daarom aantrekkelijk om nu alvast aan je pensioen te denken. Door geld opzij te zetten en te beleggen heb je voldoende tijd om een mooi bedrag op te bouwen. Je denkt misschien; is dat niet wat vroeg, maar dat valt reuze mee! Juist wanneer je vroeg begint hoef je door het effect van rendement over rendement veel minder opzij te zetten.
Je kunt er bovendien ook voor kiezen om pensioen op te bouwen op een speciale, geblokkeerde pensioenrekening. Dit kan interessant zijn wanneer je al een inkomen hebt, aangezien je de premies die je betaalt in dit geval van je inkomstenbelasting kunt aftrekken. Je betaalt uiteindelijk pas belasting wanneer je het pensioen op je rekening laat uitbetalen.
Tip 6: evalueer regelmatig
Door al op jonge leeftijd een goed beleggingsplan op te stellen, vergroot je de kans op succes sterk. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het SMART principe (). Wanneer je plan hieraan voldoet, vergroot je de kans op succes namelijk sterk.
Neem vervolgens op vaste momenten de tijd om je beleggingen te evalueren. Doe dit zo objectief mogelijk; kijk niet alleen naar de resultaten, maar kijk ook naar de manier waarop je de beslissingen hebt genomen.
Je kunt met pure toeval een klapper maken, maar hier is niets bijzonders aan. Vier in plaats daarvan het feit dat je een verstandige beslissing hebt genomen en pas je plannen aan waar dat nodig is.
Tip 7: bepaal of je echt actief wilt beleggen
Actief beleggen kan heel leuk zijn, maar het is in de praktijk zelden winstgevender dan passief beleggen. Veel jongeren kiezen er alsnog van om zelf hun favoriete aandelen te kiezen. Wanneer je voldoende tijd hebt om de beurs in de gaten te houden en het niet erg vindt dat je misschien minder rendement behaalt, dan kan dit een goede optie zijn.
Wanneer je echter liever je tijd aan andere dingen besteedt, kun je beleggingen in een ETF overwegen. Een ETF is een specifiek type beleggingsfonds dat passief belegt in een mandje aandelen. Met sommige ETF’s kan je zelfs in één klap in alle grote aandelen van de wereld investeren!
Een groot voordeel van ETF’s zijn de lage beheerkosten en de brede risicospreiding die je er automatisch mee toepast. Neem daarom de tijd op jonge leeftijd om te bepalen of actief of passief beleggen beter bij je past.
Tip 8: wees geen volger
Zeker wanneer je jong bent, kan het aantrekkelijk zijn om andere mensen te volgen. In de afgelopen jaren zag je dan ook veel type beleggingen enorm in waarde stijgen om vervolgens weer te dalen. Een belegging in een hype kan goed uitpakken, maar werkt vaak als de stoelendans; aan het einde van de dans blijven er mensen zonder stoel achter.
Een bekend voorbeeld van een hype aandeel was Gamestop; onder invloed van een grote groep Redditers lukte het om de aandelenkoers flink op te drijven. Dit kwam onder andere door een short squeeze op het aandeel, in de bioscoopfilm dumb money kan je heel leuk zien hoe dit precies gebeurde.
Maak in ieder geval geen beslissingen door een fancy infleuncer te volgen. De eerder genoemde rapper boef promootte bijvoorbeeld een dubieuze crypto waarmee alle volgers uiteindelijk miljoenen verloren. Onderzoek daarom altijd zelf goed wat de situatie is voordat je een investering overweegt.
Tip 9: ga slim om met schulden
Het is onverstandig om te beginnen met beleggen, wanneer je nog een dure schuld hebt. Over je creditcard betaal je bijvoorbeeld al snel meer dan acht procent rente, terwijl het gemiddelde rendement op de beurs maar 6 tot 8 procent bedraagt. Het is dan ook verstandiger om je schulden eerst af te lossen voordat je begint met beleggen.
Overigens zijn schulden niet altijd slecht; ik heb bijvoorbeeld een veel goedkopere studielening in plaats van een duurdere hypotheek. Ook heb ik alter hypotheken afgesloten om daarvoor woningen te kopen voor de verhuur; je koopt dan assets met je lening. Wanneer je schulden echter gebruikt om liabilities te kopen zoals een auto dan verspil je eigenlijk altijd geld.
Tegen beginnende beleggers zeg ik dan ook altijd; ga schulden uit de weg en beleg zeker niet met geleend geld. Je kunt met beleggers immers gemakkelijk je geld verliezen!
Tip 10: meer kapitaal = meer beleggen
Focus op het vergroten van je kapitaal; op die manier kun je ook meer beleggen. Wanneer je meer overhoudt aan het einde van de maand, kan je ook makkelijker een groot vermogen opbouwen.
Door geld te besparen kan je elke maand meer beleggen. Ga overbodige uitgaven (zoals die dure Starbucks koffie) uit de weg en investeer dit geld in een ETF. Voordat je het weet bouw je een mooi, klein vermogen op.
Persoonlijk ben ik een nog grotere fan van het vergroten van je inkomen. Uitgaven beperken kan namelijk maar beperkt, terwijl je inkopen op papier onbeperkt kan groeien. Ik doe zelf bijvoorbeeld verschillende side hustles zoals het uitlaten van honden en het runnen van ondernemingen. In dit artikel kan je inspiratie opdoen, aangezien je hier maar liefst 60 verschillende side hustles vindt waar je mee bezig kunt zijn!
Conclusie: jong beleggen = verstandig
Juist wanneer je jong bent, kan het erg verstandig zijn om te beginnen met beleggen. Wanneer je jong bent heb je relatief weinig te verliezen en heb je nog veel tijd om je doelen te bereiken. Bovendien bouw je wanneer je jong begint direct een bepaalde discipline op, waardoor je ook later beter met geld kunt omgaan.
Houd wanneer je begint met beleggen wel rekening met de 10 tips in dit artikel; op die manier voorkom je dat je forse verliezen en ga je onbetrouwbare partijen zoveel mogelijk uit de weg! Ben je ook jong en begin je net met beleggen? Laat me in de reacties vooral weten hoe je het er vanaf brengt!
Zelf ben ik ondertussen 29, maar ik beleg al actief en passief sinds mijn 16e dus ik snap helemaal dat je jong wilt beginnen!